Hint Okyanusu’nda “son cennet” olarak bilinen, çiftlerin “balayı tatili” olarak hayalini süsleyen Maldivler, turkuaz mavisi deniz görüntüsüyle büyüleyici bir turizm merkezi. Maldivlerdeki güzelliği görmeniz için binlerce kilometre ötelere gitmenize gerek yok. Burdur’un Yeşilova ilçesindeki turkuaz rengine sahip olan Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri olarak tanınıyor.
Gezi sayfalarında çok popüler olan Türk Maldivi’ne bizim de yolumuz düşüyor. Kısa bayram tatilini fırsat bilip yola çıkıyoruz. Hava güzel, yol sakin.
Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan bir göl. 44 km2 yüz ölçümü ve 185 metre derinliği ile ülkemizin en derin, en temiz ve en berrak özelliklerine sahip.
Göl yüzmeye elverişli olsa da, yüzülebilecek güvenli alanların dışına çıkılmaması gerekir. Gölün çevresinde birbirinden güzel plajlar var. Göl manzaralı bir otel de var. Gerek gölün çevresinde gerekse milli park içerisinde kamp alanları mevcut.
Salda volkanik patlama sonucu meydana gelen bir krater gölü. Göl suyunun içindeki magnezyum, soda ve kil hem sağlık açısından yararlı, hem de göle eşsiz bir görüntü veriyor. Gölün kıyısı kum değil. İçeriğinde bol miktarda magnezyum bulunan çok küçük taşlar.
Gölün etrafında bulunan ve gölü besleyen akarsuların üzerine sulama göletleri yapılması gölün su seviyesinin 3-4 metre çekilmesine neden olmuş ve bu çekilme halen devam ediyor. Yuvarlak bir yapıya sahip göl, suların çekilmesiyle birlikte içinde görülen 7 beyaz adayla dikkati çekiyor. Yapılan araştırmalarda bu beyaz kayaların, Mars’ta bulunan kaya yapısına benzediği tespit edilmiş. Dünya üzerinde Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan iki yerden birisinin Salda Gölü, diğerinin de Kanada’nın kuzey bölgesi olduğu kaydedilmiş.
Göl ve çevresi, 1989’da SİT Alanı ilan edilmiş, ancak 1992’de koruma derecesi düşürülerek sınırlı yapılaşmaya açılıyor.
Salda Gölü Denizli, Isparta ve Antalya üzerinden arabayla kolayca ulaşılabilecek bir yerde. Çok sık kullanılan yol üzerinde olmayan bir konumda. Dağların ortasında saklanmış gibi. Gölün çevresinde, gölün turistik önemini kavramamış küçük köyler var. Gölün çevresi daha çok piknik amaçlı kullanılıyor.
İnsanımızın olur olmaz her yerde piknik yapması rahatsız edici. Maalesef göl kıyısında, suların hemen yanında piknik yapanlar ortaya çirkin görüntünün çıkmasına neden oluyor. Ayrıca göl çevresinde yemek yiyip çay içebileceğiniz küçük işletmeler mevcut.
İki milyon yıllık geçmişe sahip bulunan göl, turkuaz renkli görünümü ve coğrafi yapısıyla fotoğraf tutkunlarının, gezginlerin, bazı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Salda Gölü’nü yılda 250 bin kişi ziyaret ediyor.
Mavinin her tonunu görebileceğiniz, kalabalıklardan uzak ve dingin bir güzelliğe sahip Salda Gölü’nü görmek için geç kalmayın. Hint Okyanus’undaki Maldivler kadar büyüleyici bir turizm merkezi olmasa da.
Malumunuz olduğu üzere bu ülkede güzellikler çok uzun sürmüyor.