Yazı İçeriği
Trans Kafkasya bölgesinin güney doğusunda ve Asya’nın batısında kalan Azerbaycan, kuzeyde Rusya, kuzey batıda Gürcistan, güneyde İran ve batıda Ermenistan ile komşu.
Doğusunda Hazar Denizi yer alıyor. Azerbaycan, zengin tarihi, kültürel ve doğal mirası ile pek çok güzelliklere ev sahipliği yapıyor. El değmemiş doğası, eşsiz antik eserleri, yöresel mutfağı ve Hazar’ın muhteşem plajları yerli ve yabancı turistlerin beklentilerine cevap verir nitelikte.
Azerbaycan’a Nasıl Gidilir?
Azerbaycan’a hava ve karayolu olmak üzere iki tip ulaşım mevcut. İstanbul Aksaray’da bulunan Emniyet Otogarı’ndan kalkan otobüsler ve Türk Hava Yolları başta olmak üzere Azerbaycan’ın ulusal havayolu taşımacılık şirketi olan AZAL ile haftanın belirli günlerinde başkent Bakü’ye gidebilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Tebriz’den Bakü’ye Nasıl Gidilir?
Azerbaycan’a Ne Zaman Gitmeli?
Buraya yılın herhangi bir ayı gelebilirsiniz. Ülkenin on bir iklim kuşağından dokuzuna sahip olması tüm yıl boyunca misafirlerine her mevsim kendi güzelliklerini sunmaktadır. Aşırı bunaltıcı olmayan yaz aylarında Hazar Denizi’nin muhteşem plajlarına kendinizi atabilir, sonbaharın dingin havasında el değmemiş doğasında vakit geçirebilir, kışın ülkenin kültürel oyunu Çovgan’ı gözlemleyebilir veya bahar aylarında Nevruz kutlamalarına tanıklık edebilirsiniz.
Azerbaycan Vizesi
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportuna sahip Türkiye vatandaşları Azerbaycan’a vizesiz giriş yapabilir ve her gidişte 90 gün kalabiliyorlar.
Umuma mahsus pasaportu olan kişiler ise harç ödemeden Azerbaycan’a giriş vizesi alabiliyor. Nitekim, Tebriz‘de başvurduğum Azerbaycan vizesi için herhangi bir harç parası ödememiştim. Vize başvurum 3 işgünü sonrasında sonuçlanmıştı.
Ayrıca Okuyun: Azerbaycan Vizesi Nasıl Alınır?
Azerbaycan Vizesi İçin Gerekli Belgeler
– İstenilen şekilde doldurulmuş Azerbaycan Vize başvuru formu,
– Pasaportunuzun aslı ve kimlik bilgileri olan sayfanın fotokopisi,
– 3×4 ölçülerinde 2 adet fotoğraf.
Havalimanında Azerbaycan Vize Başvurusu
Umuma mahsus pasaporta sahip olan Türkiye vatandaşları Azerbaycan’a gitmek için Türkiye’de vize almadığı takdirde, Bakü’de Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanında, Gence Uluslararası Havalimanında, Nahçıvan Uluslararası Havalimanında ve Türkiye-Azerbaycan (Dilucu-Sederek) sınır kapısında giriş vizesi alabiliyor. Bu noktalardan giriş vizesi alınması için ise aşağıdaki belgeler isteniyor.
– İstenilen şekilde doldurulmuş Azerbaycan Vize başvuru formu,
– Pasaportunuzun aslı ve kimlik bilgileri olan sayfanın fotokopisi,
– 3×4 ölçüde 2 adet fotoğraf,
– 10 ABD doları.
Azerbaycan Para Birimi
Azerbaycan para birimi Manattır. 1 dolar, 1.04 Manat. Türk Lirasının değeri oldukça düşük. Euro ya da Dolar ile ülkeye giriş yapmanızı öneririm.
Restoran, otel ve alışveriş merkezleri Dolar ve Euro kabul etmiyor. İhtiyacınız kadar şehir merkezlerinde bulunan döviz bürolarından paranızı Manata çevirebilirsiniz.
Azerbaycan Mutfağı
Azerbaycan mutfağı, Türk mutfağına yakınlık gösteriyor. Pilavlar, et yemekleri, dolma ve hamur işleri ile her damak tadına uygun güzel lezzetler var. Bozbaş, bozartma, çığırtma ve şaşlık Azerbaycan’ın meşhur yemekleridir.
Zengin bir sofra kültürüne sahip olan Azerbaycan’da domuz eti kullanılmıyor. Nefis aromalı baharatlı yemekleri ile pek çok seçkin yemeği bulunuyor.
Ayrıca Okuyun: Azerbaycan’ın Lezzetli Yöresel Mutfağı
Bakü Şehir İçi Ulaşımı
Bakü’de toplu taşıma araçları olan otobüs, taksi ve metro ağı mevcut. Taksiler Londra tarzı mor renkli araçlardır. 5 yolcu kapasiteli. Taksimetre açılış tarifesi 90 Kapik ve her bir kilometre 60 Kapiktir.
Metro ise şehrin en hızlı ulaşım yolu. Bakü’de metro istasyonlarının tasarımını beğeneceksiniz. Mimarisi Louvre Müzesi’ni andırıyor. Metro ücreti 20 Kapiktir.
Azerbaycan gezisi hakkında tüm sorularınızı yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.
Fatih Bey,
Benim ABD pasaportum var, vize durumum nedir?
Merhaba,
ABD pasaport sahipleri e-vize yoluyla Azerbaycan vizesine başvurabilir olduğunu öğrendim. Lütfen Azerbaycan’ın güncel vize politikasına bakınız.
Merhaba Fatih Bey,
Bakü’ye tatil planı yapıyoruz. İlk defa gideceğiz. Vizeyi konsolosluktan mı almak yoksa kapıdan mı almak daha mantıklı? Kapıda sorun çıkıyor mu? Ayrıca konaklama için öneriniz olabilir mi bölge olarak?
Merhaba Ebru Hanım,
1 Eylül öncesi seyahatlerinizde vizeye tabisiniz. Azerbaycan vizesini 3 işgünü içerisinden konsolosluktan, çevrimiçi e-vize ya da uçakla varışta Haydar Aliyev Havaalanı’ndan alabilirsiniz. Azerbaycan vizesi ne yazık ki sınır kapılarından verilmiyor. Eğer tatil planınız 1 Eylül sonrası ise ülkeye vizesiz bir şekilde girebilirsiniz. Konaklama olarak İçeri Şeher bölgesini tercih edebilirsiniz.
Kardeşim acaba vize aldık bu vize kaç gün geçerli?
Merhaba,
Almış olduğunuz vize kağıdının üzerinde geçerlilik tarihi (kalış süresi) bulunmakta.
Nice. I live in Tabriz and i also is an Azerbaycani. Yashasin. یاشاسین
Fatih, bugün iş güçten ilgilenemedim. Karışık görünüyor bu tur. Azerbaycan önce yapmak için İran yapmak zorunda olmak hoşuma gitmedi açıkçası. 🙂 Tekrar İran’a gidecek olmak yani verimli değil. Azerbaycan’ı çıkarıp Batum-Tiflis-Erivan mantıklı görünüyor aslında ama bu sefer bir daha Azerbaycan’a gidememek var. Gerçi çok mu önemli bir ülke gitmesem ne kaçırırım bilmiyorum da kapıların üstüme kapanmasını istemiyorum. Önce Bakü ve belki yanına bir kaç Rus şehri eklenen bir tur yapılabilir, daha sonra Batum-Tiflis-Erivan diye başka bir tur olabilir. Üzerinde epey düşünüp çalışmak gerekiyormuş. En iyisi şimdilik erteleyelim, bu bilgiler burada kalsın, nasıl olsa zamanı gelince üstünde kafa yormaya başlarız.
Selam Onur,
Öyle maalesef ilk Azerbaycan için mecbur İran topraklarına girmek gerek. Tabi İstanbul > Bakü uçakla gidip buradan Bakü > Tiflis > Erivan > Tiflis > Batum da yapabilirsin ancak Bakü uçak bilet fiyatları biraz tuzlu olabiliyor. Bakü güzeldir, İçeri Şehir, Bulvar gibi yerler görülmesi gerek diye düşünüyorum. Evet, ilerleyen zamanlarda birkaç Rus şehrini de ekleyerek Bakü ile birlikte farklı bir tur yapabilirsin. Ben buralardayım her zaman yazabilirsin bana.
Sevgi, selamlar.
Belki önce bu başlığa bakma ihtimaline karşı tekrar açıklayayım;
Anadolu Jet 2 günlük kampanya yaptı ve biletleri 50 TL’den satıyor. Kampanya bugün bitiyor. Bugün bilet aldın aldın, yarın normal fiyatlar. Hadi İran için o kadar hazırlık yaptım ve biletleri aldım ama bu bir anda karşıma çıkınca nereler nasıl gezilir ne kadar sürer hiç bir bilgim ve hazırlığım yok ve süre kısıtlı. O yüzden detaylara şimdilik girmeden senden hızlıca bir tur programı oluşturmanı istiyorum.
Gürcistan-Azerbaycan-Ermenistan bir tur olarak da aklımdaydı ve kampanyalı bilet fiyatlarını kullanarak bunu gerçekleştirmek istiyorum. En erken 28 Mayıs, en geç 10 Haziran gibi tura çıkmam gerekir. 23 Mayıs Ukrayna’dan dönmüş olacağım, arada birkaç gün zaman kalsın dinleneyim. 🙂 10 Haziran dan sonra çok sıcak olabilir sanırım bilmiyorum o bölgeleri. Ağrı, Kars, Trabzon en yakın iller bu bölgelere ve gidiş dönüşleri ona göre ayarlamayı planlıyorum.
1- Bu ülkelerde nereleri görmeli? Şehirler dışında kalan, kırsal bölgede illa görülmesi gereken eser, yapı, doğa harikası yerler var mıdır?
2- Hangi şehir ya da bölgeden başlayıp nasıl bir rota izleyerek gezmeli?
3- Rota üzerindeki gezilecek yerlerin birbirine uzaklıklarını hesaba katarak nasıl bir zaman ayırmalı?
4- Vize, pasaport, evrak durumları ve şartları için neler gerekli?
5- Ermenistan’a giriş çıkış, oradan Azerbaycan’a giriş mümkün mü?
6- Geri dönüş yine nasıl bir yol üzerinden olmalı?
7- Hangi şehre gidiş almalı ve hangi şehirden dönüş almalıyım?
(Ağrı, Kars, Trabzon en uygun görünenler sınıra yakın olma nedeniyle)
Bunlar hızlıca aklıma gelen sorular. Ayrıntılı yanıt vermeye çalışma. Ben sadece bu 3 ülkeyi kapsayan ideal bir turun nasıl bir rota ile ne kadar zamana sığdırılabileceğini öğrenmek istiyorum ki biletleri ona göre alayım. Sürekli mesaj paslaşma şansımız olmayacak zaman nedeniyle, tek mesajda bitirmeliyiz bu işi. 🙂 Biletleri aldıktan sonra içini dolduracak biçimde tur detaylarını daha sonra uzun uzun yazacak vaktimiz olacak zaten.
Sevgiler.
Selam Onur,
Çok iyi yapmışsın kampanyadan faydalanıp ucuza bilet almakla. Merak etme, güzel bir program çıkaracağız birlikte. 10 Haziran Kafkaslar için ideal bir mevsim ve pek sıcak olmayacaktır.
1- Gürcistan Gezi Rehberi, Ermenistan Gezi Rehberi ve Azerbaycan Gezi Rehberi ilgili kategorilerden şehir gezi rehberleri, yapılacaklar ve gezilecek yerler bilgisine ulaşabilirsin. Şehir dışında kalan bölgeler, görülecek yerler var. Notlarımda bu gibi bilgiler var ancak bir karıştırmam gerek ve en geç 1 güne bu maddeyi güncellemiş olurum.
2- Şimdi Ermenistan ile Azerbaycan arası siyasi nedenlerden dolayı sıkıntılı. Dolayısıyla ilk olarak Azerbaycan daha sonra Ermenistan yapmalısın. Fakat bunun içinde yine İran’a giriş yapmalı ve Bileh Savar Sınır Kapısı’ndan Azerbaycan’a giriş yaparak Bakü > Tiflis > Erivan > Tiflis > Batum > Artvin şeklinde rota yapabilirsin.
Ben şu rotayı yapmıştım, dilersen bir göz at: Komşu Ülkeler Seyahat Planlaması ve Komşu Ülkeler Gezi Rehberi bir incele…
3- Bakü (3 gün), Tiflis (2 gün), Erivan (2 gün) şeklinde bir planlama yapılabilir.
4- Ermenistan vizesi, Azerbaycan vizesi hakkında bilgi alabilirsin.
5- 2. maddede açıkladığım gibi ilk önce Azerbaycan’a girmeli daha sonra Ermenistan’a girmelisin. Ermenistan kabul ediyor fakat ilk olarak Ermenistan’a girersen, Azerbaycan’a giremiyorsun.
6- Bakü > Tiflis > Erivan > Tiflis > Batum > Artvin ya da Azerbaycan’ı elemek istersen, Nahçıvan > Ermenistan > Gürcistan > Türkiye yapabilirsin.
7- Yukarıdaki maddelerde de yazdığım gibi bir rotanın gidişi Van Kapıköy Sınır Kapısı > Hoy > Tebriz > Bileh Savar > Bakü > Tiflis > Erivan > Tiflis > Batum > Artvin …
Eğer Azerbaycan’ı elersen Ermenistan’dan dolayı o zaman şu şekilde yapmalısın; uçakla Trabzon > Artvin > Sarp Sınır Kapısı > Batum > Tiflis > Erivan > Tiflis > Batum > Artvin …
Sevgili Onur, her zaman sorularını en ince ayrıntısına kadar detaylıca sorabilirsin. Ben burada sana yardımcı olmak için varım. Biletleri aldıktan sonra gelişmelerden beni haberdar et ve başka soruların olursa mutlaka yaz planlamaya devam edelim.
Sevgiler..