Ermenistan‘a nasıl gidilir? Üstelik Türk pasaportu ile! Tiflis gezim sonrası ertesi sabah saat 09.00’da kalkarak önce bir kahvaltı yaptım ve daha sonra hostelin önünden geçen Ortaçalı minibüslerine binerek otobüs terminaline gittim. Tiflis otobüs terminali iki katlı. Üst katı lokanta ve döviz bürolarının olduğu yer. Zemin kat ise şehirlerarası otobüslerin kalktığı perona açılıyor. Aynı zamanda otobüs biletleri de burada satılıyor. İstanbul, Bakü, Moskova ve Erivan’a her gün otobüs seferleri mevcut.
Ermenistan’a Nasıl Gidilir?
Öncelikle şu bilgileri hatırlatmak maksadıyla yazayım;
Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kötü olması nedeniyle, Türkiye’den Ermenistan’a doğrudan uçuşlar yoktur. Ancak, bazı seyahat acenteleri aracılığıyla Gürcistan üzerinden Ermenistan’a gitmek mümkündür. Bu yolu dilerseniz bireysel olarak da yapabilirsiniz. Nitekim, yazının devamında Gürcistan’dan Ermenistan’a olan kendi yolculuğumu içeren bilgiler yer almaktadır.
Türkiye’den Gürcistan’a uçuşlar mevcuttur ve Gürcistan ile Ermenistan arasında karayolu bağlantısı da vardır. Bu nedenle, Türk pasaportu sahibi bir kişi, Gürcistan’a gitmek için Türkiye’den bir uçuş veya karayolu ulaşımı kullanabilir. Gürcistan’a vardıktan sonra, Ermenistan’a gitmek için karayolu veya demiryolu ulaşımı kullanabilirsiniz.
Ancak, Türk pasaportu sahipleri için Ermenistan’a girişte bazı kısıtlamalar olabilir. Özellikle, Türkiye ile Ermenistan arasında geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle, Türkiye vatandaşları bazen sınırda sorguya çekilebilir veya giriş izni reddedilebilir. Bu nedenle, Ermenistan’a gitmeden önce seyahat planınızı iyi bir şekilde araştırmanız ve gerekli belgeleri temin etmeniz önemlidir.
Erivan’a giden ilk araca biletimi alıyorum. Yazıhanede Gürcü ve Ermenice bilen personeller çalışıyor. İngilizce veya Türkçe bilen maalesef yok. Eğer bir yardım almak isterseniz Ulusoy ve Metro yazıhanelerinde Türkçe bilen çalışanlar mevcut. Onlar size yardım edeceklerdir. Erivan’a gitmek için için 30 Lari bilet ücreti ödedim. Erivan’a hareket saatimiz 11.30. Yolculuk yaklaşık 5 saat sürüyor. 45 dakika kadar terminalde oyalanarak vakit geçirdim. Bu vakti terminal içerisinde yer alan Türk lokantaları ve bir kahvehanede de geçirebilirsiniz.
Bu arada, eğer ki bir Ermenistan gezisi düşünüyorsanız öncesinde daha sonra Azerbaycan’a aynı pasaport ile giriş yapamıyorsunuz. Lütfen bunu göz önünde bulundurun. Azerbaycan, pasaportunda Ermenistan vizesi olanları ne yazık ki ülkeye almıyor. Ancak, bunun tam tersi olarak, pasaportunda Azerbaycan’a giriş mührü olanlar herhangi bir problemle karşılaşmadan Ermenistan’a giriş yapabiliyorlar.
Ayrıca Okuyun: Tebriz’den Bakü’ye Otobüs İle Nasıl Gidilir?
Saat 11.30 olduğunda minibüsteki yerimi aldım. Aracımız tamamen dolmuştu. Benle birlikte Erivan’a giden dört yabancı turist daha vardı. Diğer yolcular Ermenistan vatandaşıydı. Şoförümüz ise Gürcü. Erivan’a giden araçlar gayet iyi. Biz Mercedes Vito ile gidiyoruz.
Tiflis’ten Ermenistan sınır kapısına yolculuk 1 saat kadar sürüyor. Yollar gayet düzgün. Saat 12:20 sularında nihayet Ermenistan sınır kapısına geliyoruz. İçimi yeni bir ülke görmenin verdiği mutluluk ve heyecan kaplıyor. Eşyalarımızla birlikte araçtan iniyor ve Gürcistan sınırından çıkışımızı yapıyoruz. Türk pasaportumu gören görevli Gürcü polis gülümseyerek “Güle güle” diyordu. Gürcistan sınırını geçtikten sonra yaklaşık 200 metre kadar yürüyeceksiniz. Altından Debed Nehri’nin geçtiği ufak bir köprüyü yürüyeceksiniz. Gürcistan-Ermenistan sınır kapısı Bagrataşen, Sadakhlo Sınır Kapısı’ndan yapılıyor.
Ermenistan Vizesi Nasıl Alınır?
Köprüyü de geride bıraktıktan sonra karşımda Ermenistan sınır kapısı ve dalgalanan bayrağı beliriyor. Sınır kapısının hemen sol tarafı vize başvuru yeri. Oraya doğru yöneliyor ve görevli polis memuruna vize istediğimi söylüyorum. Kendisi vize başvuru formunu veriyor ve doldurmaya başlıyorum. İkamet adresine Envoy Hostel yazabilirsiniz. Ermenistan vize ücreti 10 Dolar. Başvuru esnasında fotoğraf istemediler. 2 dakikada vize hazır! 21 günlük vize vermişlerdi. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları hem havaalanından hem de kara sınırlarından sorunsuz vizelerini alabilirler.
Çevrimiçi Ermenistan Vize Başvurusu: https://evisa.mfa.am/
Ermenistan vizesi nasıl alınır? Bazı bilmeniz gereken önemli noktalar var. Daha fazla bilgi için aşağıdaki linkten ilgili yazımı mutlaka okuyun. Bu yazıda, Ermenistan vizesi nasıl alınır aşama aşama anlatıyorum.
Ayrıca Okuyun: Ermenistan Vizesi Nasıl Alınır?
Vizeyi aldıktan sonra araçların geçiş yaptığı kapıdan sağ tarafa geçiyorsunuz. Yaya geçişleri ve pasaporta giriş damgaları buradan vuruluyor. Pek bir sıra yok. Birkaç tır şoförü ve biz yolcular. Yaklaşık beş dakika bekledikten sonra sıra bana geliyor ve pasaportumu görevli polis memuruna uzatıyorum. T.C. ibaresini gören polis memuru kafasını kaldırıp şöyle bir süzüyor beni. Tedirgin oldum. Bilgisayardan bilgileri kontrol ederken tekrar başını kaldırıp bana bakıyor, bakıyor, bakıyor. Ve nitekim, başlıyor soru sormaya. “Azerbaycan’a neden gittiniz?”, “Ermenistan’a neden geldiniz?” ve “Ermenistan’da kaç gün kalacaksınız?” şeklinde üç soru sordu. Turistik amaçlı gezmek için geldiğimi ve iki gün kalacağımı ifade ettim. Pasaportumu tekrar kontrol etti ve nihayet giriş damgasını çat(!) diye vurdu. Pasaportumu alan ben, olay mahallinden hızlıca uzaklaşarak Ermenistan topraklarına adımımı attım. 🙂
Ermenistan’a kara sınırından girişte pek risk teşkil edecek bir durum yok aslında. Ya da bana iyi bir polis denk gelmiş olabilir.
İnternette dolaşan yalan yanlış bilgilere pek kulak asmayın. Gönül rahatlığı ile Ermenistan’a gidin ve başkent Erivan başta olmak üzere diğer şehirlerini gezin. Soykırım hakkında hiçbir soruya maruz kalmayacaksınız. Üstelik Ermenistan vizesi almanız da son derece basit ve ucuz.
Ermenistan’a Tiflis ve Tebriz üzerinden gidebilirsiniz. Aşağıdaki linkten, Ermenistan’a nasıl gidebileceğinize yönelik farklı alternatif yolları anlattım. Mutlaka okuyun ve rotanızı öyle planlayın.
Ayrıca Okuyun: Ermenistan’a Nasıl Gidilir?
Ermenistan Gezisi
Artık Ermenistan topraklarındayım. Diğer yolcular da giriş işlemlerini hallettikten sonra bizi bekleyen minibüsteki yerlerimizi tekrar alıyor ve yola koyuluyoruz. Yaklaşık dört saat süren bir yolculuk bekliyor bizi. Ermenistan sınırını geçtikten sonra her şey bir anda değişiyor. Uçsuz bucaksız bozkır alanlar, metruk evler ve eski model araçlar. Fakat özellikle belirtmeliyim ki, sınır geçişinden sonra başlayan muhteşem bir doğa ve dağ manzarası yolculuğunuzu son derece keyifli hale getirecektir. Mayıs ve Eylül ayları Ermenistan gezisi için en ideal mevsimdir. Bu aylarda yapacağınız karayolu ile Erivan seyahati yemyeşil vadileri ve dağ manzaralarını beraberinde getiriyor.
Son olarak, Ermenistan ve başkent Erivan hakkında bazı pratik bilgiler de verdikten sonra kapanışı yapayım…
Ermenistan, Güney Kafkasya bölgesinde yer alan bir ülkedir ve dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan eski uygarlıkların ve kültürlerin izlerini taşıyan zengin bir tarihi mirasa sahiptir. Ayrıca, ülkenin doğal güzellikleri ve manzaraları da keşfedilmeye değerdir.
Ermenistan’ın başkenti Erivan, tarihi dokusu, sanat ve kültür etkinlikleri, lezzetli yemekleri ve gece hayatı ile dikkat çeken bir şehir. Erivan’ın merkezinde yer alan Cumhuriyet Meydanı, tarihi binalar ve müzeler ile çevrilidir. Ayrıca, Erivan’da Matenadaran ve Cascade gibi tarihi ve kültürel öneme sahip yerler de ziyaret edilebilir.
Ermenistan’ın en ünlü turistik yerlerinden biri olan Tatev Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Manastır, muhteşem manzaralar sunan bir vadide yer almaktadır.
Ayrıca, Ermenistan’ın güzel doğal manzaraları da görülmeye değerdir. Dilijan Milli Parkı, güzel doğal manzaraları ve yürüyüş rotalarıyla ünlüdür. Görk Vadisi de muhteşem manzaralar sunan bir başka yerdir ve özellikle fotoğrafçılar için harika bir yerdir. Sevan Gölü’nü de unutmadan yazayım.
Ermenistan’ın lezzetli yemekleri de mutlaka denemeye değerdir. Kebab, dolma, lavash, harissa ve tolma gibi yemekler ülkenin yerel lezzetlerindendir. Ayrıca, ülkenin şarapları da oldukça ünlüdür ve turistler tarafından sık sık tercih edilir.
Ermenistan’a seyahat etmek için en uygun zaman Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları arasıdır. Bu dönemlerde hava sıcaklıkları ılık ve nem oranı düşüktür.
Ermenistan, zengin kültürü, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleri ile keşfedilmeye değer bir yerdir arkadaşlar. Ülkenin tarihi mirasını, doğal manzaralarını ve yerel yemeklerini keşfetmek için mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Ermenistan vizesi, Gürcistan-Ermenistan sınır geçişi ve diğer merak ettiğiniz konular hakkındaki sorularınızı yorum yazarak sorabilirsiniz.
Fatih Bey tekrar merhaba, Cevabınız için teşekkür ederim. Yazı stiliniz çok bilgilendirici ve eğlenceli. Sorumun devamı buydu;
* 2-3 günlük sadece full Erivan gezisi (Lonely Planet rehberindeki tüm gezilecek mekanlar),
* Yerel halkın rağbet ettiği fast food ve restoranlarda 1-2 öğün yemek, kahvaltı sizin tercihiniz gibi hostelde kalmak,
* Ulaşım metro kartı ve şehir içi otobüslerle,
* Rize/Artvin-Batum, Batum-Erivan veya Batum-Tiflis-Erivan minivan ile ulaşım,
* İngilizce, Rusça ve Ermenice basit kelimeleri biliyorum, dil anlamında sorun yaşamam pek.
5000 TL yeterli olur mu sizce?
Merhabalar,
Üzgünüm 5.000 TL sanmıyorum ki yetsin. Ermenistan Dramı TL karşısında ne yazık ki değerli. Dolar bazında düşünürsek 200 Dolar bile etmiyor bu para. Ulaşım, yemek içme ve konaklama derken bu meblağ yetersiz.
Cevabınız için teşekkür ederim Fatih Bey. Batum üzerinden karayoluyla gidiş, hostelde kalınacak, maksimum 2-3 gün, yeme içme vs. için ise herkesin rağbet ettiği uygun mekanlar tercih edilecek ve onun yanında da şehirde ulaşım için metro card kullanılabilir diyelim.
Bu arada sayfanız müthiş bilgilendirici. Bence Lonely Planet Türkçe versiyon olursa kesinlikle sizinle çalışımalı.
Tiflis-Erivan arası ulaşım 25$ civarı. Envoy Hostel, 8 kişilik odada kişi başı konaklama 400 TL/7.000 Dram civarı. Günlük 30-35 Dolar/15.000 Dram harcasanız diyelim 150-200 Dolar yanınızda bulundurmayı düşünebilirsiniz. Batum-Tiflis ulaşımını da düşünerek.
Sayfa ve yazılarım hakkında düşünceleriniz için teşekkür ederim.
Fatih Bey merhaba,
2-3 günlük bir Erivan seyahati ne kadar tutabilir sizce?
Merhaba,
Açıkçası net bir rakam vermek doğru olmaz. Seyahat harcamaları kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Biraz daha detay verebilirseniz ortalama bir rakam öngörüsünde bulunmak daha kolay olacaktır.
Merhaba Fatih Bey,
Şimdi yazdığınız her şey hala geçerli mi? Gürcistan Tiflis üzeri gidebilir miyim?
Merhaba İsa Bey,
Evet. Erivan’a Tiflis’ten minibüsler ile gidebilirsiniz. Tek değişen ulaşım ücreti olmuştur. Yolculuğunuzun detaylarını tekrar burada bizimle paylaşın ve bu sayede en güncel bilgilerle yazıyı da güncelleme fırsatı olmuş olur.
Sevgili kardeşim merhaba,
Bugünlerde acil ihtiyacım olan ve Dersim’den nasıl Ermenistan’a gidebileceğim konusudur. Gürcistan üzeri gidebilirsiniz demişsiniz. O halde Gürcistan’a otobüsle Artvin’den mi bineceğim? Nasıl kolay ve uygun fiyata gidebiliriz. Uçak aktarmalı çok pahalıdır.
Merhaba Hüseyin Bey,
Tunceli’den Trabzon’a, Rize veya Hopa’ya otobüsle gelebilir ve buradan Gürcistan’ın Batum şehrine giden otobüslere binerek ilk durak olan Batum’a varabilirsiniz. Ardından Batum’dan Tiflis’e yine otobüsle gelebilir, Tiflis’ten Erivan’a giden araçlara binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Tek ulaşım alternatifi budur. Biraz yorucudur ancak maliyetlidir.
Merhaba Fatih Bey,
Ben Eylül ayında İstanbul-Erivan uçağı ile Ermenistan’a gitmeyi planlıyorum. Bu şekilde nasıl giriş yapabilirim? Sizin yazdığınız gibi vize vermiyorlarsa havaalanında?
Teşekkür ederim.
Merhaba Evrim Bey,
Ermenistan Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Eğer karayoluyla Tiflis üzerinden Ermenistan’a girmeyi düşünürseniz 10 Dolar ücret ile sınır kapısında vize alabilirsiniz. Havayoluyla gidecekler için öncesinden Ermenistan vizesi alınması gerekiyor. İstanbul-Tiflis uçuşu yapabilir ve kalan yolu karayoluyla gidebilirsiniz. Böylece sınırdan vizenizi aynı gün alabilirsiniz.
Umuma Mahsus Türk Pasaportuna (Bordo Pasaport) havaalanında vize alınıyor, öncesinde herhangi bir vize almaya gerek yok.
Kemal Bey,
İlginiz ve değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Merhaba,
Ağrı’da yaşıyorum. Ermenistan bize yakın. Iğdır Veya Kars’taki sınır kapısından gidebilme imkanı var mı?
Merhaba Davut,
Ne yazık ki Türkiye-Ermenistan arası işleyen herhangi bir kapı bulunmamakta. Olan sınırlarda karşılıklı olarak kapalı. Ancak İran’dan Bileh Savar üzeri veya Gürcistan’dan Batum-Tiflis yolunu izleyerek Ermenistan’a giriş yapabilirsin.
Merhaba,
Ermenistan vizesini Erivan’da nasıl uzatabiliriz? Hangi kurum?
Merhaba,
Ermenistan vizenizi uzatabilmeniz için giriş yaptığınız sınır kapısına gidebilir, buradan tekrar bir ücret ödeyerek vizenizi uzatabilirsiniz.
Yeşil pasaport sahipleri vizeyi nerede ve nasıl alabilirler?
Merhaba Atilla Bey,
Yeşil pasaport sahipleri ne yazık ki Ermenistan vizesi alamıyorlar. Bu yüzden ikinci bir pasaport (bordo) çıkarmanız gerekiyor. Daha yeni Ermenistan’dan dönen yeşil pasaportlu yazarımız Sayın Veli Yalçın’ın kaleme aldığı “Erivan Gezi Rehberi” yazısını okumanızı tavsiye ederim. O yazıda detaylı tüm bilgiler mevcuttur.
Merhaba ben Ahmet,
Gürcistan’dan Ermenistan’a geçerken sınırda Gürcü polisi pasaportunuzla veya kimliğinizle ilgili bir işlem yapıyor mu? Malum Gürcistan’a kimlik ile giriyoruz yani Gürcistan’a nasıl girdiğinle alakalı bir işlem yapıyor mu? Yoksa sadece pasaporta bakıp geçiyor mu?
Merhaba Ahmet,
Gürcistan’a girişte nasıl karşılanıyorsan, çıkışta da o şekilde uğurlanıyorsun. Sonuçta Türk vatandaşlarına vizesiz ve kimlikle girilebilen bir ülke. Dolayısıyla herhangi bir sorunla karşılaşmazsın. Aynı şekilde Ermenistan’dan tekrar Gürcistan’a girerken de bir problemle karşılaşmazsın.
Çok teşekkür ederim Fatih Bey. Yani Gürcistan’a kimlikle girip oradan Ermenistan’a pasaportla devam edebiliyoruz bu durumda.
Rica ederim Ahmet Bey. Evet aynen o şekilde. Zaten Gürcistan-Ermenistan sınır geçişi esnasında kapıdan 10 USD karşılığında Ermenistan vizenizi de sorunsuzca alabiliyorsunuz. Yine aynı kapıdan çıkış yapıp Gürcistan üzeri Türkiye’ye dönebilir veya İran’a açılan kapı ile vizesiz İran gezisi yapabilirsiniz.
Merhaba. Uçakla İstanbul başlangıçlı olmayan bir gezi planlıyoruz. Havaalanında da vize alınabiliyor mu? Teşekkür ederim.
Merhaba Ali,
Havaalanından vize alımı yok. Ermenistan temsilcilikleri veya kara sınır kapılarından vizenizi temin edebilirsiniz.