Lübbey Köyü, Ödemiş

Okulların tatil olması ve bayramın da araya girmesi ile bütün aile bir arada idik. Ne yapalım diye düşünüp taşındık. Deniz, kum ve güneşi çok sevmiyorduk, saatlerce güneşin altında yatmak çok anlamlı gelmiyordu. Uzun zamandır Ödemiş’in Lübbey Köyü’ne gitmek istiyordum. Köyle ilgili ilginç haberler okumuştum. Birkaç kez gitmek için teşebbüste bulundum ama, araya başka şeyler girince gidememiştim. Eşime ve çocuklara fikrimi söyleyince kabul gördü. Ertesi sabah Lübbey’e gitmeye hazırdık.

Lübbey Köyü, Ödemiş

Köy haritada Çamyayla olarak belirtilmektedir. İzmir’in Ödemiş ilçesine 14 km uzaklıktadır. Ödemiş’ten köye ulaşım için yol oldukça iyi durumdadır.

Lübbey Köyü, Ödemiş

Bozdağ’ın Ödemiş Ovası’na bakan güney yamacında kurulmuş bir kartal yuvasını andırmaktadır. İzmir’in büyükşehir olmasından sonra Ödemiş’e bağlı bir mahalle olmuştur. Köyün hemen hepsi yayla olarak kullanılan Çamyayla’ya taşınmışlardır.

Lübbey Köyü, Ödemiş

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, tarihi antik çağlara kadar uzanan ve bir ara kamuoyunda ’satılık köy’ olarak bilinen Lübbey Köyü, kaderine terk edilmiş durumdadır. Yaşayanların anlattığına göre köyün tarihi antik çağlara kadar gitmektedir. Sardes Kralı’nın 2 oğlu Lüb ve Dab varmış. Bunlar yerleştikleri yerlere adını vermişler. Lübbey adının da buradan geldiğini ifade etmektedirler.

Çamyayla’da kaderine terk edilen köy, filmlerde kaderine terk edilen hayalet kasabaları andırıyor. Köyü terk etmeyen 5-6 kişi yaşamını sürdürme mücadelesi verirken, yaşayanların tamamı yaşlılardan oluşmaktadır. Bu kişiler yaşamlarını hayvancılık ve tarımla sürdürüyor. Köy, meraklı gezginler ve çeşitli ziyaretçiler tarafından sosyal medyada tanıtılmaktadır.

Lübbey Köyü, Ödemiş

“Cinli–Perili Köy”, “Hayalet Köy” veya “Satılık Köy” olarak adlandırılmasına köyde yaşayan insanlar tepki göstermektedir. Köyün “Terk edilmiş Bir Kartal Yuvası Lübbey” adıyla belgeseli de yapılmıştır.

Lübbey Köyü, Ödemiş

Lübbey’de evlerin büyük bir bölümü yıkılmış veya yıkılmak üzeredir. Köyün okulu tek odalı ve harap durumdadır. Okulun duvarına çizilmiş resimler ve yazılar dikkat çekicidir. Karatahtanın yeri çok belirgindir. Camisinin ise minaresi yoktur. Köyde kahvehane var. Sahibi ilçeye inmediği veya başka yere gitmediği zamanlarda açık yoksa kapalı oluyor.

Lübbey Köyü, Ödemiş

İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 54 ev ve caminin tescillendiği belirtilmektedir. Sadece tescillenmiş, kaderlerinin ne olacağı belirsiz.

Lübbey, sessizlik içinde misafirlerini ve kaderinin ne olacağını beklemektedir.

Lübbey Köyü, Ödemiş

Taş duvarlı, ahşap evlerin arasında dolaşın, kaderine terk edilmiş köyün muhteşem manzarasının keyfini çıkarın, köy kahvesinde (geziniz sırasında açık bulursanız) çayınızı için köyün son kalan yaşlılarıyla sohbet edin daha doğrusu, onlar konuşsun siz dinleyin. Köyün tarihi dokusu ve manzarası görülmeye değerdir.

Lübbey Köyü, Ödemiş

Unutmayın! Şairin dediği gibi; “Orda bir köy var, uzakta, O köy bizim köyümüzdür.”

Veli Yalçın
11.12.1963 Küçük Yapalak Köyü Elbistan, Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. İlkokulu Eskişehir, ortaokulu Adana ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümüne 1982 yılında girdi ve 1986 yılında bitirdi. 1988 yılında Sivas ve Ağrı Patnos’ta askerlik görevini kısa dönem olarak yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinde yüksek lisans bölümlerine devam etti. Ocak 1989 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (şimdiki adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı. Gaziantep Çocuk Yuvası ve Gaziantep Yetiştirme Yurdu’nda Müdür olarak görev yaptı. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (daha sonra SES ile birleşti) kurucularındandır. Haziran 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Aydın Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı ve Mart 2016 tarihinde emekli oldu. Şiirleri Fransız Postası, Alleben, Sanat ve Hayat, Bizim Dergi, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Sen. ve Gerçek Sanat gibi yurt içi ve yurt dışında ve “yersiz yurtsuz” ve “süje” İnternet dijital dergilerinde yayımlandı. Bugüne kadar 23 ülke, 72 şehir dolaştı. Ülkemizde ise 81 ilin 70’ine gitti. Aydın Denge Gazetesi’nde gezi yazıları yayımlandı. Halen Gaziantep Sabah Gazetesi’nde haftada iki gün ve hadigez.com İnternet sitesinde gezi yazıları yayımlanmaktadır. Veli Yalçın’ın yayımlanmış kitapları: * Kuşlar Su İçti Dilinden (Şiir, Favori Yayınları 2017) * Gezdim Gördüm Yazdım (Gezi Notları, Favori Yayınları 2018) * 1961 Yılından Bugüne Sosyal Hizmet Dergileri (Sabev Yayınları 2022)

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.