Salda Gölü, Burdur

Hint Okyanusu’nda “son cennet” olarak bilinen, çiftlerin “balayı tatili” olarak hayalini süsleyen Maldivler, turkuaz mavisi deniz görüntüsüyle büyüleyici bir turizm merkezi. Maldivlerdeki güzelliği görmeniz için binlerce kilometre ötelere gitmenize gerek yok. Burdur’un Yeşilova ilçesindeki turkuaz rengine sahip olan Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri olarak tanınıyor.

Salda Gölü, Burdur

Gezi sayfalarında çok popüler olan Türk Maldivi’ne bizim de yolumuz düşüyor. Kısa bayram tatilini fırsat bilip yola çıkıyoruz. Hava güzel, yol sakin.

Salda Gölü

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan bir göl. 44 km2 yüz ölçümü ve 185 metre derinliği ile ülkemizin en derin, en temiz ve en berrak özelliklerine sahip.

Salda Gölü, Burdur

Göl yüzmeye elverişli olsa da, yüzülebilecek güvenli alanların dışına çıkılmaması gerekir. Gölün çevresinde birbirinden güzel plajlar var. Göl manzaralı bir otel de var. Gerek gölün çevresinde gerekse milli park içerisinde kamp alanları mevcut.

Salda Gölü, Burdur

Salda volkanik patlama sonucu meydana gelen bir krater gölü. Göl suyunun içindeki magnezyum, soda ve kil hem sağlık açısından yararlı, hem de göle eşsiz bir görüntü veriyor. Gölün kıyısı kum değil. İçeriğinde bol miktarda magnezyum bulunan çok küçük taşlar.

Salda Gölü, Burdur

Gölün etrafında bulunan ve gölü besleyen akarsuların üzerine sulama göletleri yapılması gölün su seviyesinin 3-4 metre çekilmesine neden olmuş ve bu çekilme halen devam ediyor. Yuvarlak bir yapıya sahip göl, suların çekilmesiyle birlikte içinde görülen 7 beyaz adayla dikkati çekiyor. Yapılan araştırmalarda bu beyaz kayaların, Mars’ta bulunan kaya yapısına benzediği tespit edilmiş. Dünya üzerinde Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan iki yerden birisinin Salda Gölü, diğerinin de Kanada’nın kuzey bölgesi olduğu kaydedilmiş.

Salda Gölü, Burdur

Göl ve çevresi, 1989’da SİT Alanı ilan edilmiş, ancak 1992’de koruma derecesi düşürülerek sınırlı yapılaşmaya açılıyor.

Salda Gölü, Burdur

Salda Gölü Denizli, Isparta ve Antalya üzerinden arabayla kolayca ulaşılabilecek bir yerde. Çok sık kullanılan yol üzerinde olmayan bir konumda. Dağların ortasında saklanmış gibi. Gölün çevresinde, gölün turistik önemini kavramamış küçük köyler var. Gölün çevresi daha çok piknik amaçlı kullanılıyor.

Salda Gölü, Burdur

İnsanımızın olur olmaz her yerde piknik yapması rahatsız edici. Maalesef göl kıyısında, suların hemen yanında piknik yapanlar ortaya çirkin görüntünün çıkmasına neden oluyor. Ayrıca göl çevresinde yemek yiyip çay içebileceğiniz küçük işletmeler mevcut.

Salda Gölü, Burdur

İki milyon yıllık geçmişe sahip bulunan göl, turkuaz renkli görünümü ve coğrafi yapısıyla fotoğraf tutkunlarının, gezginlerin, bazı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Salda Gölü’nü yılda 250 bin kişi ziyaret ediyor.

Salda Gölü, Burdur

Mavinin her tonunu görebileceğiniz, kalabalıklardan uzak ve dingin bir güzelliğe sahip Salda Gölü’nü görmek için geç kalmayın. Hint Okyanus’undaki Maldivler kadar büyüleyici bir turizm merkezi olmasa da.

Salda Gölü, Burdur

Malumunuz olduğu üzere bu ülkede güzellikler çok uzun sürmüyor.

Veli Yalçın
11.12.1963 Küçük Yapalak Köyü Elbistan, Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. İlkokulu Eskişehir, ortaokulu Adana ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümüne 1982 yılında girdi ve 1986 yılında bitirdi. 1988 yılında Sivas ve Ağrı Patnos’ta askerlik görevini kısa dönem olarak yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinde yüksek lisans bölümlerine devam etti. Ocak 1989 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (şimdiki adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı. Gaziantep Çocuk Yuvası ve Gaziantep Yetiştirme Yurdu’nda Müdür olarak görev yaptı. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (daha sonra SES ile birleşti) kurucularındandır. Haziran 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Aydın Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı ve Mart 2016 tarihinde emekli oldu. Şiirleri Fransız Postası, Alleben, Sanat ve Hayat, Bizim Dergi, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Sen. ve Gerçek Sanat gibi yurt içi ve yurt dışında ve “yersiz yurtsuz” ve “süje” İnternet dijital dergilerinde yayımlandı. Bugüne kadar 23 ülke, 72 şehir dolaştı. Ülkemizde ise 81 ilin 70’ine gitti. Aydın Denge Gazetesi’nde gezi yazıları yayımlandı. Halen Gaziantep Sabah Gazetesi’nde haftada iki gün ve hadigez.com İnternet sitesinde gezi yazıları yayımlanmaktadır. Veli Yalçın’ın yayımlanmış kitapları: * Kuşlar Su İçti Dilinden (Şiir, Favori Yayınları 2017) * Gezdim Gördüm Yazdım (Gezi Notları, Favori Yayınları 2018) * 1961 Yılından Bugüne Sosyal Hizmet Dergileri (Sabev Yayınları 2022)

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.