Çinili Vazo, Kütahya

Bu yazımda, Kütahya‘da gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler veriyorum. Kütahya’da görülecek yerlerin tamamı şehir merkezinde ve tamamı yürüme mesafesindedir. Kütahya’ya bir gezi planlıyorsanız burada görebileceğiniz yerler hakkında detaylı bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Kütahya Çinileri

Kütahya’ya iki günlüğüne hafta sonu kaçamağı yapmıştım. Çinileri ile öne çıkan Kütahya, ilçeleri ile birlikte gezilmesi gereken şehirlerimizden biridir. Marmara, Ege ve Akdeniz’in karakteristik özelliklerini taşımaktadır. Geleneksel evleri, zengin tarihi, arkeolojik kalıntıları, yöresel kıyafetleri ve yemek kültürü ile ziyaret edilmesi gereken bir destinasyon.

Kütahya Gezilecek Yerler

Çinili Vazo

Kütahya Valiliği önünde yer almaktadır. Burası, Demokrasi Caddesi ile Kütahya şehir merkezine gelinen yolun kesişiminde bulunuyor. Kütahya sizi bu güzel vazo ile karşılayacak.

Çinili Vazo, Kütahya

Kütahya Yöresel Kıyafetleri

Çinili Vazo anıtının solunda yer almaktadır. Bir kadın ve bir erkek heykel ile sergilenen Kütahya yöresel kıyafetleri bölgenin giyim kuşamı hakkında bilgi sahibi olmak için görülmeye değerdir.

Kütahya Yöresel Kıyafetleri

Mustafa Kemal Paşa Takdirnamesi

Heykellerin hemen sağında Mustafa Kemal Paşanın takdirnamesi yer alıyor. 1920 yılına tarihlenen takdirnamede Kütahya Mutasarrıfı Sait Bey ve Kütahya halkına olan şükran ifadesi yer almaktadır.

Mustafa Kemal Paşa Takdirnamesi, Kütahya

Arkeoloji Müzesi

1314 yılında ilk olarak medrese amaçlı yapılan yapı, 1965 senesinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze içerisinde Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültür ve tabiat varlıkları sergilenmektedir.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Yıldırım Beyazıd Han Ulu Camii

Kütahya Arkeoloji Müzesi yanında yer alıyor. Kütahya’nın en büyük ve tek padişah camisidir. Caminin avlusu bulunmuyor.

Kütahya Ulu Camii

Çini Müzesi

Uzun zamanlar Vahid Paşa Halk Kütüphanesi olarak kullanılan bina daha sonra kütüphanenin buradan ayrılması sonrası uzun süre boş kalmış. Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen kütüphane restore edilerek 5 Mart 1999 tarihinde Çini Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Çini Müzesi, Kütahya

Kütahya Kalesi

Kale, Arapların, Anadolu’ya karşı gerçekleştirdikleri büyük akınlardan sonra M.S 9. yüzyılda tekrar güçlenen Bizans tarafından inşa edilmiş.

Kütahya Kalesi

Eski Kütahya Evleri

Eski Kütahya evleri, iki ya da üç katlı ahşap evlerdir. Payandalarla desteklenmiş çıkmaları, büyük kapıları ve kafesli pencereleri ile Anadolu mimarisinin güzel örneklerini oluşturmaktadır.

Eski Kütahya Evleri

Döner Gazino

Kütahya Hisar Tepesi’nde yer alıyor. 1973 yılında yapılmıştır. Antik çağlardan günümüze kadar yerleşimin olduğu Hisar Tepesi bu bakımdan Kütahya’nın tarihine ışık tutmaktadır. Hisar Tepesi’nde yer alan döner gazino dönemin belediye başkanı olan Abdurrahman Kara tarafından 1973 senesinde tamamlanmıştır.

Döner Gazino, Kütahya

Kütahya Konağı

Kütahya Konağı çok güzel bir şekilde dekore edilmiş olup ziyaretçilerini adeta tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde kaleme aldığı bu tip konaklardan çok azı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. İşte bu konaklardan biri olan Kütahya Konağı geçmiş tarihe bir bakış atmanıza olanak sağlıyor. Konağın geleneksel mimarisi ve dönemin tarihi dokusuyla dekore edilmiş odaları görülmeye değerdir. Kütahya Konağı ziyaretçilerin kahvaltı yapıp, yemeklerini yiyebilecekleri bir restoran yerine de ev sahipliği yapıyor.

Kütahya Konağı

Macar Evi

1848-49 Macar İstiklal Savaşı’nın ve bağımsız Macaristan’ın lideri Lajos Kossuth Türk Milletinin misafirperverliğinden kaynaklı 1850’den 1851 yılına kadar bu evde yaşamıştır. Ev 2 katlı olup bir çok odaya sahiptir. Oda içerisinde Lajos Kossuth’un kullanmış olduğu eşyalara göz gezdirebilir, o dönemin izlerine tanıklık edebilirsiniz.

Macar Evi, Kütahya

Dönenler Mevlevihanesi

Dönenler Mevlevihanesi, Mevlevi kültürünün üçüncü önemli merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Günümüzdeki mimarisi ise 1812 senesinde yenilen restore edilmiş halidir. Mevlevihane iç mekanı çok güzel bir dekora sahiptir. İçerisi tamamen ahşaptandır. İkinci kata çıkan ahşap merdivenler halen daha sağlamlığını korumaktadır. Mevlevihane içerisinde 11 kabir bulunmaktadır. Dönemin evliyaları olarak bilinen zatlar burada yatmaktadırlar.

Dönenler Mevlevihanesi, Kütahya

Germiyan Konağı

Konak, Osmanlı dönemlerinde şehzadelerin eğitim yeri olarak kullanılmış. Şimdilerde ise Osmanlı ve Kütahya mutfaklarından seçkin yemekleri yiyebileceğiniz akustik bir yer olarak hizmet vermektedir.

Germiyan Konağı, Kütahya

Rüstem Paşa Medresesi ve El Sanatları Çarşısı

Rüstem Paşa Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziri Azam-ı Rüstem Paşa tarafından 1550 senesinde yaptırılmış. Burada, Kütahya şehrine özgü hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Rüstem Paşa Medresesi, Kütahya

İshak Fakih Camii

Germiyan beylerinden Süleyman Şah ve Osmanlılar devrinde Fakih adlı bir bilgin tarafından yaptırılmıştır.

İshak Fakih Camii, Kütahya

Evliya Çelebi Müzesi

Evliya Çelebi, 25 Mart 1611’de Zereğen Mahallesinde iki kapılı aşağıda resmi olan konakta doğmuştur. Evliya Çelebi 21 yaşında (1632) ailesi ile birlikte İstanbul‘a göç etmek zorunda kalmıştır. 1681 yılında vefat etmiştir. Kabrinin nerede olduğu ise bilinmiyor.

Evliya Çelebi Müzesi, Kütahya

Çinili Camii

Çinili Camii dış mimarisi ve çini kaplamalarıyla çok muhteşem bir görünüme sahiptir. Turkuaz renk çinileri ile ülkemizin en bilinen camilerinden biri olan Çinili Camii Kütahya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Kütahya’nın simgesi durumunda olan Çinili Camii, Orta Asya Türk mimarisinden esinlenerek ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılmıştır.

Çinili Camii, Kütahya

Kütahya gezisi hakkında sorularınızı yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.