Şiraz: Ortadoğu'nun Zengin Kültürel Şehri

Ortadoğu’nun kültürel açıdan en zengin şehirlerinden biri olan Şiraz, 2 milyona yakın nüfusu ve filmlere konu olmuş tarihiyle farklı bir seyahat yaşamak isteyenler için çok sayıda güzelliğe bir arada ev sahipliği yapıyor. Şiraz, her yıl dünyanın birçok yerinden turist alan büyüleyici bir şehirdir. Tarih boyunca çok sayıda kültüre ev sahipliği yapmış ve ziyarete gelen tüm misafirlerine güzelliğini cömertçe sunmuştur.

Şehre gelince sizi sayısız tarihi eser ve mimari yapı bekliyor. Kerim Han Kalesi, Persepolis, Vekil Camii, Şah-e Çerağ Türbesi ve Kuran Kapısı Şiraz’a gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden bazılarıdır. Bunun yanında eşiniz, sevgiliniz veya kendi başınıza geldiğiniz tatilinizde şehrin havasını daha iyi alabilmek adına kısa bir şehir turuna çıkabilirsiniz. Şehre özgü hediyeliklerden sevdiklerinize götürebilirsiniz. Vekil Pazarı bu anlamda oldukça geniş bir ürün yelpazesi sunar.

Şiraz’da gezilecek yerlerin keşfi sırasında yorulduğunuzda soluklanmak için restoranda yemek yiyebilir ve İran’a özel tatları deneyebilirsiniz. Şehirde her bir yer birbirinden değerli tarihi geçmişe ve kültürel özelliklere sahiptir. Kente gelen ziyaretçiler yoğun bir şekilde kültürel etkiyi hissediyor. Ziyaretçilerin en sık ziyaret ettikleri yerler yoğun olarak bu tarihi ve kültürel dokuyu yansıtan mekânlardır. Bunun yanında Şiraz’da Kerim Han Zend Bulvarı şehri ikiye bölen ana cadde konumunda ve kente geldiğinizde doğal ve tarihi birçok güzelliği burada bulabilirsiniz.

Şiraz İçin En İyi Zaman Nedir?

Şiraz’da hava koşulları kışları ve yazları birbirinin tam zıttı bir özellik gösteriyor. Yani yazlar çok sıcak ve kurak, çöl iklimi etkisi var ve kışlar da tam tersine aşırı soğuk. Bu nedenle hava koşulları bakımından Şiraz’a gitmek için uygun zaman Mart, Nisan, Mayıs bahar ayları ve Eylül, Ekim sonbahar aylarıdır. Yaz döneminde gitmek isteyenlerin aşırı sıcaklara dayanıklı olması şimdiden tavsiye edilir. Kış dönemi için de sert soğuklara karşı hastalanmamak için mutlaka yanınıza alternatif giysiler alın. İran’ın en hareketli şehirlerinden olan Şiraz’a geldiğinizde şehrin, doğanın, tarihi güzelliklerin, sıcak insanların sohbetinin tadını çıkarın.

Şiraz’a Nasıl Gidilir?

Şiraz’a dünyanın birçok farklı yerinden doğrudan havayolu ulaşımı bulunuyor. Türkiye’den İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın direkt Şiraz’a seferleri bulunmaktadır. Yaklaşık 3 saat süren bir yolculuk sonrası şehre iniş gerçekleşir. Bununla birlikte Şiraz Havaalanı inişinden itibaren şehre ve otel, pansiyon, konaklama yerinize çeşitli araçlarla da ulaşabilirsiniz. Taksi, araç kiralama seçenekleriyle istediğiniz noktaya hızlı şekilde gitmek için size uyan araç seçiminizi yapın ve sorunsuz bir ulaşım deneyimi yaşayın. Dilerseniz havalimanında yerel bir sim kart alıp Snapp uygulamasıyla taksi de çağırabilirsiniz. Şehir içinde yapacağınız gezintilerde otobüs veya taksi kullanabilirsiniz. Şiraz’da görülecek çoğu yer yürüme mesafesindedir. Persepolis’e gitmek için ise bir taksi çağırabilirsiniz.

Şiraz’dan Nereden, Ne Alınır?

Şiraz’da alışveriş yapmak, hediyelik eşya almak isteyenler için çok sayıda alışveriş merkezi, pazar, kente özgü çarşı bulunur. Şehri ziyarete geldiğinizde sevdiklerinize buraya özgü hediyeliklerden alın. Vekil Pazarı bu anlamda size çok geniş ürün yelpazesi sunan yerlerden biridir. Labirent gibi kurulan pazar, kapalı çarşı niteliğindedir ve şehre gelen her turist burayı görür. Deri eşyalardan takılara, yerel giysilerden yiyeceklere varıncaya kadar pek çok ürünü burada bulabilmek mümkün. Şiraz’dan Türkiye’ye dönüşte kendiniz için ve sevdiklerinize buraya özgü eşyalardan almayı unutmayın. Şiraz’da Hyperstar, Debenhams, Dorsa, Choco Bazar ve Zand Süpermarket en popüler alışveriş merkezlerinden bazılarıdır.

Şiraz’da Nerede, Ne Yenir?

Meşhur İran mutfağı Şiraz yemekleri üzerinde de etkisini göstermiş kuşkusuz. Et sevenler için tam bir cennet olan Şiraz’da birbirinden farklı lezzetleri denemeden gitmeyin. Masghati Helvası, Şiraz Salatası bu lezzetlerden sadece ikisi. Şehirde yemek konusunda damak tadınıza uyan çok sayıda yiyecek bulabilirsiniz. Şiraz Paloodeh, bir çeşit dondurma ve yaz aylarında akşam gezintileri için muhteşem bir arkadaş. Bununla birlikte, Türkiye’ye yakın nohut gibi lezzetler de mutfakta yer alıyor. Denemek isteyenler için çoğu restoran lezzetli tarifler sunuyor. Şiraz restoranları İran’a özgü yemek çeşitlerini en zengin şekilde her zaman ziyaretçilerine sunuyor. Şiraz’da bulunan popüler restoran ve kafelerden bazıları; Yord Cultural Complex, Sharzeh Traditional Restaurant, Shater Abbas Restaurant ve Gavara Restaurant’dır.

Şiraz’da Nerede Kalınır?

İster bir turist ister sırt çantalı bir gezgin olun, Şiraz şehri, otel, hostel ve pansiyon açısından size zengin bir seçenek sunar. Birbirinden konforlu ve lüks oteller, Şiraz’a gelen ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlıyor. Otellerin yanında alternatif konaklama seçenekleri de mevcut. Pansiyonlar, apart oteller daha uygun konaklama olanağı sağlıyor. Şiraz’da konaklama ücretleri değişmekle beraber gecelik fiyatlar 300-750 TL arası değişiyor. Şiraz’daki otellerden bazıları; Homa Hotel, Pars Otel Shiraz, Aryo Barzan Shiraz, Shiraz Arg Hotel, Parsian Hotel Shiraz, Shiraz Eram Hotel ve Persepolis International Hotel Shiraz’dır.

Şiraz Gece Hayatı ve Eğlence

Şiraz’da gece hayatı yasalar nedeniyle oldukça durgun. Yani akşam belli bir saatten sonra sokaklarda pek insan olmuyor ve kafelerde de ağırlıkla erkekler oluyor. Çay evleri şehirde en uğrak yerlerden biridir.

Seyahatinizi Şiraz’daki festivallere denk getirirseniz eğlenceli ve renkli anlara tanık olabilirsiniz. Şiraz festivalleri şu şekilde: Nevruz, bahar başlangıcı kutlamaları (baharın başladığı günden itibaren 13 gün sürer), Sevinç ve Dayanışma Festivali, Jashne Sade, karanlıktan ve soğuktan uzaklaşmak için düzenlenir, Ateş Festivali de dönüm noktası kutlamaları şehirde gerçekleşen festivallerden bazılarıdır.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.