Yazı İçeriği
Alışkanlıklarınıza ve seyahat tarzınıza bağlı olarak, İran’da seyahat masraflarınız çok yüksek veya çok düşük olabilir. Eğer otostopla gezer ve Couchsurfing kullanırsanız, yolculuk size çok ucuza mal olabilir. Ancak, lüks bir şekilde gezer, beş yıldızlı otellerde kalır ve iç hat uçuşlarını kullanırsanız bu gezi sizin adınıza büyük bir fatura ile sonuçlanabilir.
İran’da Gezmek Ne Kadar Tutar?
İran’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız, her zaman aklınızda tutmanız gereken çok önemli bir husus vardır. İran, uluslararası bankacılık sisteminin ne yazık ki bir parçası değil. Yani demem o ki; VISA, Mastercard ve Electron kredi kartlarınızı İran’da kullanamayacaksınız: İran’da bulunan ATM’ler uluslararası kredi kartlarını tanımıyor. Alışverişlerde kredi kartınızı kullanamıyorsunuz. Yemek yerken nakit ödeyecek, alışveriş yaparken kasaya nakit para vereceksiniz. O halde, İran’da bulunduğunuz süre boyunca her gün düzenli olarak harcama yapacağınız kadar yanınızda nakit taşımalısınız. Endişelenmeyin! Üzerinizde nakit para taşırken herhangi bir tedirginliğe kapılmayın. İran çok güvenli bir ülkedir.
Tabii yine de, İran gezinizin ne kadar tutacağına dair bir tahminde bulunmamız gerekecek. Böylece yola çıkarken ihtiyacınız kadar para getirir ve fazlasını boş yere yanınızda taşımazsınız. O halde aşağıdaki harcama kalemlerine gelin bir göz atalım. İran’da konaklamanın, yeme içmenin ve ulaşımın maliyeti nedir? Tasarruf yöntemleri, bilmeniz gereken küçük ama etkili ipuçları ve daha fazlası için aşağıda verdiğim bilgileri okuyun. İran’da yapacağınız bir gezi için faydası olacak bilgiler.
Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmek Güvenli Mi? İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
İran’da Konaklamanın Maliyeti – İran Otelleri ve Hosteller
İran’da kalmak için tipik bir pansiyon arıyorsanız, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ama endişelenmeyin! İran’a özgü kendi pansiyonları mevcut. Eko turizm evleri (Eghamatgah-e-Boomgardi) olarak adlandırılan ve İran’ın tüm şehirlerinde son zamanlarda patlayan özel bir konaklama yeri. Süslü ismine rağmen, Eko turizm evleri genellikle eski ve geleneksel olarak yenilenmiş ve konaklama yeri olarak yeniden tasarlanan evlerdir. İnanın bana benzersiz bir konaklama deneyimi vadediyor. Fiyatlar genellikle kahvaltı dahil olmak üzere gecelik 20 ila 40 dolar arasında değişiyor. Kafanız karışmasın. İran’da sırt çantalı gezginlerin kaldığı dorm (paylaşımlı) tipi hosteller de mevcut. Zaten İran’ın turistik şehirlerinde hosteller fazlasıyla var. Ancak benim bahsettiğim yerler ise eko turizm evleridir. Düşünün ki eviniz var ve bunu yeniden tasarlayıp gezen insanların hizmetine sunuyorsunuz. Bir nevi yeni nesil Airbnb evleri.
İran otelleri ise oldukça pahalı. Gecelik 100 dolardan daha az bir dört yıldızlı otel bulamıyorsunuz. Dahası, bu fiyat karşılığında sundukları hizmet, beklediğiniz kadar kaliteli değil ve uluslararası otellerin sundukları hizmetlerden çok çok uzak. Eğer çok fazla konfor arayışında değilseniz İran’da konaklamanızı bir eko turizm evinde yapmanızı öneririm. Peki, Fatih nedir bu eko turizm evleri diye soracak olursanız, Şiraz’da bulunan Parhami Evi’ni bir incelemenizi tavsiye ederim. Nasıl yerlerdir, ne tür hizmetler sunuyorlar en azından bir bilgi edinmiş olursunuz.
Sıkı bir bütçeyle seyahat ediyorsanız ya da eşsiz bir seyahat deneyimi arıyorsanız hatta ve hatta yerel deneyimleri yaşamak istiyorsanız, Couchsurfing’i denemek isteyebilirsiniz. İran’da bir ev sahibi bulmak çok kolay. Tipik bir İranlı ailenin evinde kaldığınız zaman İran misafirperverliğini de gerçek anlamda görür ve yaşarsınız. Bu eminim sizin için eşsiz bir deneyim olacaktır. İran misafirperverliği hakkında yazmış olduğum yazıyı da okumak isteyebilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: İran Misafirperverliği Hakkında Bilgi
İran’da Ulaşımın Maliyeti – İran’da Otobüs, Uçak veya Tren İle Seyahat
Bir şehirden diğer bir şehre seyahat etmek için en iyi yol bir otobüse binmek olacaktır. İran’da iki tür otobüs vardır: normal otobüsler (ucuz/klimasız) ve VIP otobüsler. Eğer İran içerisinde uzun mesafelere seyahat edecekseniz, çok rahat yarı yataklı koltuklara sahip olduğundan dolayı VIP otobüsleri kullanmanızı tavsiye ederim. İran’da en popüler rotalar için yaklaşık fiyatlar şu şekilde:
Tebriz – Tahran: VIP otobüs fiyatı 660.000 IRR, diğer otobüs fiyatı 500.000 IRR’dir. Mesafe 630 km ve yolculuk süresi yaklaşık 6 saat 40 dakika.
Tahran – İsfahan: VIP otobüs fiyatı 600.000 IRR, diğer otobüs fiyatı 480.000 IRR’dir. Mesafe 400 km ve yolculuk süresi yaklaşık 4 saat 50 dakika.
İsfahan – Şiraz: VIP otobüs fiyatı 520.000 IRR, diğer otobüs fiyatı 160.000 IRR’dir. Mesafe 600 km ve yolculuk süresi yaklaşık 7 saat 20 dakika.
Şiraz – Yezd: VIP otobüs fiyatı 500.000 IRR, diğer otobüs fiyatı 300 ila 400.000 IRR’dir. Mesafe 440 km ve yolculuk süresi yaklaşık 5 saat 15 dakika.
Yezd – Tahran: VIP otobüs fiyatı 710.000 IRR, diğer otobüs fiyatı 350 ila 500.000 IRR’dir. Mesafe 621 km ve yolculuk süresi yaklaşık 6 saat 20 dakika.
Güncelleme: Temmuz, 2022
Normal otobüsler rahat değil! Üstelik İran’ın kavurucu yaz sıcaklarında klimasız bir otobüsle seyahat etmekte işkenceden öte değil. Tabi sırt çantalı bir gezginseniz ve az para ile geziyorsanız o halde normal otobüsleri kullanabilirsiniz. Normal otobüslerle seyahat, VIP otobüsle seyahat etmeye göre biraz konforsuz olsa da daha ucuza mal olabilir.
İran’da iç hat uçuşları daha pahalı. Tahran’dan Şiraz’a bir uçuş için yaklaşık olarak 120-150 dolar, Tahran’dan İsfahan’a ise 80-120 dolar ödemelisiniz. Uçak bileti fiyatları tatil sezonlarında daha da yüksek olabiliyor.
Trenler de İran içerisinde seyahat etmek için çok uygun bir ulaşım türüdür. Ülkenin hemen her yerinden bir trene binebilir ve neredeyse bir VIP otobüs konforunda rahat yolculuk yapabilirsiniz. Tren bileti fiyatları ise VIP otobüs bilet fiyatları ile hemen hemen aynıdır.
Ayrıca Okuyun: İran’a Nasıl Gidilir? (Otobüs, Uçak ve Tren)
İran’da Şehir İçi Gezmenin Maliyeti
Şehir içi gezmek nispeten ucuzdur. Tahran’da bulunduğunuz süreye göre, 1 gün veya daha fazla bir süre için metroları veya toplu taşıma otobüslerini kullanabilirsiniz. Metro biletlerini büfe veya otobüs istasyonlarından satın alabilirsiniz.
Eğer İran’ın korkunç trafiğinden kaçmak istiyorsanız, tavsiyem metro veya BRT adı verilen otobüsleri kullanmanız yönünde olacaktır. Metro ve otobüsler trafiğe girmeden kendine ait özel yolda gidip geliyorlar. Böylece diğer araçlardan daha hızlı mesafe alıyorlar. Otobüsler 7/24 çalışıyor. Metro ise sabah 05:30 – 22:30 saatleri arasında çalışıyor. Tahran’ın metrosu oldukça lüks ve rahat. Tek sorun hiç alışık olmadığınız kalabalık olabilir. Ancak İstanbul’da yaşayanlar bu kalabalık karşısında bir kahkaha atabilir. Çünkü biz İstanbul’da yaşayanlar alışkınızdır bu durumlara(!) 🙂 İran’da metro ve otobüsleri kullanmak çok ucuzdur. Her rota yaklaşık 0.5 USD.
Gelelim taksi ile gezmenin maliyetine. İran’da iki tip taksi var: özel ve paylaşımlı. Özen olanlara Farsça “Darbast” -bu kelimeyi ezberleyin- denir. Paylaşımlı taksiler ise birkaç kişi ile birlikte yolculuk yapıp ödemeyi ortak yaptığınız bir yolculuk türüdür.
Paylaşımlı taksiler biraz daha karmaşık: Bazıları belirli bir rotada sürüyorlar, bazıları da sadece direkt hedefe giden herhangi bir yolcu aramak için dolaşıyorlar. Eğer paylaşımlı istemiyorsanız şoföre “Darbast” demeniz yeterli. Paylaşımlı taksilerin ücreti, gideceğiniz mesafeye bağlı olarak 0.5 ila 1 dolar arasında değişmekte. Bu rakamdan daha fazla ödemenize gerek yok. Taksi şoförünün sizi aldıktan sonra yavaşlamadan ve yolda başka bir yolcu aramadan hızlıca gittiğini görürseniz uyarın ve “Ne Darbast” deyin. Yoksa yolculuk boyunca yalnız seyahat eder tüm ücreti siz ödersiniz.
Ancak, darbast yolculuk yapmak istiyorsanız taksi şoförüne söylemeniz yeterli. Fakat, İran’da taksilerde bizdeki gibi taksimetre yok. Bu da kötü niyetli şoförlerin sizi kazıklamasına neden olabiliyor (iyi niyetli şoförlere sözüm yok, işleri rast gitsin). Buna müsaade etmeyin! Pazarlığınızı henüz taksiye binmeden önce mutlaka yapın. Ücreti de taksiden inmek üzereyken verin.
Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Uber’e benzer Snapp adında araç çağırma uygulaması İranlıların kullanımına sunuldu. Eğer bir İran SIM kartınız ve İnternet paketiniz varsa İran gezinizde Snapp kullanabilir ve uygulama üzerinden taksi çağırabilirsiniz. Yalnızca Snapp değil! İran’da gezerken telefonunuza mutlaka yüklemenizi önerdiğim 5+BONUS mobil uygulama var. Bunlar üzerine de bir yazı yazdım. Bu yazımı da mutlaka okuyun.
Ayrıca Okuyun: İran’a Seyahat Etmeden Önce Telefonunuza Yüklemeniz Gereken 5 Uygulama + Bonus
İran’ın pek kalabalık olmayan küçük şehirlerinde ise şehir içi gezintisi ve dolaşmak ucuzdur. Örneğin bir Yezd, Kum, Kaşan ve Kazvin gibi şehirler Tahran‘a göre ucuzdur. Fakat metro sisteminin yalnızca Tebriz, Tahran, Meşhed ve Şiraz‘da çalışıyor olduğunu unutmayın. Diğer şehirlerde, sadece otobüs ya da taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
İran’da Yeme-İçme Maliyeti – İran Yemekleri
Doyurucu bir İran yemeğine kabaca 4-5 dolar ödersiniz. Lüks bir restoranda yemek yemek ise çok daha pahalıya mal olabilir: Kişi başı 30-40 dolar civarı. Herhangi bir restoranda bulabileceğiniz tipik bir İran yemeği, farklı kebap türleri ve sebze yemeklerini içeriyor. Ancak diğer geleneksel İran yemeklerini sunan restoranlar da şehir merkezlerinde mevcuttur.
İran, vejetaryenler için biraz kısıtlı bir restoran ağına sahip. Ancak, her zaman bir restoranda, sebze ve pirinç içerikli yemek bulabilirsiniz. İran’ın kuzeyi Gilan bölgesinde örneğin Reşt’e giderseniz burada bol vejetaryen içerikli restoran bulabilirsiniz.
İran’da McDonalds veya Burger King’in yokluğuna şaşıracak olsanız da, yerel fast-food zincirleri bu açığı fazlasıyla kapatıyor. Ortalama bir fast-food restoranında bir burger veya pizzayı 5 dolara yiyebilirsiniz.
İran’da içki içmek, satın almak ve dolaşımını sağlamak kesinlikle yasaktır. İranlılar çay, kahve içmekten ve gelyan (nargile) sefası yapmaktan çok keyif alırlar. İran’ın tüm şehirlerinde herhangi bir köşede bir kafeterya bulabilir, kaliteli kahvelerinden içebilirsiniz. Ortalama bir kafede 2 dolara bir fincan kahve içebilirsiniz. Çay ise buranın vazgeçilmez içeceği. Bizdeki gibi yani. Her köşe başında, restoranlarda ve lüks otellerde dahi çay eksik edilmez. Taze demlenmiş bir fincan çayı 1 dolardan daha az bir fiyata bulabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Kesinlikle Denemeniz Gereken 5 Ünlü İran Yemeği!
Turistik Yerlere Giriş Ücreti
Turistik yerlere, müzelere giriş ücretleri nispeten ucuzdur ve en fazla 4-5 dolara mal olur. İran’da yerel insanlara ve turistlere farklı giriş ücreti tarifesi uygulanır.
Ve sizin için bazı son ipuçları…
Riyal veya Tümen?
İran parasıyla uğraşmak biraz zor olabilir: İran’ın iki parası var. Resmi para birimi Rial (IRR). Ancak, herkes günlük alışverişlerinde Tümen adlı başka bir para birimini kullanıyor. Peki, nasıl işliyor bu süreç? 1 Tümen 10 Riyal’dir. Örneğin restorandasınız ve bir şeyler yemek için menüye bakıyorsunuz. Fiyatların bol sıfırlı olduğunu görüyorsunuz. Tümen değerini öğrenmek için değeri 10’a bölün (veya basitçe sıfırlardan birini yok edin). Yeterince basit, değil mi? Kafanız karışırsa yorum kısmından sorularınızı bana yazarsınız. Ancak endişelenmeyin! Neyse ki, İran’da fiyatların çoğu artık Tümen olarak yazılıyor.
Dolar veya Euro’yu Tümen’e Dönüştürmek
Ülkeye varır varmaz paranızı Tümen ile değiştirebilirsiniz. Uçakla geliyorsanız, İran’daki tüm havaalanlarında en az bir döviz bürosu bulunmaktadır. Ancak unutmayın dünyanın her yerinde havaalanlarında olduğu gibi İran’ın havaalanlarında da çok düşük kurlar altında para değiştiriliyor. Bu yüzden 10-20 dolar kadar havaalanında bozdurun, en azından sizi şehre kadar atsın. Kalan paranızı şehir merkezlerindeki döviz bürolarından bozdurursunuz.
İran’ın tüm şehirlerinde merkezi noktalarda ve bazı otellerde döviz büroları mevcut. Diğer birçok ülkeden farklı olarak, İran’da herhangi bir komisyon ödemek zorunda değilsiniz! Ayrıca güncel kurlar diğer bazı döviz bürolarında farklılık gösterebilir. Fakat bu fark genellikle çok küçüktür. İran’da TL, Dolar, Euro ve bazı diğer para birimlerinin güncel paritesini “Mesghal” ile öğrenebilirsiniz.
Haydi Bu da Son Bir İpucu Olsun…
İran’da bazı lüks restoranlar, faturanıza %8-10 oranında bir hizmet ücreti ekleyebilir. Bir otelde kalıyorsanız, her zaman size yardımcı olan bir bellboy veya diğer otel personeli için küçük bir bahşiş ödeyebilirsiniz.
Umarım İran geziniz bu bilgilerle keyifli geçer ve olabildiğince az para ile çok yer gezip görebilir, çok güzel deneyimler yaşar ve unutulmaz anlar biriktirirsiniz. İran’da gezmenin maliyeti hakkında herhangi bir sorunuz varsa, aşağıda bulunan yorum kısmından bana her zaman yazabilirsiniz.
Şimdiden keyifli geziler dilerim. Kalın sağlıcakla.
Merhaba Fatih Bey,
Nisan ayında 3-4 günlüğüne 5 kişilik bir aile olarak Tebriz’e gitmek istiyoruz. Otel fiyatları çok yüksek. Ailece kalabileceğimiz uygun fiyatlı temiz, düzgün bir yer tavsiye edebilir misiniz? Bir de yanımızda yaklaşık ne kadar götürmemiz gerekir? İran’da fiyatların uygun olduğunu söyledi bir arkadaşım doğru mudur?
Teşekkür ederim.
Merhaba,
Otel ismi ve bütçe konusunda üzgünüm yardımcı olamıyorum. Zira herkesin konfor ve harcama kalemleri değişkenlik gösteriyor. İran otellerini uluslararası otel rezervasyon sitlerinde aratırsanız çok yüksek fiyatlarla karşılaşırsınız. Size önerim, Facebook, Instagram gibi yerlerde örneğin ‘tahran, otel’ anahtar kelimelerini aratarak ilgili otellerin kendi sayfaları üzerinden iletişime geçmenizdir. Böylece daha uygun fiyat teklifi alabilir ve rezervasyonunuzu da bu şekilde tamamlayabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
21-24 Şubat arası Tahran’a gideceğim. Gece 4 gibi havalimanında olacağım için şehir merkezine hangi vasıtayla gidebilirim bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca 5000 TL Tahran’da yeterli midir?
Merhaba,
Taksi veya metroyu kullanabilirsiniz. Para konusu kişiden kişiye göre değiştiği için net bir şey ne yazık ki söyleyemem. Başka sorularınız olursa memnuniyetle yardımcı olabilirim.
Merhabalar,
Beş yaşında iki çocuğumla 4 kişilik aile olarak Van’dan aracımız ile gitmek istiyoruz. Bize neler tavsiye edersiniz? Ne kadar miktar yanımızda olmalı? Hangi ayları ve çocukları da düşünerek nasıl bir gezi planı yapmalıyız sizce? Ailelere misafir olmak güvenilir mi? Çocuklarla olduğu için çok sorum var ama sizi de sıkmadan bana yardımcı olur musunuz?
Merhaba,
Araç ile giriş için TURİNG web sitesinden gerekli dokümanlar ve prosedür için bilgi sahibi olun. Rotanızı Tebriz, Tahran, Kaşan, İsfahan, Şiraz, Yezd olarak planlayabilirsiniz. Seyahat harcamaları kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiği için net bir rakam veremem. İran’ın özellikle kuzey ve iç kesimleri çok soğuk. Nisan ayından sonra Mayıs gibi gitmenizi tavsiye ederim. Ailelere elbette misafir olabilirsiniz. Mutlaka davet eden olacaktır fakat taarof geleneklerini de araştırmanızı öneririm.
Sorularınızı sormaktan çekinmeyin. Her sorulan soruyu bilgim dahilinde yanıtlayarak yardımcı olmaya çalışıyorum.
Doyurucu bilgiler için teşekkürler. Evli olmayan çiftlerin konaklamasında risk var mıdır?
Merhaba,
Rica ederim. Tahran’da pek risk olmayabilir fakat Kaşan, Kum, Yezd, Meşhed gibi küçük ve tutucu şehirlerde tatsız bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
İran gezimi birkaç aydır planlıyorum. Yaklaşık 14 günlük bir gezi. Size toplu olarak birkaç soru sormak istiyorum.
İran’da ucuz, güzel ve otantik hostellerin olduğunu duymuştum. Böyle hosteller var mı? Eğer varsa bunların bilgilerine nasıl ulaşabilirim? Eğer onlar pahalı ise sizin dediğiniz ekoturizm evlerinde nasıl konaklayabiliyoruz? Herhangi bir sitesi vs. var mıdır?
Gezi için toplam 300 Dolar civarı bir para ayırdım. Bu miktar sizce yeterli mi? Şehirler arası yolculuları gece yaparak konaklama ücretini aza indirmeye çalışıyorum. Sizce bu yeterli mi? Hediyelik eşyalar almayı da düşünüyorum.
Gidiş dönüş biletimi Tahran’dan aldım. Gezi rotam Tahran-Kum-İsfahan-Şiraz-Yezd-Meşhed-Tahran şeklinde. Ancak Tebriz’i de rotaya eklemek istiyorum. Sizce eklemeli miyim? Rotamın uzağına düşüyor maalesef.
Meşhed’den Tahran’a tren ile dönme imkanım var mı? Varsa kaç saat sürüyor, bileti nereden almam gerekiyor? Herhangi bir web sitesi mevcut mu? Ücreti ne kadar?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar,
Evet, İran’a bahsettiğiniz konseptte butik oteller bulunuyor. İran otelleri, uluslararası rezervasyon sitelerinde yer almadığı için onlara ancak kendi Instagram hesapları üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Hatta rezervasyonunuzu da oradan gereken bilgileri vererek oluşturabiliyorsunuz.
Dilerseniz bir miktar daha paranızı artırabilirsiniz. 300 Dolar 12 Milyon Tümen yapıyor. Hediyelik eşya, yeme içme için biraz fazla harcama olabilir ürün pahalılığı nedeniyle.
Tebriz terste kalıyor. Kum’u eleyip Tebriz’e de gidebilirsiniz. Ancak şehirlerarası yolculuğu otobüsle yapacağınız için bu rota epey bir yorucu olacaktır.
Meşhed’den Tahran’a tren var. Yolculuk 11 saat kadar sürüyor. Bilet ücreti en son 300.000 Tümen/8 Dolardı. Bileti Tahran garından alabilirsiniz.
Merhaba,
İran’da 5 gün kalmak için 5.000 TL yeterli mi sizce? Ayrıca Tebriz’den Kerec’e gidebilir miyim?
Merhaba,
5.000 TL İran’da 5 gün için yeterlidir. Kerec’e ulaşım için Tahran otobüslerine binebilirsin. Tebriz’den her gün sıklıkla Tahran’a otobüsler gitmektedir. Biletinizi alırken ineceğiniz yerin Kerec olduğunu mutlaka belirtin.
Merhaba,
En ucuza Tahran’a nasıl gidebilirim? Hala Van’dan Tahran’a otobüs seferleri var mı? Güncel fiyatları biliyorsanız cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba,
Tahran’a giden otobüsler Doğubayazıt Gürbulak Sınır Kapısı’nı kullanıyorlar. Tahran’a giden otobüsler İstanbul, Ankara ve Trabzon’dan hareket etmektedir. Van’dan ise mini van araçlar ile Tebriz’e gidebilir ve buradan Tahran’a giden otobüslere dahil olabilirsiniz.
Özel aracımla İran’a gidip 3-5 gün sonra İran’dan Türkiye’ye döndüğümde sınırda araba didik didik aranıyor mu? Örneğin 1-2 adet cep telefonu veya 8-10 karton sigara aldığımda Türkiye girişinde sorun yaşanır mı? Ayrıca şahsi kullanım amaçlı (telefon, tablet, elektronik eşya, mutfak eşyası vs.) alacağımız mantıklı şeyler var mı? Türkiye’de pahalı orada ucuz olan… Dolar şu an 17,50. Yarın gidecek olsam buradan dolar mı yoksa tümen mi götürmek mantıklı? Özellikle Türkiye’ye geri dönüşte sınırda denetim ne durumda? Mesela özel araçla gideceğim için tam Türkiye’ye girişe yakın 50-60 litre mazot bagajda bidonla koyabilir miyim? Sınırdan sonra 1.000 km daha içeriye yolum olacak (Adana).
Merhaba Ali Bey,
Gerek özel araç gerekse yolcu taşıyan mini van araçlar İran dönüşü her zaman her 2 ülke sınır polisi tarafından detaylı bir şekilde aranır. 2 adet cep telefonunun sorun olup olmadığı hakkında net bir bilgim yok. Sigara ise her yolcu için yalnızca 3 kartona kadardır. Daha fazla sayıda karton sigara sokmanız durumunda sınır polisleri tarafından sizden alınır. Şahsi kullanım amaçlı elektronik eşya için size Tahran’da bulunan elektronik pazar yerini önerebilirim. Burada telefondan tablete, dizüstü bilgisayarlardan elektronik ev eşyalarına kadar pek çok ürünü bulabilmeniz mümkün. Türkiye’den İran’a giderken dolar götürmenizi ve orada tümene çevirmenizi öneririm. Bununla beraber, TL ile gitseniz dahi pek bir şey değişmeyecektir. Türkiye’ye dönüşte hem İran tarafı hem Türkiye tarafında denetimler çok sıkı. 3 kartondan fazla sigara, 50-60 litre bidonla mazot taşımak ne yazık ki mümkün değil.
Merhaba,
Takribi 2 günlük İran-Tahran gezisi için hostel dahil ne kadar para lazım? Birde PCR testi gerekiyor mu İran’a giriş için?
Merhaba,
Pandemi sonrası her ülke gibi ne yazık ki İran’da da neredeyse her şeyin fiyatı artmış durumda ve dolayısıyla pahalılık tüm ülke genelinde hakim. Turistik aktiviteler içeren tüm her şeyin fiyatı arttı. Bununla beraber, Tümenin Dolar karşısındaki değeri fiyatların artmasına neden olmaktadır. 2 günlük Tahran gezisi için net bir rakam söylemek doğru olmaz. Hosteller şehir merkezine yakınlığı, konforu ve kahvaltı dahil seçenekleri ile geceliği 15-40 Dolar arası değişmektedir.
İran’a girişte her ihtimale karşı mutlaka yanınızda bir aşı kartı ve son 72 saat içerisinde alınmış PCR test sonucu olsun.
Yıl 2022 şu an oradaki fiyatlar ile Dolarla ülkeye girmek avantajlı mı? Ayrıca bizim o ülkede rahatça giyinip gezmemiz mümkün mü?
Merhaba,
Açıkçası pek bir avantajı olduğunu söyleyemem. Makas aralığı çok dar. Yine de elbette buradan Dolar alıp İran’a gitmek, TL ile gitmekten iyi olabilir. İran’a seyahatiniz öncesi her 2 ülkenin yerel para birimi/Dolar paritesini kontrol ediniz.
İran’ın kendine has bir takım giyim kuralları vardır. Erkekler kapri/şort giyemiyor. Kısa kollu tişört ise serbesttir. Kadınlar ise başlarını kapatmak durumundadır. İran giyim kuralları hakkında daha fazla bilgi için blogdaki ilgili yazımı okuyabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
İran’dan Özbekistan’a nasıl gidebilirim, otobüs var mıdır? Bilgi verirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar,
İran’dan Özbekistan’a otobüsle ne yazık ki ulaşım imkanı bulunmuyor. Malumunuz arada dünyanın en zor vize veren ve sıkı yönetilen Türkmenistan ülkesi bulunuyor. Burayı aşarak Özbekistan’a varmanın tek yolu tahmin edeceğiniz üzere havayolunu kullanmak olacaktır. Yoksa ne iyi olurdu karadan Özbekistan’a gitmek. Hatta ben de Meşhed üzerinden bu rotayı yapıp Türkistan’a gitmeyi hayal ediyordum.
Merhaba,
Kazvin – Alamut Kalesi arası taksi hizmeti kolay mı? Ne kadar ödediniz?
Merhaba,
Kazvin-Alamut Kalesi arası taksiler çalışmaktadır. Kazvin’de Minudar Meydanı’na gelin ve burada ister tek, ister o yöne giden diğer yolcularla paylaşımlı taksiye binerek Alamut’a ulaşabilirsiniz. Kazvin’den Alamut Kalesi’ne taksiyle ulaşım yaklaşık 1,5 saat sürmekte. Gazorkhan köyünde ineceksiniz ve yaklaşık 100 metre sonra kaleye çıkan basamaklara gelmiş olacaksınız.
Merhaba,
İran’ı gezmek en büyük hayallerimden birisi. Ama aklımda bir sürü soru var. En önemlisi bir kadın olarak tek başına konaklamak için en güvenli yol hangisi sorusudur. Tek olduğum için konakladığım yerde dikkat veya tepki çeker miyim?
Merhaba Merve Hanım,
İran mutlaka görülmesi gereken bir ülkedir. Üstelik yakın komşumuz ve 90 gün süreyle vizesizdir. İran ile ilgili sorularınızın/endişelerinizin olduğunu anlıyorum. İran’da yalnız başınızda bir kadın olarak seyahat edebilir, hostelde konaklayabilir, aile evinde kalabilir, otobüse, metroya, taksiye ve uçağa binebilirsiniz. Konaklama konusuna gelecek olursak, hostellerde paylaşımlı odalarda diğer ülkelerden gelen gezginlerle bir arada kalabilir veya her şehirde bulunan güvenli ve konforlu otellerde tek kişilik odalarda kalabilirsiniz. Bununla birlikte, tek olduğunuz için herhangi bir tepki çekmezsiniz. Yalnızca kadınların başlarını kapatmaları gerektiği giyim kuralını dikkate almanızı hatırlatmak isterim.
İran ile ilgili daha fazla sorularınız varsa buradan bana yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Merhaba,
Yazı 2021 yılı için güncel mi?
Merhaba,
Araya pandeminin girmesiyle birlikte her ülkede olduğu gibi İran’da da her şeyin fiyatları değişti. Bu içerik dahil diğer tüm içerikleri güncelleyeceğim. Bugünün İran’ına dair sorularınız olursa da her zaman yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için buradayım.
Merhaba Fatih Bey,
Malum-ı âliniz dolar son zamanlarda fevkalade bir yükselişte. Acaba halin böyle devam edeceğini düşünürsek (hafazanallah) yazın 1 aylık İran gezisinde sadece gezip ucuz yerlerde yiyip içsek ve hatta konserve götürsek bu 1 aylık gezi ne kadara mâl olur yaklaşık olarak?
Merhaba Mehmet Eren Bey,
İran’da Tümen, Dolar karşısında aşırı dalgalı. 2021 yaz sezonuna da henüz daha varken, 1 aylık gezinin ne kadara mal olabileceğini kestirebilmek güçtür. Siz, İran’a planladığınız seyahate yakın tarihte tekrar yazarsanız yardımcı olabilirim.
Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba Fatih Bey,
Tahran’da uzun süre kalmayı düşünüyorum. Ev kiralama hakkında bir bilginiz var mıdır? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Merhaba Haydar Bey,
İran’da ev kiralama hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilim. Ancak bu konu hakkında bir araştırma yapıp sizleri bilgilendirmek amacıyla yazısını yazıp paylaşacağım.
Merhaba Fatih Bey,
İran gezisi düşüncesi içine girince sizin yazınıza rast geldim teşekkür ederim güzel olmuş. Anladığım kadarıyla siteniz aktif. Ben ailem ile gitsem 3 çocuk (ilkokul yaşındalar) eşim ve ben 1 haftalık bir gezi (rotayı belirlemedim henüz) mütevazı bir gezi kaça mal olur? Çocuklarla gezmek zor olur mu?
Teşekkür ederim.
Merhaba Fatih Bey,
İran’ı çocuklarla birlikte güvenli bir şekilde keyifle gezebilirsiniz. Tahran’a varış ve sonrasında Kaşan, İsfahan, Şiraz ve Yezd’i görüp buradan tekrar Tahran’a dönebilir ve ardından Türkiye’ye bir uçuş planlayabilirsiniz. 5 kişilik bir ailenin 1 haftalık gezi maliyeti ortalama 3-3,500 TL civarında olacaktır. 3 yıldızlı normal bir otel konaklaması, yeme-içme, şehirlerarası otobüs ulaşımı ve birkaç parça alışveriş için yeterli olacaktır. Ancak gidiş-dönüş uçak biletini ayrıca planlamalısınız. İran’a planladığınız seyahatin tarihlerini belirlediyseniz uçak biletinizi daha uygun fiyatlara alabilirsiniz.
İran’ı gezmeyi hiç düşünmemiştim ta ki Youtuberın birinin videolarını izleyince birde bu siteyi biraz okuyunca plan yapmaya başladım hadi hayırlısı inşallah. Ulaşım bize göre uygun, yemekler uygun Türkçeyi de anlayan insanlar var. Daha ne olsun? 350 dolara 10 gün yeter gibi geldi. Van’dan tren ile başlarım ve otelde kalmam tabii ki.
Merhaba Kamil Bey,
Güzel bir şeye vesile olduk mu diyelim? 🙂 İran hakkında merak ettikleriniz olursa her zaman buradan sorularınızı yazabilirsiniz.
İran’ı 5 gün içinde gezdim. Gittiğim şehirler Tebriz, İsfahan, Bender Abbas ve Ahvaz + Nahçıvan: 60$
Serkan,
Çok iyi bir bütçeyle gezmişsin. Tebrikler! Nasıl geçti İran gezin? Deneyimlerini bizimle paylaş lütfen!
Merhaba Fatih Bey,
Yardımlarınız için öncelikle sağ olun… İran’da uygun yer ayarlamak için hostelword, booking veya benzeri uygulamalar kullanılabilir mi ya da sizin bildiğiniz, önerdiğiniz uygulamalar var mı? Ayrıca bahsettiğiniz ekoturist evler nasıl bulunuyor?
Teşekkürler şimdiden.
Merhaba Sinan Bey,
Booking de listelenen birkaç otel var onlar da çok pahalı. Hostelword sitesine göz atın seçenekler çıkıyor. Ne yazık ki İran otelleri çevrimiçi rezervasyona kapalı. Bu nedenle bulduğunuz otelin varsa web sitesine girip +98 ile başlayan numara üzerinden kendileri ile WhatsApp veya Telegram üzerinden iletişime geçerek rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.
Hocam merhaba,
Tahran, İsfahan ve Şiraz düşünüyorum. 12 günüm var. Tahminen hostel, şehir içi ulaşım ve yemek için 500 dolar yeterli olur mu?
Kolay gelsin. Teşekkür ederim.
Merhaba,
500 Dolar fazlasıyla yeter. Hatta 12. günün sonunda cebinizde fazlasıyla Dolar kalacaktır.
İngilizce bilmiyorum. İran’ın kuzeyine gideceğim sıkıntı olur mu bu? Orada işlerimi nasıl halledebilirim, ulaşım falan ve Türkçe ile nasıl yapabilirim?
Merhaba Tuncay Bey,
İran’ın Şumal (Kuzey) bölgesi sıkıntılı bir yer değil. Ayrıca Astara olmak üzere Hazar kıyılarında yer alan şehirlerde yaşayan insanlar Türkçe konuşuyor. İletişim ve ulaşım noktasında sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum.
Fatih kardeşim merhaba,
İran’a gelirken yanımda 5 metre boyunda 25 kilo ağırlığında deniz kayağımı da getirmek istiyorum. En kolay hangi yoldan bunu yapabilirim (tren-otobüs-minibüs) vs. gümrüğe takılmamak için İran elçiliğinden izin almam gerekir mi?
Selamlar
Merhaba Doğan Bey,
Bu boyutta bir şey sınır kapısında size sorun yaratacaktır. Dilerseniz İstanbul’dan giden otobüs firmalarına ulaşabilir ve durumu bir sorabilirsiniz. Sanıyorum kabul etseler de ekstra bir para alacaklardır. Diğer türlü sorun olacaktır. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız İran konsolosluğuna gidebilir veya arayabilir daha detaylı ve sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
Merhaba hocam,
Tahran ve İsfahan düşünüyorum ancak uçak bileti çok pahalı. Van’dan Tebriz’e her gün tren ya da otobüs seferi var mı acaba? Ve yaklaşık 14 gün kalacağım. Uçak bileti hariç hostel fiyatı dahil yeme içme, ulaşım 700 dolar yeterli olur mu?
Merhaba,
Van’dan Tebriz’e otobüs seferleri her gün var. Tren seferleri ise yalnızca Salı günleri yapılıyor. 700 Dolar fazlasıyla yeterli olacaktır.
İran’da tatilde tanıştığım bir aile var beni davet ediyorlar. Bayram tatilimi orada geçirmek istiyorum ve trenle yolculuk yapmak istiyorum. İzmir’den İran’a trenle yolculuk yapabilir miyim ya da nereden trenle ulaşabilirim? Trenle ne kadar bir bütçeye ihtiyacım olabilir? Gidiş geliş ve orada da biraz alışveriş için bütçem ne kadar olmalı?
Merhaba Sevtap hanım,
İzmir’den direkt olarak İran’a gidemezsiniz. Tren ile yalnızca Van’dan Tebriz’e gidebilirsiniz. Dolayısıyla ilk olarak İzmir’den Van’a karayolu veya havayolu ile ulaşım sağlayacaksınız ve daha sonra Van’dan Tebriz’e hareket eden trene bineceksiniz. Van-Tebriz tren ücreti 80 TL civarında. Ne tür bir alışveriş yapacağınızı tam olarak kestiremiyorum dolasıyla net bir bütçe veremem. Ancak, 1 haftalık bir İran gezisi, gidiş-geliş yol ücreti ve alışveriş için 1.500 TL civarı yetecektir. Konaklama bu fiyata dahil değil…
Kendi arabası ile gidenler yorum yapabilir mi her şeyi ile?
Totalde ortalama bir sırt çantalı gezgin olarak ne kadar bütçe ayırmak gereklidir İran’a? Van’dan Tebriz’e trenle geçerek buradan Tahran’a geçmeyi planlıyorum ondan sonrası da Allah kerim fakat 3. bir yeri de gezdikten sonra yurda dönmeyi düşünüyorum. Gezim totalde 6-7 gün sürer.
Merhaba Sezai,
Ben de bir sırt çantalı gezginim. Bizler az para ile çok yer görme peşindeyiz. İran’a yaptığım kendi seyahatlerimden de yola çıkarak tahminen 250 Dolar ile 6-7 gün rahat rahat gezer, yer, içersin. Konaklamanı Couchsurfing ile yaparsan cebinde parayla yurda bile dönüş yapabilirsin. Hatta daha az bir parayla da gezebilmen mümkün. Ancak, cebinde paranın biraz fazla olması en azından seni yol boyunca rahat ettirecektir.
4 kişi ve kendi özel aracımla bu yaz İran’ı gezmeyi planlıyorum. Tebriz-Erdebil-Reşt-Tahran-İsfahan-Şiraz ve dönüş şeklinde bir rota belirledim. Kalacak yer olarak da guesthouse ya da hostel düşünüyorum. Lakin bu tarz yerleri yaz mevsiminde İran’da bulabilir miyim? Yaklaşık olarak 10 günlük bir gezi planı düşünüyorum. Bütçe normal bir gezi olarak düşünülürse ne kadar olabilir?
Cevaplarsanız teşekkür ederim. Deneyimleriniz de çok güzeldi.
Merhaba Mustafa Bey,
Harika bir rota planlamışsınız. Şiraz’a kadar inmişken Yezd’e de uğramanızı öneririm. Yezd hakkında yazdığım içerikleri site içerisinde bulabilirsiniz. İran şu an için bazı yaptırımlardan dolayı Dolar ve Euro karşısında biraz düşük bir seviyede seyrediyor. Kur dalgalı. Ülkeye Dolar veya Euro ile giriş yapabilirsiniz. Benzin zaten ucuz. Yeme-içme de Türkiye’ye nazaran ucuzdur. Konaklama işini iyi düşünmüşsünüz. Guesthouse veya Hosteller gecelik kişi başı 10 Dolar civarında seyrediyor. 10 günlük bir gezi için kişi başı 350-500 Dolar arası para götürmeniz en azından kafanızın rahat etmesi ve her şeyden biraz biraz deneyimlemek için yeterli bir miktar olacaktır. Eminim paranız artacaktır da.
Başka sorularınız olursa yine buradan bana yazarak iletebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Fatih Bey,
Hostel tarzı yerleri gezmek için gittiğim şehirlerde aynı gün yer bulabilir miyim? Çok kalabalık olur mu yazın İran? İran’da yaşayan bir akrabam vasıtasıyla önceden rezervasyon yapılabilir mi?
Selamlar.
Merhaba Mustafa Bey,
Açıkçası yaz ayları İran yerli ve yabancı turist ile pek bir kalabalıklaşıyor. Ancak yine de yer bulunabiliyor. İran’da yaşayan bir akrabanız varsa kendini hostel/otelleri arayarak rezervasyon yapabilir. Siz de böylece konaklama işini riske atmamış olursunuz.
İran’a Tahran’dan başlayıp Tahran’dan yurda dönüş için uçak bileti aldık. Sizce geziye Tahran’dan mı başlamalıyız ya da Şiraz’dan mı? Tahran için 3 gün yeter mi? Şiraz 2 gün, İsfahan 2 gün ve Meşhed 1 gün planladık. Ne dersiniz?
Merhaba,
Harika derim! Tahran’a zaten en az 3 gün ayırmak gerekir. Malum kalabalık bir şehir, trafiği hallaç pamuğu ve gezilecek yerleri de birbirine uzak. Tahran için 3 gün yeterli olacaktır. İner inmez direkt Arjantin Terminali’ne gidebilir ve buradan isfahan’a geçebilirsiniz. İsfahan’dan başlayıp, Tahran’ı sona bırakabilirsiniz. Nasıl olsa yurda dönüş yine Tahran’dan. Ancak yol yorgunluğunu da hesaba katarak direkt Tahran’da otelinize geçebilir ve kalan günlerde Tahran’da gezerek daha sonra İsfahan’a geçebilirsiniz. Tahran-İsfahan yolculuğunu gece yaparsanız otel masrafından da tasarruf etmiş olursunuz. Daha sonra sırasıyla Şiraz ve Meşhed yaparsınız. Tabii Şiraz ve Meşhed arası 15 saate yakın bir yolculuk sürüyor. Dilerseniz iç hat uçuş tarifelerine bakabilir ve Şiraz-Meşhed arasını uçakla gidebilirsiniz.