Yazı İçeriği
Kuzey Makedonya‘da herkesin ziyaret etmesi gereken bir yer varsa, hiç şüphesiz o da Ohri’dir. Bu pitoresk kasaba, aynı isimdeki gölün kıyısında, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya sınırında, turistler için adeta bir cazibe merkezidir. Ohri, ülkenin en büyük şehirlerinden biri olmasına rağmen, böyle hissettirmiyor. Sessiz ve pastoral bir yer gibi görünüyor.
Ohri Hakkında Bilgi
Ohri, çok eski bir yerleşim yeridir. Bu nedenle zengin bir tarihe sahiptir. Şehirle ilgili en belirgin şeylerden biri, belki de küçük kiliselerin sayısıdır. Ohri’de neredeyse yılın her günü için bir tane kilise inşa edilmiş. Bu yüzden şehir sık sık Balkanlar’ın Kudüs’ü olarak adlandırılıyor. Kent ayrıca, Kültür ve Tabiat Listesi’nde bulunan 28 esere de ev sahipliği yapıyor.
2018 Temmuz ayında Ohri’de bulunmuştum. Tiran gezim sonrası bu güzel şehre gelmiştim. Güzel bir gün, sıcak ve güneşliydi. Arnavutluk ve Kuzey Makedonya sınırında başlayan doğal güzellik Ohri’de son bulmuş yerini bambaşka bir doğal güzelliğine bırakmıştı. Çarpıcı göl manzarasını eski kentin silueti tamamlıyordu. Gördüğüm en mükemmel görüntülerden biriydi!
Bu şirin kent, Ohri Gölü kıyısında kurulmasından dolayı ismini bu gölden almış olup Kuzey Makedonya’nın sekizinci büyük şehridir. Ohri’de gezilecek yerler oldukça fazla ve şehir tamamen turizm şehri olarak bilindiği için seyahatiniz oldukça keyifli geçecektir. Tarihi geçmişi Orta Çağ dönemine kadar uzandığı için binlerce yıllık tarihi eserlere rastlamak oldukça mümkün. Hisarları, kiliseleri, manastırları ve camileri ile kendine hayran bırakan bir dokuya sahip.
Ohri Gölü ise binlerce yıldır doğal güzelliğini koruyan, yerli ve yabancı bütün turistleri kendine hayran bırakacak kadar harika bir güzelliğe sahip doğal oluşumdur. Ohri’de burayı kesinlikle görmelisiniz. Avrupa’nın en eski gölü olmasından dolayı da çok dikkat çekmektedir. Ohri Gölü’nü Kuzey Makedonyalılar ‘Mavi İnci‘ olarak tanımlıyorlar.
Ohri şehrinin en büyük özelliği ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenerek kendini güzelliği ve tarihi dokusu ile kanıtlamış bir şehir olmasıdır. Genellikle Balkanlardan gelen turistler zamanlarının çoğunu burada geçirmeyi tercih ederler. Bir dönem Osmanlı egemenliğinde bulunan şehirde Osmanlılardan kalma tarihi eserlere rastlamak da mümkündür.
Osmanlılardan kalma 10 cami ve 1 tekke bulunmasının yanı sıra 40’a yakın kilisenin de Ohri’de olması burayı Hristiyanlar için önemli bir dini merkez haline getiriyor.
Ohri’de görülmesi gereken yerler arasında Ohri Gölü, Galicia National Park, Ohri Kalesi, Sveti Jovan Kaneo Kilisesi, Plaosnik (Sinan Çelebi Türbesi kilisenin içindedir), Antik Tiyatro, National Ohrid Museum–Robevci House, Stuga Kasabası, Saint Sophia ve Ohri Eski Çarşı yer almaktadır. Ancak bu saydıklarım Ohri’de gezilecek yerlerden sadece bir kaçıdır.
Ayrıca Okuyun: Ohri Gezi Notları – Makedonya’nın Baştan Çıkarıcı Şehri
Ohri’ye Ne Zaman Gidilir?
Ohri şehrine turistler genellikle yaz aylarında gitmeyi tercih ederler. Bunun nedeni ise kış aylarının eksilere kadar düşmesi ve çok soğuk olmasından dolayı kış aylarında rahat gezilecek bir yer olmadığı için yaz aylarında bu şehre seyahat etmek daha doğru olacaktır.
Yaz aylarında sıcaklık 20–25 derece arasında olduğu için rahatlıkla gezebileceğiniz bir mevsimdir. Ohri Gölü’nde her yıl Temmuz ayında düzenlenen yüzme maratonuna denk gelirseniz eğlencenin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Bunun yanında, yaz aylarında düzenlenen Ohri Yaz Festivali, Balkan Folklor Festivali ve Ohri Koro Festivali eğlenceli anlara sahne olan etkinlikler arasındadır.
Yaz ayları çok yoğun geçiyor. Kuzey Makedonyalılar için çok popüler bir tatil beldesi ve komşu Balkan ülkelerinden de birçok insanı kendisine çekiyor.
Ohri’ye Nasıl Gidilir?
Ohri’de havaalanı var ancak uluslararası uçuşlara kapalı. Ohri şehrine genellikle Üsküp’ten otobüs ile ulaşılmaktadır. Ohri küçük bir yerleşim yeri olduğu için her yer yürüyüş mesafesindedir. Yürüyerek her noktaya ulaşabileceğiniz gibi taksileri de kullanabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Tiran’dan Ohri’ye Nasıl Gidilir?
Burada yapılacak çok fazla şey var. İster kültürel bir geziye çıkmış olun, ister tembel olun ve gölün keyfini çıkarın. Ruh halinize ve gezi tarzınıza uygun bir şeyler mutlaka bulacaksınızdır. Eğer Ohri’ye yaz aylarında gelirseniz asla sıkılmazsınız.
Ohri Gezilecek Yerler
Sveti Naum Manastırı (St. Naum)
Bu Ortodoks Manastırı, 905 yılında Aziz Naum tarafından kurulmuş. Komplekse girerken, küçük bir taş kemerin altından geçip birçok tavus kuşunu göreceksiniz. Manastırın kendisi oldukça güzel. Ancak dağların ve gölün muhteşem manzarasına sahip olan gerçek kiliseye ulaştığınızda, içiniz tamamen huzurla dolacaktır. Kilise içerisinde taş sütunlar, duvarlarında ve tavanda iyi korunmuş freskler vardır.
Burası belki de Ohri’de en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Ohri şehrinin 30 kilometre güneyinde bulunan manastıra, arabayla, taksiyle veya tekneyle ulaşabilirsiniz.
Ohri’den Sveti Naum Manastırı’na Nasıl Gidilir?
Sveti Naum Manastırı’na gidiş-dönüş tekne turu 10$ tutuyor. Tekne gezisi, yaklaşık olarak 90 dakika sürüyor. Her sabah saat 10:00’da Ohri iskelesinden açılıyor ve öğlen 15:00’de Sveti Naum’dan ayrılıyor.
Bu turu iki tekne şirketi yapıyor: iskelenin iki tarafına demir atmış tekneleri göreceksiniz. Rota, fiyatlandırma ve tarife aynı. Sandalyeli ve koltuk tarzı oturma düzenine sahip tekneler var.
Ayrıca Ohri’den Sveti Naum’a giden bir de otobüs var. Tekne gezisi, otobüs ile ulaşıma göre biraz daha pahalı. Bu yüzden otobüs ile gitmeyi tercih edebilirsiniz.
Sveti Jovan Manastırı (St. John Manastırı)
Ohri’nin bir başka güzel manastırı. Ancak bu defa Makedon Ortodoks Manastırı. Bu kiliseyi, Ohri Eski Kent bölgesinin hemen dışındaki Kaneo Plajı’nın yukarısında bulacaksınız. Buradan Ohri Gölü’nün manzarası harika! Yalnızca rahatlamak için huzurlu bir yer arıyorsanız bile buraya gelebilirsiniz.
Tam olarak kastettiğim şey; 🙂
Burada yürüyüş yapmak da harika bir deneyim olacaktır. Kiliseye gelmeden önce eski kent bölgesi ve göl kıyısından yürümeye başlayabilir, harika manzaralar eşliğinde dolaşabilirsiniz.
Samuel’in Kalesi (Ohri Kalesi)
Kale, Çar Samuel’in 10. yüzyılda hüküm sürdüğü ilk Bulgar İmparatorluğu’nun başkentiydi. Bugün ise turistler için popüler bir mekandır.
Kale sağlam bir şekilde günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmış. Giriş ücreti: 30 MKD (0,55 $)
Ayasofya Kilisesi
Bu kilise, Kuzey Makedonya’nın en önemli anıtlarından biridir.
Çok sayıda inanca ev sahipliği yapmış bir yer! İçinde, Orta Çağ’dan kalma birbirinden çarpıcı freskler bulacaksınız. Giriş ücreti: 100 MKD (1.80 $)
Antik Tiyatro
Helenistik döneme ait olan antik tiyatro M.Ö. 200 yılında inşa edilmiş (Büyük İskender’in ölümü ile Roma İmparatorluğu’nun başlangıcı arasında).
Tiyatro biraz hasar görmüş. Oradayken bazı restorasyon çalışmaları yapılıyordu, fakat yine de çok etkileyiciydi. Roma döneminde, bu tiyatro Gladyatör savaşları için kullanılıyormuş. Giriş ücretsizdir.
Ohri Geleneksel Evleri
Ohri’nin mimarisi eşsiz! Evlerin tamamına yakını beyaza boyalı. Burada görülmeye değer iki ev var: Robevci ve Uranija evleri.
Yüzme ve Şnorkelle Dalış
Ohri’yi yaz aylarında ziyaret ederseniz, tüm su aktivitelerinin tadını çıkartabilirsiniz. Ohri Gölü yıl boyunca ziyaret edilebilse de, yüzme ve dalış için ideal mevsim bahar sonları ve yaz aylarıdır. Dalışlar yaklaşık 45 Dolar civarındadır.
Eski Kent Bölgesi
Eski Kent çevresinde göze hitap eden harika manzaralar var. Bunları görmek ve şehri daha iyi gözlemlemek için yürüyüş yapabilirsiniz. Göl boyunca yürüyüş yapabilir ve etrafın keyfini çıkarabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Ohri Gezilecek Yerler – UNESCO Mirası & Avrupa’nın En Eski Şehri
Ohri’de Nereden, Ne Alınır?
Ohri’de alışveriş için bir çok alternatif mevcut. Diğer şehirlerden tek farkı ise daha turistik bir yapıya sahip olmasından dolayı biraz daha pahalı bir şehir olmasıdır. Müzik aletleri, oymacılık ürünleri (geleneksel ürünlerdir), bakır eşyaları ve geleneksel takılar ön plandadır ve en çok satışı yapılan ürünlerdir.
Tamamen Ohri’ye özgü tüm bu ürünleri meydan ve çevresindeki mağazalarda bulabilmek mümkündür. Kırmızı şarap, peynir, çikolata, inciden yapılmış takılar ve en önemlisi ise Makedon rakısı yine burada almak isteyebileceğiniz ürünler arasındadır.
Ohri’de Nerede, Ne Yenir?
Ohri mutfağı Türk mutfağına çok benzediği için bu şehre geldiğiniz zaman aç kalmazsınız hatta farklı lezzetleri de deneme imkânını yakalayabilirsiniz. Genel damak tadımız aynı olduğu için istediğiniz yemeği rahatlıkla yiyebilirsiniz. Et yemekleri, mezeleri ve köfteleri ile sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı börekleri burada bulabilirsiniz. Farklı börek çeşidi arayanlar için aslında en uygun şehirdir burası. Oldukça lezzetli ve iştah açıcı börekler ile turistlerin gözdesi olmuş mekânlar bulunmaktadır.
Bunların yanında patates, lahana ve çorbalar önemli yer tutmaktadır. Baharat kullanımı da oldukça yüksektir. En bilindik ve Ohri’de en ünlü restoranlar ise Dr. Falafel, Kaj Kanevche, Kaneo, Gladiator, Cuba Libre Beach & Bar, Belvedere ve Restoran Sveta Sofija’dır.
Yemek yiyebileceğiniz çok sayıda yer var, ancak kış aylarında sadece birkaç restoran açık kalıyor. Yaz aylarında ise, her restoran açık ve kalabalık!
Objectif – Eski şehir merkezinin hemen dışında bulunuyor. Açık havada oturma alanlarına sahip. 2 kişilik öğlen yemeği yaklaşık 30 dolar.
Aleksandrija – Burası 10 dolara odun ateşinde pişirilen pizzaları ile meşhur. 8 dolara sebze yemekleri ve 10 dolardan başlayan şarapları var.
Falafel – Bu küçük yer, ana meydanın hemen yanında ucuz ve lezzetli yiyecekler sunuyor. Humus 4 dolar.
Gladiator Restaurant – Eski antik tiyatronun batı tarafında kalan restoran muhteşem manzaralara da ev sahipliği yapıyor. Bir kahve içmek veya bir şeyler yemek için burayı tercih edebilirsiniz.
Kaj Kanevche – Burası eski kent bölgesinden biraz daha uzak. Patlıcanlı musakka, pinjur, kızarmış balık ve karışık omletini deneyebilirsiniz.
Ohri’de Nerede Kalınır?
Ohri, popüler bir turistik destinasyon olması nedeniyle konaklamaların biraz daha pahalı olduğu bir şehirdir. Fakat otel olarak birçok alternatife sahip olmasından dolayı kalacak yer konusunda sıkıntı yaşamayacağınız bir şehirdir. Villa Germanoff, Villa St. Sofija, Hotel Belvedere, Hotel Tino, Hotel Lagadin, Pension Old Town, Hotel City Palace, Aleksandar Villa, Hotel Granit, Hotel Flamengo, Hotel Sileks, Metropol Lake Resort ve Hotel Diplomat gibi birçok otel bulabileceğiniz şehirde farklılıklar arayanlar için de farklı dizaynda oteller mevcuttur. 3 yıldızlı otellerden 5 yıldızlı otellere kadar lüks otelleri şehrin her köşesinde bulabilirsiniz. Bütçenize göre de otel seçimi yapabilirsiniz.
Sırt çantalı gezginler için de Eski Kent bölgesinde bütçe dostu hosteller bulunmaktadır. Booking gibi otel rezervasyon sitelerinden arattığınızda 15-20 Euro civarında hosteller bulabilirsiniz. Bu konaklama tipi bildiğiniz gibi paylaşımlı odalardır. Başka gezginlerle aynı odalarda kalıyorsunuz. Konforundan ödün vermeyenler için 3-4 yıldızlı oteller mevcut. Hosteller gezginlere hitap eden ucuz konaklama yerleridir.
Ohri gezimde konaklama tercihimi, güzel mimarisi, görülecek pek çok yeri ve en fazla konaklama seçeneği olan Eski Kent bölgesinden yana kullanmıştım. Buradaki yollar parke taşları ile örülü ve tüm kasaba göze hitap ediyordu.
Burada kalacak çok fazla yer var. Çoğu daire ve hostellerden oluşuyor. Eğer Balkanları araç kiralayarak geziyorsanız Ohri’nin Eski Kent bölgesinde kalmak için tek sorun park yeri bulmak olacaktır. Yollar çok dar ve park edebilecek çok fazla alan yok. Eski şehir dışına park etmek ve kalacağınız yere yürümek zorunda kalabilirsiniz.
Ohri’de Gece Hayatı ve Eğlence
Gece hayatının çok yoğun olarak yaşandığı bu şehirde özellikle yaz aylarında farklı etkinliklerle turistlere unutulmaz anlar yaşatmaktadır. Gece kulüpleri genellikle sahil kısmında yoğunluk kazanmaktadır. Kliment Ohridski Caddesi bütün gece hayatının yaşandığı yer olarak önemli bir yer tutar. Taverna, pub ve kulüpler bu caddede yer alıyor.
Balkanları ziyaret eden herkes en az iki gününü Kuzey Makedonya’nın bu şirin kenti Ohri’ye ayırmalı düşüncesindeyim. Hem Ohri şehri hem de Ohri Gölü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Ohri Gölü, birçok endemik türün bulunduğu, dünyanın en biyolojik çeşitlilikteki tatlı su kaynaklarından biridir. Ohri kenti ise özel ve güzel bir yerdir.
Ohri, şirin bir yaz tatili ortamı yaşatıyor. Sokak tavernaları ve kafeleri, açık havada gezebileceğiniz güzel yerler, eski şehrin atmosferi ve göl üzerindeki kilise ve kaleleri ile masalsı bir yer.
Kelimeler bu eşsiz şehrin enerjisini ve nefes kesen manzaralarını açıklayamaz. Üsküp’ün 170 km güneyinde bulunan Ohri, Kuzey Makedonya’nın en baştan çıkarıcı şehridir. Saf doğanın ve 365 kilisenin karşımı bir yer! Bu güzel şehirde hoşuma giden şey, tarihi anıtlar ve Ohri Gölü’nün cezbeden manzarasıydı. Kiliseleri, manastırları, kale, antik tiyatro ve göl kenarındaki kafeleri ile çok hoş bir yerdi.
***
Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.
Merhabalar,
Ben Üsküp’ten ya da Ohri’den bilemiyorum hangisi mevcut, Kotor’a gidiş ile ilgili bir bilgi sahibi misiniz diye vaktinizi alıyorum. Bu arada yazınız çok faydalı, emeğinize sağlık. 🙂
Merhabalar,
Kotor çok terste kalıyor. Bildiğim kadarıyla Ohri’den Kotor’a yaz aylarında Galeb firmasının ekstra otobüs seferleri oluyor. Kotor’a gitmenin en garanti yolu Tiran’dan İşkodra üzeri geçmektir.
Merhaba,
Biz Üsküp’ten Ohri’ye otobüsle geçip günübirlik gezdikten sonra Belgrad’a geçeceğiz. Acaba kabin bagajını bırakabileceğimiz güvenli emanet yerleri oluyor mu Ohri otobüs terminalinde?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba,
Evet. Ohri otobüs terminalinde emanet yeri vardı. Dilerseniz buraya bırakabilirsiniz. Ancak, ekstradan para vermenizi istemem. Bu nedenle, küçük Ohri meydanına gelince meydanın kuzey yoluna girin. Sağınızda Ohrili Türklerin işlettiği lokantaları göreceksiniz. Bunlardan birine girin ve çantamızı şu kadar saat buraya bırakabilir miyiz diye sorun. Eminim size yardımcı olacaktır.
Ohri hakkında sorularınız olursa buradan her zaman bana yazabilirsiniz. Keyifli geziler dilerim.
Merhaba Fatih Bey,
Cevabınız için teşekkür ederim. Son olarak Belgrad’a gitmek için tren mi yoksa otobüs mü kullanmalıyız? Kış ayları olduğu için ayrı bir endişe duyuyoruz. 🙂 Güncel saatleri bulamadık çünkü.
Merhabalar,
Rica ederim. Açıkçası ben olsam tren yolculuğunu tercih ederdim. Hem keyifli olacaktır hem de manzara açısından seyri dolu bir yolculuk. Ancak, otobüsler de her gün Belgrad’a gitmektedir. Balkanlar’da yapacağınız her yolculuk için getbybus ve busticket4.me adresleri üzerinden ulaşım, tarih ve saatlerine ulaşabilirsiniz.
Balkanlar geziniz hakkında daha fazla sorularınız olursa buradan her zaman bana yazabilirsiniz. Keyifli ve güvenli geziler dilerim.
Merhaba Fatih Bey,
O zaman Ohri’den Belgrad’a trenle gideceğiz. Akşam treni bulursak o şekilde yaparız. Trenle gidişte vizeli yerlere uğramıyor değil mi? Son olarak Ohri’de tren istasyonu merkeze yakın mı peki bununla ilgili bir bilginiz var mı?
Şimdiden verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Yalnız öncelikle Ohri’den Üsküp’e geçmelisiniz ve daha sonra buradan Belgrad’a giden bir trene bilet alarak gitmelisiniz. Ohri’den direkt Belgrad’a tren yok diye biliyorum. Hayır, herhangi bir Schengen bölgesine girmiyor. Üsküp’ten hareketle Niş üzeri Belgrad’a gidiyor trenler. Üsküp’te tren istasyonu şehirlerarası otobüs terminali ile yan yanadır.
Fatih Bey tekrar merhaba,
Çok soru sordum ama tekrar Üsküp’e dönmek, hem zaman hem de maddi kayıp (dönüş bileti otobüs için) olmaz mı o zaman? Direkt Ohri’den gidelim diye düşünmüştük. Ohri’ye daha fazla zaman ayıralım diye.
Merhabalar,
Estağfurullah. Tüm aklınıza takılanları her zaman bana buradan yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım. Belgrad’a gitmek için her halükarda Üsküp’ü göreceksiniz. Zira Ohri’den Belgrad’a Üsküp üzerinden Niş’i takip edilerek gidiliyor. Bu da yaklaşık 12 saat yolculuk demek. Ohri’den Üsküp’e 3,5 saatlik bir otobüs yolculuğu ve ardından Üsküp’ten Belgrad’a 10 saat süren tren yolculuğu yapabiliyorsunuz. Sizin için bir araştırma yaptım ve karşılaştığım sonuç bu.