Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı, Bozdoğan ilçesinde, Kemer Barajı’ndaki Arapapıştı Kanyonu’nu “DÜNYANIN 8. HARİKASI” diye hizmete açtı. Kanyonun adı (Arapapıştı) ve tanımlanması (Dünyanın 8. Harikası) şehirde epey tartışma yarattı. Bu tartışmalar üzerine şehirde yaşayan biri olarak gidip görmek gerekti.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Cumartesi günü havanın güzel olmasını fırsat bilerek ailece kanyonu ziyaret etmek istedik. Sabah kahvaltıdan sonra, saat 10.00’da yola çıktık. Aydın Merkez Efeler ilçesi ile Bozdoğan Arapapıştı Kanyonu’nun arası 100 km. Yol olukça iyi. Havaların ısınması, baharın gelmesinden dolayı her taraf yemyeşil, köylüler tarlada hasadı kaldırmaya çalışıyor.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Traktörler, biçerdöverler ve işçiler sürekli hareket halinde. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar etrafta yayılmışlar. Köylerin içinden geçerken ahır kokuları sıcağın da etkisi ile ortalığı kaplamış. Saat 12.30’da kanyonun iskelesine ulaştık.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Arabayı uygun bir yere park ederek, kanyon gezisi için bilet almak istedik. Görevli, tekne hareket saatlerinin 08.00 ila 18.00 arasında, iki saatte bir yapıldığını belirtti. Adımızı, telefon numaramızı ve kaç kişi olduğumuzu deftere yazdıktan sonra, istersek köylü pazarına uğrayarak, su vb. ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimizi ifade etti. Bunun üzerine yukarıdaki pazara gitmeye karar verdik. Pazarda, çevredeki köylülerin yetiştirdikleri sebze meyve, kadınların yaptıkları küçük örgü işleri, gözleme, ev baklası gibi ürünler satılmaktadır. Ayrıca ağaçların altındaki masalarda dinlenip çay içebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Hareket saatinin yaklaşması ile iskeleye doğru yürüdük. İskele yeni gelenlerle kalabalıklaşmıştı. İskelede 2 tür tekne var. Küçük olan 12 ile 14 kişilik ve büyük olan ise 32 ile 34 kişilik. Teknelere binerken herkese can yeleği dağıtılmakta. Tekne yolcularını alıp hareket ederken kanyona ilişkin bilgiler veriliyor.

Tekne iskeleden açıldıktan sonra hoparlörden hareketli parçalar çalınmaktadır. Yolculuk yaklaşık bir saat gidiş ve bir saat dönüş olmak üzere toplam 2 saat sürmektedir. Yolculuk boyunca geziye katılanlar bol bol fotoğraf çekmekteler.

Tekne fiyatı 0-7 yaş ücretsiz, tam 25 ve öğrenci 15 TL.
Aydın Merkez ilçe Efeler’den Nazilli aktarmalı otobüs seferleri bulunmaktadır.
Muğla – Aydın Arapapıştı Kanyonu 100 Km. 1 saat 40 dk.
Denizli – Aydın Arapapıştı Kanyonu 111 Km. 1 saat 50 dk.
İzmir – Aydın Arapapıştı Kanyonu 200 Km. 2 saat 30 dk.

Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki Kemer Barajı üzerinde bulunan Arapapıştı Kanyonu 30.04.2017 tarihinde hizmete açıldı.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Kemer Barajı, Aydın ili Bozdoğan ilçesi sınırları içinde, Akçay üzerine sulama, taşkın koruma ve enerji üretimi için 25 Eylül 1958’de hizmete girmiştir. Kanyon, Aydın, Muğla ve Denizli il sınırlarının kesiştiği noktada binlerce yıllar içinde oluşmuştur. Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliğinde, 6 km‘ye ulaşan uzunluğundadır. Yer yer 12 metreye düşen kanal genişliği bulunmaktadır.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Arapapıştı adı nereden geliyor? M.S. 7. yüzyılda Bizans Hükümdarı Heraklius döneminde Afrodisyas’ı doğu yönünden istila etmeye çalışan Arap ordularının karşısına bir kale hendeği gibi dikilerek şaşkına çevirdiği için yöredeki halk tarafından söylenen ve Arapların şaşırıp kaldığı yer anlamına gelen Arapapıştı’dan aldığı rivayet edilmektedir.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Arapapıştı Kanyonu’nda tarih ve doğa iç içedir. Kanyonda M.Ö. 5. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen anıt mezar, köprü, manastır ve mağaralar bulunmaktadır. Bölgenin doğal güzelliği insanı kendisine hayran bırakmaktadır.

Kemer Barajı alanında balık çiftlikleri vardır. Ayrıca baraj çevresinde karabatak, gri balıkçıl, kızıl şahive dağ keçisi yaşamaktadır. Tekne gezisi sırasında karabatak sürülerini ve dağ keçilerini görmek mümkün.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın

Kanyon yeni açılmış olmasına karşın ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir. Bu yaz yolu Ege’ye düşenler Arapapıştı Kanyonu’nu görsünler.

“Dünyanın 8. Harikası” tanımlaması çok abartılı olsa da adını unutmayacaklarına eminim.

(*) Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun tanımlaması.

Veli Yalçın
11.12.1963 Küçük Yapalak Köyü Elbistan, Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. İlkokulu Eskişehir, ortaokulu Adana ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümüne 1982 yılında girdi ve 1986 yılında bitirdi. 1988 yılında Sivas ve Ağrı Patnos’ta askerlik görevini kısa dönem olarak yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinde yüksek lisans bölümlerine devam etti. Ocak 1989 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (şimdiki adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı. Gaziantep Çocuk Yuvası ve Gaziantep Yetiştirme Yurdu’nda Müdür olarak görev yaptı. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (daha sonra SES ile birleşti) kurucularındandır. Haziran 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Aydın Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı ve Mart 2016 tarihinde emekli oldu. Şiirleri Fransız Postası, Alleben, Sanat ve Hayat, Bizim Dergi, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Sen. ve Gerçek Sanat gibi yurt içi ve yurt dışında ve “yersiz yurtsuz” ve “süje” İnternet dijital dergilerinde yayımlandı. Bugüne kadar 23 ülke, 72 şehir dolaştı. Ülkemizde ise 81 ilin 70’ine gitti. Aydın Denge Gazetesi’nde gezi yazıları yayımlandı. Halen Gaziantep Sabah Gazetesi’nde haftada iki gün ve hadigez.com İnternet sitesinde gezi yazıları yayımlanmaktadır. Veli Yalçın’ın yayımlanmış kitapları: * Kuşlar Su İçti Dilinden (Şiir, Favori Yayınları 2017) * Gezdim Gördüm Yazdım (Gezi Notları, Favori Yayınları 2018) * 1961 Yılından Bugüne Sosyal Hizmet Dergileri (Sabev Yayınları 2022)

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.