Metekhi Kilisesi, Tiflis

Gamarcoba!

Kafkasların sıra dışı doğasına sahip, ülkemize komşu, vizesiz gidilebilen Gürcistan gerçekten görülmeye değer bir ülke. Her şehrinin farklı bir tarihi zenginliği ve doğal güzelliği var.

Tiflis Gezilecek Yerler: Tiflis Gezi Notları

Başkent Tiflis ise eski ve yeninin tüm çizgilerini içerisinde barındırıyor. Gürcistan’ın başkenti Tiflis ülkenin doğusunda yer alıyor. Efsanelere göre Tiflis, Kral Vakhtang Gorgasali tarafından 5. yüzyılda kurulmuş. Muhteşem bir Avrupa Eski Kent görünümüne sahip olan Tiflis, Asya ve Avrupa arasında antik bir kavşak. Dar dolambaçlı sokakları, ihtişamlı dini yapıları, geleneksel cumbalı evleri ve kervansarayları ile görülmeye değer bir destinasyon.

Tiflis Gezi Notları

Bakü gezi notları yazımda da belirttiğim gibi Bakü ve Tiflis arası otobüs yolculuğu yaklaşık 7 saat 30 dakika sürüyor. Otobüs bilet ücreti ise 12 Manat. Akşam saat 21:00’de Bakü’den hareket ederek Tiflis’e geldim. Henüz sabah saat 05:00. Bakü’den Tiflis’e gelen otobüsler sizi Ortaçalı Otobüs Terminali’nde indirecektir. Sabahın erken saati olması nedeniyle henüz şehir uyanmamıştı. Şehirde pek bir hareketlilik yoktu.

Ortaçalı terminalinde indikten sonra ilk iş cebimde kalan son manatları ve bir miktar dolar bozdurarak Lari almak oldu. Terminalde 3 döviz bürosu mevcut. Üçü de farklı oranlarda çevirim yapmaktadır. Siz tabi ki en yüksek değerden çevirim yapan döviz bürosuna gidersiniz. Terminalde ayrıca Türk lokantaları ve bir de kahvehane var. Şehir merkezine gitmeden önce burada bir kahvaltı yapıyorum. İki dilim börek ve iki büyük bardak çay için 3,50 Lari ödedim. Başta Euro olmak üzere Dolar karşısında Lari para biriminin değeri düşük. Ülke de ucuz olunca geziniz pek bir maliyetli olmayacaktır.

Yaklaşık 1,5 saat terminalde oyalandım. Saat 07:00’ye geliyordu ve terminalin karşısından kalkan şehir içi sarı renkte toplu taşıma otobüsleri ile Tiflis şehir merkezine geldim. Şehir merkezi Özgürlük (Tavisupleba) Meydanı’dır. Meydanda iner inmez sağınızda Rustaveli Caddesi ve solunuzda Old Town bölgesi yer alıyor. Bu çevrede ucuz hosteller mevcut. Ben konaklama açısından herhangi bir araştırma yapmamıştım. Bu yüzden yönümü Rustaveli Caddesine doğru çevirdim ve yürümeye başladım.

Caddenin sonu sizi Tiyatro binası ve Opera Merkezi’ne götürecektir. Rustaveli Caddesi üzerinde yer alan Başbakanlık Sarayı’nı geçtikten hemen sonra sağınızda Kohinoor Hostel belirecek. Konaklama tercihimi buradan yana kullandım. Sırtımda 20 kilo ağırlığa sahip sırt çantam ile sabah saatleri daha fazla hostel aramak istemedim.

Hostel, Rustaveli Caddesi üzerinde, Başbakanlık Sarayı’nı geçtikten sonra Kostava 17 bölgesinde kalıyor. Hostel işletmecisi Pakistan asıllı Irshad. Başta kendisi olmak üzere hostel çalışanları oldukça güler yüzlü ve samimi.

Kohinoor Hostel, Tiflis

Hostel, gezginler için tasarlanmış paylaşımlı odalara sahip. 1 gece konaklama bedeli 20 Lari. Ufaktan bir pazarlık yaptım fakat başta kabul etmediler. Biraz direttikten sonra Irshad yumuşadı ve 2 gece konaklama bedeli için 20 Lari’ye razı ettim kendisini. 1 gece fiyatına 2 gece kalacağım. Çok iyi pazarlık! Otele yerleştim.

Hostel mutfağında kendi almış olduğunuz ürünleri pişirebilir ve yiyebilirsiniz. Sanırım hostel yönetimi gelen ilk müşterilerine kahvaltıyı ücretsiz veriyor. Duştan çıktıktan sonra kahvaltının hazır ve çayların masada olduğunu görüyorum. Irshad kahvaltıya davet etti beni. Birlikte tavada kaşarlı yumurta, zeytin, peynir ve çay ile keyifli bir kahvaltı ettik.

Günlük küçük sırt çantamı hazırladım. Günlük çantam fotoğraf makinesi, tablet, not defteri, kalem ve bir de su şişesinden ibaret. Hostelden ayrılıyor ve Tiflis gezime başlıyorum.

İlk iş Özgürlük Meydanı’na inmek olacak. Kohinoor Hostel ile Özgürlük Meydanı arası 200 metre yürüme mesafesinde. Rustaveli Caddesi’nin bitiş noktası sizi meydana çıkaracak. Özgürlük Meydanı’nda Turizm Danışma Bürosu mevcut. Yerel saat ile sabah saat 09:00’da açılan turizm bürosundan mutlaka Tiflis gezi haritası temin edin. Harita iyi tasarlanmış ve güzel bilgiler içeriyor.

Tiflis’te gezilecek yerler hakkında bilgiler vermeden önce belirtmem gerekirse, şehri yürüyerek gezebilirsiniz. Yürümekten keyif alıyorsanız Tiflis’i adımlayarak keşfedebilirsiniz. Zaten Tiflis’te tüm gezilecek yerler Özgürlük Meydanı çevresinde toplanmıştır. Haritaya bakınca da göreceksiniz. Ben şehir içi otobüs hiç kullanmadım. Şehri tümüyle yürüyerek dolaştım. Rustaveli Caddesi’ni bitirip varacağınız Özgürlük Meydanı sizi şehrin Eski Kent bölgesi ve Metekhi Kilisesi’ne götürecektir. Tiflis gezintime ilk iş olarak şehrin kalbinin attığı yer olan Özgürlük (Tavisupleba) Meydanı’ndan başlıyorum.

Not: Tiflis’te gezilecek yerleri birbirine olan yakınlığı ile sıralayarak yazdım. Dilerseniz siz de aşağıdaki sıraya göre Tiflis’i dolaşabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: Tiflis Gezi Rehberi

Tiflis Gezilecek Yerler

Özgürlük (Tavisupleba) Meydanı

Özgürlük (Tavisupleba) Meydanı, Tiflis

Tiflis’te gezilecek yerler arasında ilk durağınız Özgürlük Meydanı olabilir. Sovyet Döneminde Lenin Meydanı olarak bilinen Özgürlük Meydanı, Tiflis’in merkezinde ve Rustaveli Caddesi’nin doğusunda yer alıyor. Lenin’in heykelinin yer aldığı meydan 1991 yılında yıkılmış ve yerine 2006 yılında Hristiyanlık tarihinde önemli bir yer tutan Aziz George’un heykeli yapılmıştır. Özgürlük Meydanı, Tiflis Belediye Binası, Marriott Otel ve İngiliz Konsolosluğu’na da ev sahipliği yapıyor.

Rustaveli Caddesi

Rustaveli Caddesi, Tiflis

Özgürlük Meydanı’na inen Rustaveli Caddesi yaklaşık 1,5 km uzunluğunda ve şehrin en işlek yerlerinden biri. Cadde üzerinde hükümet binaları, iş merkezleri, lüks restoranlar, eğlence mekânları ve kültürel yapılar mevcut. Cadde ismini Ortaçağ Gürcü şairlerinden olan Shota Rustaveli’den alıyor. Ağaçlar ile kaplı bu zarif cadde Tiflis gezinizde vakit geçirmek için harika bir yer.

Eski Parlamento Binası

Eski Parlamento Binası, Tiflis

Gürcistan eski meclisi olan bu yapı şimdilerde yerini 2012 yılında Kutaisi şehrinde yapılan yeni binaya bırakmış.

Metekhi Kilisesi

Metekhi Kilisesi, Tiflis

Şehrin simge yapılarından biri olan Metekhi Kilisesi Tiflis’te görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Mtkvari Nehri’nin kıyısına kurulu olan Ortodoks Kilisesi, sülfür hamamlarının olduğu meydandan görülebilen bir konuma sahip. Kral Vakhtang Gorgasali burada 5. yüzyılda ilk kiliseyi inşa etmiş. Bilinen tarihi ile 1278’li yıllara uzanan derin bir tarihe sahip olduğudur. Birçok kez restore edilen kilise bugün şehrin önemli bir dini çekim merkezi.

Kilise konumu itibari ile muhteşem bir Tiflis panoraması ve aynı zamanda Narikala Hisarı’nın manzarasını sunuyor.

Barış Köprüsü

Barış Köprüsü, Tiflis

Mtkvari Nehri üzerinde yer alan Barış Köprüsü, İtalyan mimar Michel De Lucchi ve Fransız ışık yönetmeni Philippe Martinaud tarafından inşa edilmiş. 150 metre uzunluğunda cam ve çelik yapıdan oluşan köprü eski ve yeni yerleşim bölge arasında modern bir geçit.

Sülfür Hamamları

Sülfür Hamamları, Tiflis

Eski yerleşim bölgesinde bulunan dünyaca ünlü Kükürt Hamamları sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi ile bilinen bir yer.

Tüm yılın stresini üzerinizden atmak için son derece etkili bir yer olan hamamlar doğal ısıtmalı maden suyu ile bin yıldır kenti besliyor.

Narikala Hisarı

Narikala Hisarı, Tiflis

Mtkvari Nehri’ne bakan antik bir kale olan Narikala 4. yüzyılda Kral David tarafından inşa edildiği biliniyor. 7. yüzyılda ise Emeviler tarafından genişletilen kale Tiflis’in muhteşem bir manzarasını gözler önüne seriyor. Buraya dilerseniz eski yerleşim bölgelerini adımlayarak çıkabilir dilerseniz Barış Köprüsü kenarında yer alan teleferikler ile çıkabilirsiniz. Kaleye giriş ücretsizdir.

Narikala Kilisesi

Narikala Kilisesi, Tiflis

Tiflis’te görülmeye değer bir başka yer de Narikala Kilisesi’dir. Mtkvari Nehri’ne bakan sarp bir tepe üzerinde yer alan Narikala Hisarı içerisinde bulunan kilise özgün, yeni bir mimari yapıya sahiptir. 13. yüzyılda çıkan yangın sonucu tahrip olan Aziz Nicolas Kilisesi yerine inşa edilmiştir.

Sameba Holy Trinity Kilisesi

Sameba Holy Trinity Kilisesi, Tiflis

2004 yılında inşa edilen bu görkemli kilise Gürcistan’ın sembol yapısı olarak bilinir. Kura Nehri’nin kıyısında Aziz İlya tepesinde altın kubbesi ile şehrin hemen her yerinden görülebilir. 101 metre yüksekliği ile Sameba Kilisesi, ülkenin en yüksek dini yapısıdır.

Sameba Holy Trinity Kilisesi, Tiflis

Katedral, modern bir üslupla tasarlanmış olup, hem iç hem de dış mimarisi eski kilise inşa geleneklerini yansıtan zarif freskler ile donatılmıştır.

Camii

Camii, Tiflis

Abanotubani bölgesi, Sülfür Hamamları yakınında yer alan cami sekiz açılı minaresi ile dikkat çekmektedir. Bugün, Tiflis’te yer alan bu cami, burada yaşamını sürdüren Şiiler başta olmak üzere Sünni Müslümanların ibadetlerini gerçekleştirdiği bir yer olarak hizmet veriyor.

Eski Yerleşim Bölgeleri

Eski Kent, Tiflis

Tiflis’te görülecek yerler arasında bence en iyi bölge eski kent civarıdır. Labirent dar sokaklarını süsleyen eski ahşap evler Sovyet döneminden en güzel örnekleri içeriyor. Yıkık dökük evler ve içerisinde devam eden hayatlar. Burası başkent Tiflis’in gelir düzeyi düşük insanlarının yaşamlarını sürdürdüğü yerdir.

İnsanlar mutlu. Turistlere karşı içten ve samimiler. Bu bölge Mtkvari Nehri, Mtatsminda Dağı ve Narikala Kalesi ile çevrili. 19. yüzyıl kentsel dokuyu temsil eden yapılar eski Sovyet mimarisinin en belirgin özelliklerini taşıyor.

Gürcü Kadınlar

Bu bölgede dolaşmak ve fotoğraflar çekmek oldukça keyif verici ve keşfetmek için fazlasıyla güzel ve büyüleyici bir yer. Binaların ne denli eski olduğunu fotoğraflarda görüyorsunuz. Bu binalar içerisinde yaşayanlar var. Burası aynı zamanda etnik sınıfları da barındırıyor.

Tiflis Eski Evleri

Bu yapı oldukça ilgimi çekmişti. Bir bahçe içerisinde dört farklı yapı. Bir evden diğerine uzanan çekmeli çamaşır telleri. Aklıma bu sırada Balat’ın tarihi sokakları gelmişti.

Tiflis Eski Evleri

Başıboş, kapısı kilitli ve hakkında bir bilgi dahi olmayan çok eski bir kilise. Tiflis Eski Kent bölgesi birbirinden gizemli yapıları da beraberinde getiriyor.

Tiflis Eski Kilisesi

İzmir’de yaşayan gezgin öğretmen arkadaşım Ibro Gorgoz sosyal medya üzerinden Tiflis’e geleceğini söylemişti. Akşamüzeri Özgürlük Meydanı’nda buluştuk. Kendisi Rike Park civarında Airbnb üzerinden ev kiralamış. Akşam yemeği için eve davet etti. Birlikte eve geçerek keyifli bir akşam yemeği yedik. Yaklaşık 2 saat kadar oturduktan sonra ben hostele geçtim.

Tiflis Airbnb Evi

Yeni günün sabahı saat 10:00 sularında tekrar Özgürlük Meydanı’nda buluştuk. Eski yerleşim bölgelerini birlikte keşfe çıktık. Her bir sokağını özümseyerek adımladık ve geleneksel yaşamı yerinde gözlemledik.

Tiflis Gezisi

Daha sonra o Svaneti’ye ben ise Erivan’a gitmek için ayrıldık. Güzel bir gün olmuştu benim için. Tiflis’te görüşmek, vakit geçirmek ve birlikte gezmek iyiydi. Kendisi çok iyi fotoğraflar çekiyor ve çok uyumlu bir gezgin. Umarım ben de kendisine uyum sağlaya bilmişimdir.

Tiflis Şehir Manzarası

Kohinoor Hostel

Tiflis’te konaklamamı Rustaveli Caddesi, Kostava 17 adresinde yer alan Kohinoor Hostel’de gerçekleştirdim. İşletmecisi Pakistan asıllı Irshad. Çalışanlar ise iki Gürcü kadın. Oldukça güler yüzlü ve samimiler. Çok hoş karşıladılar, hatta hemen kendileri ile arkadaş olduk. Lobide oturacak yerler mevcut. Tiflis gezim sonrası akşam hostele geldiğimde lobide gece geç saatlere kadar birlikte oturmuştuk. Çok keyifli sohbetler etmiş ve kahvenin dibine vurmuştuk.

Kohinoor Hostel, Tiflis

Sabah ücretsiz kahvaltımı da etmiştim. Hatta bahsettiğim gibi 1 gece fiyatına 2 gece kaldım burada.

Irshad ve diğer çalışan arkadaşlar ile halen sosyal medya üzerinden konuşuyoruz. Kendileri çok iyi insanlar vesselam. Tiflis gezinizde buraya mutlaka uğrayın. Fiyat konusunda da yardımcı olacaklardır. Hatta benim ismimi de verirseniz yardımcı olurlar.

Kohinoor Hostel hakkında bilgi vereyim. Rustaveli Caddesi üzerinde yer alıyor. Tiflis’te gezilecek yerlere yakın bir konumda. Özgürlük Meydanı’na yaklaşık 200 metre yürüme mesafesinde. Opera ve Tiyatro binasına 500 metre yürüme mesafesinde.

Ücretsiz Wi-Fi hizmeti mevcut. Odalar tipik hostel tarzında paylaşımlı odalar halinde. Ortak banyo alanları var. 24 saat resepsiyon açık.

Kohinoor Hostel, Tiflis

Tiflis’te 2 gece 3 gün kaldım. Seyahatimin son durağı olan Erivan’a gideceğim. Sırt çantam ile gitmek istemedim. Zira, Erivan dönüşü tekrar Tiflis’e geleceğim ki Türkiye’ye girebileyim. Irshad’dan sırt çantamın hostelde kalmasını rica ettim. Sağ olsun tereddütsüz kabul etti. Sırt çantamı hostelde bırakarak sadece günlük sırt çantamla hostelden ayrıldım. Buradan Erivan’a gitmek için Ortaçalı terminaline geldim.

Ortaçalı Otobüs Terminali Erivan, Bakü ve İstanbul’a otobüslerin kalktığı yerdir aynı zamanda. Erivan’a saat 13:00’de minibüsler kalkıyor. Tiflis – Erivan otobüs yolculuğu yaklaşık 5 saat sürüyor. Erivan otobüs bilet ücreti ise 30 Lari.

Tiflis Erivan otobüs yolculuğu, Ermenistan vizesi, Erivan Gezi Notları ve Erivan Gezilecek Yerler hakkında yazılarımı da okuyabilirsiniz.

Tiflis gezisi hakkında tüm sorularınızı yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.

3 YORUM YAZILMIŞ

  1. Merhaba Fatih Bey,

    Umarım iyisinizdir. 🙂

    Tiflis’e 2023 Aralık sonu gittim. Gidecek olanlara güncel olarak bir kaç bilgi vermek isterim…

    Havalimanından şehir merkezine ulaşım için en mantıklı yol Bolt uygulamasını kullanmak. Havalimanında ücretsiz internet var. Bu sayede uygulamayı indirip kullanmaya başlayabilirsiniz. Havaalanı girişinde bulunan taksiciler aynı Türkiye’de ki gibi yakanıza yapışıyorlar ve sizi zorla taksiye bindirmeye çalışıyorlar ve sinir bozucu şekilde ısrarcılar. Sizinle birlikte inen Türklerle karşılaşmanız çok muhtemel çünkü son dönemde ülkeyi ziyaret eden Türk sayısında ciddi artış varmış. Ben 2 kadın arkadaşla tanışıp, gideceğimiz yerlere aynı araçta gittik bu sayede ücreti paylaşabilirsiniz.

    Şehir içi ulaşım kolay. Otobüsler var ama kaldığım yer şehir merkezine uzak olduğu için yine Bolt kullanmıştım ya da yürüdüm.

    Kaleye teleferik ile çıkmanızı öneririm ve tek yön ücreti ödemek daha mantıklı çünkü dönüşte eski şehrin sokaklarından geçerek ve yol üzerinde Cuma Camii’ni ziyaret edip yürüyerek dönebilirsiniz. Şehrin Barış Köprüsü’nün olduğu tarafından Holy Trinity’e gitmek yarım saat kadar sürüyor, yürünebilir. Ben öyle yapmıştım geç saatte döndüğüm halde bir sorun olmadı.

    Rustavi Bulvarı’nda bulunan müze ve diğer noktalara bir gün ayırmak gerek eğer müzeleri gezecekseniz erken gitmekte fayda var. Tarihleri mutlaka kontrol edin açık olmayabiliyor. Hatta vaktiniz varsa Opera ve Binası’nda bir etkinliğe denk gelirsek değerlendirin mutlaka ambiyansı çok güzel.

    Chronicle Of Georgia anıtına da Bolt kullanarak gittim. Yol 1,5 saat kadar sürdü trafikten dolayı. Bence Tiflis’te mutlaka gidilmesi gereken noktalardan biri. Kışın gidiyorsanız çok soğuk ve rüzgarlı olacağını göz önünde bulundurun. Geri dönüşte de çok endişe etmeme rağmen 3 dk içinde başka bir Bolt aracı bulmuştum. Çünkü bu bölge şehrin çok dışında. Ücreti sadece gidiş 35 € tutmuştu. Dönüş ise 17 € idi. Fikir olması için belirtmek istedim. Otobüsle de gidilebilir ama benim vaktim kısıtlı ve tek olduğum için taksiyi tercih ettim.

    Tiflis vizesiz, yılbaşı ruhunu yaşayabileceğiniz şehirlerden biri. Bir kaç bölgede Christmas marketler kuruluyor ve gayet keyifli vakit geçirilebilir.

    Benim için tek hayal kırıklığı yemekleri oldu. Yani biraz fazla abartılıyor gibi. Bizim mantımız çok daha güzel. 🙂

    • Merhaba Sümeyra Hanım,

      Çok teşekkürler, iyiyim. Umarım siz de iyisinizdir?

      Sizi hatırlıyorum. 🙂 Şahane bilgiler verdiniz. Emeğinize sağlık. Tiflis anılarım geldi aklıma. Çok değerli bilgiler paylaştınız. Bana ve Tiflis’i tekrar ziyaret etmeyi düşünenlerin çok işine yarayacak.

      Size bol gezmeli, sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.