Bakü Bulvar Meydanı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, tarihi yapıları, modern şehir hayatı, UNESCO Dünya Mirası olan İçeri Şeher yerleşim bölgesi ile her yıl birçok yerli ve yabancı turistin uğrak noktası. Son yıllarda yapılan yeni yapılar ile modern bir görünüme kavuşan Bakü’yü olağanüstü bir kompleks olan Flame Towers tamamlıyor. Bu yapı aynı zamanda Bakü’nün sembol yapıları arasındadır. 2012 Eurovision Şarkı Yarışması da burada düzenlenmiştir.

Gerek şehir merkezi gerekse eski yerleşim bölgesi olan İçeri Şeher yabancı turistlerin burayı ziyaret etmesinde önemli bir rol oynuyor. Tarihi bakımdan değerli çok sayıda yapı, doğa, deniz ve eğlence kültürü Bakü’ye gelmek için başlıca nedenler arasındadır.

Ayrıca Okuyun: Azerbaycan Vizesi Nasıl Alınır?

Bakü Gezi Notları

Tebriz’den Bakü’ye olan ulaşımımı otobüs ile sağlamıştım. Saat 14:30 sularında Bakü’ye varmıştım. Bakü Şehirlerarası Otobüs Terminali, şehir merkezine 10 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Terminalden şehir merkezine otobüsler gidiyor. Ücreti 0,50 Kapik. Bakü’de beni karşılayacak olan Tuğrul. Kendisi blogumu takip eden değerli bir takipçim. İnternet üzerinden tanıştık. Bakü’yü birlikte gezme kararı aldık. Otobüs terminalinde ücretsiz internet mevcut. Tuğrul ile iletişim kurduktan sonra 10 dakikalık bir bekleme sonrası kendisi geldi. Birlikte otobüs ile şehir merkezine geldik. Günün yarısı bitmişti. Hazar Denizi’ne kıyı Bulvar yerine geldik. Akşama kadar burada vakit geçireceğiz.

Bulvar Meydanı, Bakü

Burası Bakü’nün en işlek yerlerinden biri. Yaz akşamları oldukça kalabalık oluyor. Bayrak Meydanı’na kadar olan 2 kilometrelik yürüyüş yolu, park alanları, lüks restoran ve kafeler burayı adeta bir cazibe merkezine dönüştürüyor. Bununla birlikte, Hazar Denizi’ne olan kıyısı nedeniyle yaz günleri bir hayli popüler oluyor.

Bakü Bulvar Meydanı

Bakü’de olan ilk günümü burada sonlandırıyorum. Bakü yolculuğum öncesi Tebriz’de konaklamam için Couchsurfing sitesinden birkaç talebim olmuştu. İran’da olduğu gibi burada da kendime kalacak bir yer bulmuştum. Orhan ve Nati. İki inşaat mühendisi. Birlikte yaşıyorlar. Kendileri bana iki gece üç gün evlerini açacaklar. Hava kararmaya yakın Orhan ile iletişime geçerek evin adresini alıyorum kendisinden. Sonrasında ise Tuğrul ile otobüse atlayıp adrese gidiyoruz ve Bakü’de kalacağım eve geliyoruz. Burada Tuğrul ile ayrılıyorum.

Orhan ve Nati beni sıcak bir şekilde karşılıyor. Orhan, yatacağım odayı gösterdikten sonra sırt çantamı odaya bırakıyor ve sonrasında bir duş alıyorum. Uzun yolun vermiş olduğu yorgunluk sonrası aldığım duş beni kendime getiriyordu. Sonrasında Orhan ve Nati ile birlikte akşam yemeklerimizi yiyor ve keyifli bir muhabbet ediyoruz. Saati de bayağı geç ettik. Güzel bir uyku çekiyorum ve sabahın erken saatlerinde Bakü’de yeni bir güne uyanıyorum. Kahvaltılarımızı yaptıktan sonra Nati işine gidiyor Orhan ise kendi aracı ile beni şehir merkezinde sahil yürüyüş bölgesine bırakıyor.

Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra Tuğrul geliyor ve Bakü gezimize birlikte başlıyoruz. Bakü’de yaşayan biri ile şehri gezmek benim için gerçekten güzel olacak.

Tuğrul ile öncelikle turizm ofisine gidiyoruz. Burada Bakü hakkında birkaç kitap ve şehri gezebilmemiz için harita temin ediyoruz. Saat 10:00’da Bakü gezimize başlıyoruz. Öncelikle şehri gezebilmeniz için haritada belirtilen 5 rota mevcut. Bu rotaları takip ettiğiniz sürece yolunuz üzerinde gezilecek tüm yerleri görmüş olacaksınız.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de tarih antik çağlara kadar uzanmakta. İlk yerleşim bulguları 9. yüzyıl olarak biliniyor. Bakü ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu tarih öncesi ve eski yaşam alanlarına ait birçok kalıntı ortaya çıkmış. Bakü, Hazar Kıyısı’nda küçük bir kale ve balıkçı kasabasıyken bugün modern bir şehir görünümüne kavuştuğunu görebiliriz. Nitekim, İçeri Şeher bölgesi, Bakü’nün eski yerleşim yerlerinden biridir.

Ayrıca Okuyun: Azerbaycan Gezi Rehberi

Bakü Gezilecek Yerler

İçeri Şeher

İçeri Şeher, Bakü

Bakü’de gezilecek yerler arasında ilk olarak ziyaret edilmesi gereken nokta İçeri Şeher’dir. İçeri Şeher çok iyi muhafaza edilmiş sur duvarlarıyla çevrili eski Bakü yerleşim bölgelerinin bütünüdür. Şehrin en eski ve görülmeye değer yerlerinden biridir. 1977 yılında sit alanı olarak ilan edilen bölge, 2000 yılında ise Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kalesi ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiştir.

Şirvanşahlar Sarayı

Şirvanşahlar Sarayı, Bakü

15. yüzyılda inşa edilen Şirvanşahlar Sarayı, Azerbaycan mimarisine özgü taş işçiliğin en belirgin özelliklerini taşıyor. Bir külliye halinde inşa edilen saray, 1441 yılında inşa edilen minareli Saray Camii, hamam ve Seyid Yahya Bakuvi’nin türbesinin dahil olduğu bir komplekstir.

Kız Kalesi

Bakü’nün en eski yapılarından biri. 12. yüzyılda inşa edildiği biliniyor. 8 katı bulunan kale 28 metre yüksekliğe sahip. 1964 yılında müzeye çevrilen Kız Kulesi bugün Bakü gezinizde görmeniz gereken yerlerden biridir. Kız Kalesi giriş bileti 7 Manat.

Kız Kalesi, Bakü

İçeri Şeher bölgesi aynı zamanda Baylar Camii, Hacı Bani Hamamı, Muhammed Minaresi, Cuma Camii, Kasım Bey Hamamı, Şamak Kapısı, Dunkon Kalesi, Hanlar Rezidans, Molla Ahmed Camii, Buhara Kervansarayı, Multani Kervansaray, Takiye Medresesi, Ashur Camii ve Mikayil Ağa Hamamı’na ev sahipliği yapıyor.

Yay Galerisi

Yay Galerisi, Bakü

İçeri Şeher bölgesinde yer alan galeri Azerbaycan sanatçılarını temsil eden çağdaş sanat eserlerini kapsıyor. 2012 yılında kurulmuş olan Yay Galerisi, uluslararası özgün sanat çalışmalarının odak noktası. Galeride, sanatçılar tarafından yürütülen dersler, film gösterimleri ve atölyeler var. Aynı zamanda galeri duvarlarını süsleyen birbirinden güzel yağlı boya çalışmaları bulunuyor.

İçeri Şeher çevresinde yerel tezgâhlara da rastlayabilirsiniz. Çok hoş dükkânlar ve Azerbaycan’a özgü eşyalar mevcut. Şeki, Kebele ve Bakü’ye özgü dokuma halılar, antik eşyalar, hediyelik ürünler gibi bölgeye özgü çeşitli eşyalar satın alabilirsiniz.

İçeri Şeher Çarşısı

İçeri Şehir bölgesinden ayrılarak Şehitler Hıyabanı’na geliyoruz. Burası çok anlam ifade ediyor. Azerbaycan’ın Sovyetlerden kurtuluşu, Türk askerlerinin destek için buralara kadar geldiği hikâyeler ile dolu. Tüyleri diken diken eden bir yer Şehitlik Hıyabanı. Komünist Rusya’nın baskısı altında kalan Azerbaycan bir türlü bağımsızlığını ilan edemiyordu. Lenin, Ermeni Stepan Şaumyan’ı görevlendirerek Bakü’ye gidiyor ve Rus askerlerinin desteği ile Bakü’yü ele geçiriyordu.

Bu süre zarfında Azerbaycan Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti ile Batum’da bir görüşme yapıyor ve destek istiyordu. Bunun üzerine kahraman Türk askerlerimiz, kardeş ülke Azerbaycan’a destek vermek amaçlı Bakü’ye intikal ediyor ve büyük çarpışmalar sonrasında başta Bakü olmak üzere, Dağlık Karabağ ve Doğu Azerbaycan’ı düşman birliklerinden temizliyorlardı.

Şehitler Hıyabanı, Bakü

Bu büyük çarpışmada dönemin Osmanlı Devleti 1100 er, 110 subay ve astsubay olmak üzere 1210 şehit, Azerbaycan birlikleri ise 5.000 evladını şehit vermiştir. Başta bu kahraman şehitler olmak üzere Karabağ olaylarında da şehit olan askerler de hep birlikte burada yatmaktadır.

Şehitler Hıyabanı, Bakü

Burada şehitlik adını taşıyan bir de cami bulunuyor. Cami, Türkiye Cumhuriyeti tarafından inşa edilmiş. Şehitlik Hıyabanının az ilerisinde ise Alev Kuleleri (Flame Towers) yer alıyor.

Şehitler Hıyabanı, Bakü

Ayrıca Okuyun: Nahçıvan Gezi Rehberi

Alev Kuleleri (Flame Towers)

Alev Kuleleri, Bakü

Bakü’de görülmeye değer bir başka yer de Alev Kuleleri’dir. Otel, daireler ve ofis katlarından oluşan Alev Kuleleri 2012 yılında inşa edilmiş. Dış mimarisi alev görünümünde. 3 kuleden oluşan yapı tamamıyla led ekranlar ile kaplanmış olup şehrin en uzak noktasından bile görülebiliyor.

Bakü Şehir Manzarası

Kuleler, şehir merkezi ve masmavi Hazar Denizi’ni kuş bakışı görebilen bir yere konumlanmış. Buradan o muhteşem manzarayı görebilirsiniz.

Bayrak Meydanı

Bayrak Meydanı, Bakü

Şehir merkezinde yer alan ve Hazar’a kıyı olan bulvar yolu boyunca yürüdüğünüz takdirde soluğu Bayrak Meydanı’nda alacaksınız. Dünyanın en yüksek bayrak direklerinden birine ev sahipliği yapan meydan Azerbaycan Devlet Bayrağının dalgalandığı yerdir. 162 metre uzunluğa sahip olan bayrak direğini çevreleyen meydanın temeli 30 Aralık 2007 tarihinde İlham Aliyev tarafından atılmış. Meydanda Azerbaycan sembolü, ülke arması ve Ulusal marşının yazılı olduğu bir de mozole bulunuyor.

Alev Kuleleri’ne dilerseniz yürüyerek ya da teleferikler ile çıkabilirsiniz. Yürüyerek çıktığınız takdirde sizi ilk karşılayan Şehitlik Hıyabanı oluyor. Biz bu bölgede gezdikten sonra yürüyerek aşağı iniyoruz. Şehir merkezine indiğimizde Targovi Caddesine geliyoruz. Cadde sizi görkemli bir müze binası ile karşılayacak.

Nizami Gencevi Azerbaycan Edebiyat Müzesi

Nizami Gencevi Azerbaycan Edebiyat Müzesi

1939 yılında kurulan Edebiyat Müzesi, 12. yüzyılda yaşamış Bakülü şair Nizami Gencevi’nin 800. doğum yıl dönümü anısına inşa edilmiş. Müze binası 30 ana ve 10 ek salondan oluşuyor. İçerisinde üç binden fazla el yazması, resimler, minyatürler, Nizami Gencevi hatıraları ve çeşitli objeleri sergileniyor. Müze içerisinde yer alan en önemli eser ise şair Nizami tarafından kaleme alınmış 1413 yılı İskendername’dir.

Müze binasının sol tarafı ünlü Targovi Caddesi’nin başlangıç noktasıdır.

Targovi Caddesi

Targovi Caddesi, Bakü

Caddenin adı Targovi. Cadde ismini, Rusçada alışveriş merkezi anlamına gelen Targovi’den alıyor. Cadde, İstanbul’daki Beyoğlu Caddesi gibi bir yer. Gündüz işinde gücünde olan yerel halk akşamları buraya akın ediyor. Oldukça kalabalık bir cadde olan Targovi trafiğe kapalıdır. Dünyaca ünlü birçok giyim markasının şubesi de burada yer alıyor.

Devlet Filarmonisi

Azerbaycan Devlet Filarmonisi

Bakü şehir merkezinde yer alan yapı 1910-12 yılları arasında inşa edilmiş. Filarmoni klasik ve ulusal müziğin merkezi. Konserlerin yanı sıra burada ünlü yabancı müzisyenler konser veriyorlar.

Filarmoniya Parkı, Bakü

İçeri Şeher metrosunun olduğu yerde bulunan Filarmoni Merkezi aynı zamanda adını verdiği park alanına sahip. Filarmoniya Parkı, Bakü’nün en güzel park alanlarından biri. İçerisini muhteşem mimaride dekorlar ve fıskiyeler süslüyor.

Haydar Aliyev Sarayı

Haydar Aliyev Sarayı, Bakü

1976 yılında açılan Haydar Aliyev Sarayı 1820 kişi kapasitelidir. Konserlerin yanı sıra çeşitli kültürel programlar ve önemli devlet organizasyonları gerçekleşmekte. Saray önünde geniş bir meydan alanı ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin üçüncü Cumhurbaşkanı olan Haydar Aliyev’in heykeli yer alıyor.

Sarayın karşısında yer alan caddeyi takip ettiğiniz takdirde Halı (Xalça) Müzesi’ne geleceksiniz. Müzeye aynı zamanda bulvarı takip ederek Bayrak Meydanı yönüne yürüdüğünüz takdirde de ulaşabilirsiniz.

Halı Müzesi

Halı Müzesi, Bakü

Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerini temsil eden yaklaşık 6.000’e yakın halı ve diğer sanat eseri ürünlerinin sergilendiği yer. 1967 yılında halıcı Letif Kerimov öncülüğünde kurulan müze Dünya’nın ilk ve en büyük halı müzesidir. Orta Çağ’dan günümüze kadar Azerbaycan’a özgü en nadide eserler ile görülmeye değer bir yer.

Halı Müzesi’ni de gezdikten sonra Bakü’de olan gezimizi bugünlük sonlandırıyorduk. Tuğrul ve ben açıkçası çok yorulmuştuk. Hava da bir hayli sıcaktı. Bakü şehir merkezi birçok park alanına ev sahipliği yapıyor. Nitekim, Hazar Denizi kıyısında yer alan Halı Müzesi’nin çevresi bulvar ve park alanı. Boş bulduğumuz bir yere oturuyor ve günün yorgunluğunu bir nebze üzerimizden atıyoruz.

Bulvar Parkı, Bakü

Akşam saat 20:00’ye kadar oyalandıktan sonra Tuğrul ile ayrılıyoruz ve ben otobüse binerek kaldığım eve gidiyorum. Kapıyı Orhan açıyor. Nati mesaiye kalmış ve halen çalışıyor. Evde yemek olmadığını ve bir lokantaya giderek akşam yemeğimizi yiyebiliriz teklifinde bulunuyor Orhan. Sonrasında Orhan ile birlikte İçeri Şeher bölgesinde güzel bir restorana geliyoruz. Burada Azerbaycan’a özgü güzel bir akşam yemeği yiyoruz.

Azerbaycan Mutfağı, Azerbaycan Yemekleri

45 dakikalık bir yemek faslı sonrası restorandan ayrılıyor ve İçeri Şeher bölgesinde kısa bir yürüyüş yapıyoruz. 22:30 sularında tekrar eve geçiyoruz. Nati de işten eve gelmişti. Bugün bir hayli yorulmuştum. Sabahtan beri Bakü’de gezilecek yerleri dolaştım. Kendime gelebilmem için bir duş alıyor ve sonrasında ev halkı ile başlıyoruz muhabbete. 2 gece 3 gün kalacaktım Bakü’de. Dolayısıyla bugün evde olan son gecem. Biraz geç saatlere kadar oturduk Orhan, Nati ve ben. Kendilerine beni misafir ettikleri için teşekkür ettim.

Bakü Couchsurfing Evi

Bakü’de olan son günümün sabahına uyanıyor ve kahvaltımızı ettikten sonra Nati ve Orhan işlerine ben ise şehir merkezine geçiyorum. Burada Tuğrul ile görüşeceğim tekrar. Sırt çantam evde kaldı. Akşam 23:00 için Tiflis otobüsüne bilet aldım. Saat 18:00 civarı eve geçip sırt çantamı alacağım.

Bugün Bakü’de Tuğrul ile doğaçlama geziyoruz. Azadlık Meydanı’na geldik. Meydan, Hükümet Konağı’na ev sahipliği yapıyor. İlham Aliyev’in makamı.

Hükümet Konağı, Azatlık Meydanı, Bakü

Burası aynı zamanda büyük Bakü Hilton Otel’in olduğu yer. Azadlık Meydanı’ndan ayrılıyoruz. Daha sonra Tuğrul’un okuduğu üniversiteye geliyoruz.

Azerbaycan Devlet Neft Akademisi

Azerbaycan Devlet Neft Akademisi

Burası aynı zamanda Bakü’nün işlek yerlerinden biri. Bakü KFC şubesi de görkemli mimari yapısı ile burada yer alıyor.

KFC, Bakü

Saat 16:30 civarı Tuğrul ile bir şeyler yiyoruz. Ardından birlikte konakladığım eve geçiyoruz. Orhan evdeydi. Kendisi ile vedalaşıyor, Nati’ye de selamımı iletmesini söyleyerek her şey için teşekkür ediyordum. Sırt çantamı aldıktan sonra evden ayrılıyor ve Tuğrul ile birlikte önce Bulvar’a geliyoruz. Burada Bakü hatırası bir fotoğraf çekiniyorum.

Hazar Denizi, Bakü

Ardından otobüse binerek Bakü Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne geçiyoruz. Şehir içi otobüs ücreti 0,50 Kapik. Saat 18:30’da terminale geldik. Henüz otobüsün hareket etmesine 2,5 saat var. Tuğrul’a beni beklememesini söylüyorum fakat kabul etmiyor ve yolcu etmek istediğini söylüyor. Kendisi Bakü gezimde yanımdaydı ve birlikte gezdik. Oldukça yardımcı oldu bana.

Bakü’den Tiflis’e yolculuk yaklaşık 7 saat 30 dakika sürüyor. Bakü-Tiflis arası otobüs bilet ücreti ise 12 Manat.

Tuğrul ile birlikte 3 saat boyunca terminalde oyalanıyor ve zamanı dolduruyoruz. Akşam saat 21:00 oluyor ve beni Tiflis’e götürecek olan otobüs de perondaki yerini alıyordu. Tuğrul ile vedalaşıyor ve her şey için kendisine teşekkür ediyordum. Otobüsteki yerimi alarak bir ülkeyi daha geride bırakıyor ve yeni bir ülke için yola çıkıyordum.

Bakü gezisi hakkında sorularınızı yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.