Yazı İçeriği
- İranlılar Arap Değil
- İran’a Seyahat Etmek İçin En iyi Zaman
- İran, Sırt Çantalı Gezginler İçin İdeal Bir Ülkedir
- İran Gezisi İçin Ne Kadar Paraya İhtiyacım Var?
- İran’daki Para Birimi Çok Kafa Karıştırıcı
- İran Güvenli Mi?
- İran Trafiği Mi? Aman Allah Saklasın. 🙂
- Check-Out Yapana Kadar Pasaportunuz Otel Resepsiyonunda Kalacak
- Kadınlarda Başı Kapamanın Derecesi Nedir?
- İnternette Serbestçe Gezinmek İçin VPN İhtiyacınız Olacak
Medyada gördüklerimden ve çevremde işittiklerimden farklı olarak, henüz İran’a yaptığım ilk seyahatte buranın cana yakın ve misafirperver bir ülke olduğunu görmüştüm. Dost canlısı insanlarla tanışmış, inanılmaz mimarilere tanık olmuş, hareketli şehirlerin ritmine ayak uydurmuş ve şahane doğasında huzur bulmuştum. Burada beni cezbeden pek çok harika deneyimler yaşamıştım.
İran’ı 1 ay bile dolaşsanız, buranın sunduğu her şeyi göremeyeceğinizi bilmenizi isterim. Çünkü burada görülecek ve yapılacak o kadar çok şey var ki. İran, aklınıza gelebilecek hemen her şeye sahip bir ülke. Eğer İran’a seyahat etmeyi planlıyorsanız, sizler için 2022 yılına özel güncel ipuçları verdiğim bilgileri okuyun.
Ayrıca Okuyun: İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler (2. Bölüm)
İran’a ilk seyahatimi 2014 yılında yapmıştım. Medyanın bize anlattığı ve gösterdiklerinden çok farklı, büyüleyici bir ülke ile karşılaşmıştım. Bu büyülenmenin etkisini sizlere de aktarmak için İran hakkında sürekli yazılar yazıyorum ve bilgilendiriyorum. İran’ı yazmakla bitiremem ancak yaşadığım süre boyunca İran’a seyahat edecek ve deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım. Umarım faydalı olabiliyorumdur.
İran’da bazı sosyal medya mecraları ve göze batan İnternet siteleri engelleniyor. Neyse ki, web sitem İran tarafından engelli değil, bu nedenle İran’dayken bile yazılarıma erişim sağlayabilirsiniz. Ancak, diğer sosyal medya mecraları ve engelli web sitelerine erişim sağlamak için 10. maddede verdiğim linke de tıklamayı ihmal etmeyin.
İran’a gitmeden önce bilmeniz gereken 10 ipucu yazı dizisinin ilk bölümünü sizlerle paylaşıyorum.
İranlılar Arap Değil
Bilinmesi gereken önemli bilgilerden biri, İranlıların Arap değil, Farslılar olduğudur. İranlılar Arapça değil Farsça (ve diğer lehçeler) konuşurlar. Eğer İran’dayken İranlılarla Arapça konuşursanız onları istemeden de olsa kırabilirsiniz.
İran’a Seyahat Etmek İçin En iyi Zaman
İran büyük bir ülkedir. Bu nedenle, sıcaklıklar bölgesel olarak farklılık gösterir. Mesela Mart ayı sonlarında İran’ı ziyaret ederseniz Tebriz ve Tahran soğukken, Şiraz ve Yezd şehirleri ılık olur, güneye indikçe sıcaklıklar daha da artar.
Yaz aylarında sıcaklıklar sıklıkla 40 derece üzerinde seyreder. Bu nedenle, İran’ı yaz mevsiminde ziyaret etmek belki uygun bir zaman olmayabilir. Özellikle örtünmesi gereken kadınlar için.
Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmek İçin En Uygun Zaman Nedir?
İran’ı ziyaret etmek için en iyi zamanın bahar ayları olduğunu söyleyebilirim. (Şubat ayının sonundan Mayıs ayının sonuna kadar olan zaman dilimi)
İran’a seyahat etmenin en kötü zamanı, 2 haftalık tatil olan Nevruz dönemi (İran yeni yılı) ve Ramazan ayıdır. Çünkü bu dönemde pek çok yer İran’da kapalıdır.
Ayrıca Okuyun: İran (Pers) Yeni Yılı Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilgi
İran, Sırt Çantalı Gezginler İçin İdeal Bir Ülkedir
Sanırım backpacker harici insanlar İran gibi bir ülkeyi sırt çantasıyla gezmek için iyi bir ülke olarak görmezler. Fakat yanıldıklarını söyleyebilirim. İran, sırt çantalılar için müthiş bir ülkedir. İlk olarak İran ucuz bir ülke! Başlıca turistik yerlerdeki hostellerde çok uygun fiyatlara konaklayabilirsiniz. İkinci olarak İran’da ulaşım ucuzdur.
İran’da şehirlerarası yolculuklarınızı VIP standartlarında konforlu otobüslerle uygun fiyatlara yapabiliyorsunuz. Varın gerisini siz hesap edin. Yemekler de ucuz. Hem konaklamaya burada harcama bile yapmazsınız. İran halkı çok misafirperverdir. Çekingen bir insan değilseniz, sizi davet eden İranlı ailenin evine konuk olabilirsiniz veya Couchsurfing kullanabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: İran’da Otostop Kültürü (Tavsiye ve Dikkat Edilecekler)
İran Gezisi İçin Ne Kadar Paraya İhtiyacım Var?
İran bugünlerde paranızın karşılığını veren bir ülke. Tabi COVID nedeniyle burada da fiyatlar arttı. TL/Tümen paritesi de eskisi gibi değil. Bununla beraber İran’da VISA, Mastercard gibi kartlar ATM’lerde kullanılmıyor. Dolayısıyla, kartla ödeme yapmayacağınız için yanınızda nakit taşımalısınız.
Yalnız seyahat edecekseniz günde yaklaşık 35-40 Dolar yeterli olacaktır. İran aşırı pahalı bir ülke değil, bu yüzden kendinizi bir şey almaktan alıkoymayın. Kendinizi güvende hissetmek, konforunuzdan ödün vermemek için bir miktar fazla para yanınızda getirebilirsiniz. Olur da hostel yerine otellerde kalmayı düşünürsünüz diye.
İran’ın güzel halıları olduğunu ve kendinize bir tane almak isteyebileceğinizi unutmayın. Bu yüzden yanınızda biraz fazla para olması bu tür alışverişler için iyi olacaktır. Kilim fiyatları, boyutlarına bağlı olarak 100-800 Dolar arasında değişiyor.
Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmenin Maliyeti Nedir? Ucuz İran Gezisi İçin Tavsiyeler
NOT: İran kısa bir süre önce Mah Card adını verdiği yabancı turistler için özel bir ön ödemeli kart tanıttı. Yanında çok fazla nakit para taşımak istemeyenler için harika bir çözüm! Online olarak kayıt olabilirsiniz ve İran’a varışta otelinizde kartınızı teslim alabilirsiniz. Böylece yanınızdaki döviz parayı Mah kartınıza yatırabilirsiniz.
İran güncel kuru öğrenin
İran’daki Para Birimi Çok Kafa Karıştırıcı
Riyal resmi para birimidir ancak tüm fiyatlar Tümen olarak kabul görüyor. Haklısınız biraz kafa karıştırıcı olabilir. Şöyle;
1 Tümen = 10 Riyal
Tabi bu kadar basit değil. Diyelim ki x bir şey aldınız ve satıcı sizden 20 Tümen istiyor sizin aslında ödediğiniz rakam 200 Riyal’dir. Elinizdeki paradan her zaman bir sıfır (0) atacaksınız. Yukarıdaki fotoğraf örneğine bakacak olursak sırasıyla: 500, 1.000, 2.000 ve 10.000 Tümen göreceksiniz. İfade ettiğim gibi elinizdeki bu paralardan her zaman bir sıfır (0) atacaksınız.
Ayrıca Okuyun: İran’a Gitmeden Önce Öğrenmeniz İçin Faydalı Farsça Kelimeler
İran Güvenli Mi?
Yani ABD medyasını izler ve İnternette (The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal vb.) yazdıklarını okursak İran hiç de güvenli bir ülke değildir. İran misafirperverliği ve güvenliği hakkında elimden geldiğinde çokça yazı yazmaya çalışıyorum. Kafanızdaki ön yargıları azaltmak için bu maddeyi bayağı bir uzatmam ve sayfalarca yazı yazmam gerek ancak kısaca diyebilirim ki; misafirperverliğinin verdiği bir davranış biçimi vardır İran’da ve İranlılarda.
Bu misafirperverlik ülkenin hemen her yerinde yaygındır. Birine adres sorsanız kendinizi o kişinin evinde bulabiliyorsunuz. Kimse sizi sokakta, kalabalık yerlerde rahatsız etmez. Üstelik biz Türklere karşı aşırı sempati duyuyorlar. Bu yüzden ben ne kadar yazarsam yazayım, siz İran’a gidip bu misafirperverliği görmeden ikna olamazsınız. Bir gittikten sonra, bir daha gideceğim diyen de onca insan tanıyorum. 🙂
Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmek Güvenli Mi? İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
İran Trafiği Mi? Aman Allah Saklasın. 🙂
Aklı olan İran’da araç kiralamaz. 😀 İran trafiği hallaç pamuğu gibi ve çok korkutucu. İran’da trafik kuralları kimsenin umurunda değil. Adam sağa dönecek fakat hiç sinyal bile vermiyor, direkt dalıyor sağ şeride. Araçlar için kırmızının yanmasını beklemeyin. Dalın araçların arasına, eğer sağ salim karşıya geçerseniz tebrikler. 😀 Yok geçemediniz mi? Gözlerinizi hastanede açabilirsiniz. 🙂 Karşıdan karşıya geçerken mutlaka ama mutlaka gelen aracın şoförü ile göz temasını kaybetmeyin!
Araç kiralamadınız fakat kaldığınız evin oğlu/kızı size arabayı sürmeyi mi teklif etti? Teşekkür edin ve nazikçe teklifini geri çevirin. 🙂 Şöyle düşünün… Döner bir kavşaktasınız, sağdan da bir yol geliyor. Ne kavşağı dönen araçların ne de sağdan gelen araçların umurunda değil. Kim ilk önce yola girerse o kazanıyor. 😀 Burada dur-kalk çok meşhurdur. Mide bulantıları olanlara Allah yardım etsin. 🙂
Check-Out Yapana Kadar Pasaportunuz Otel Resepsiyonunda Kalacak
Chech-in yaparken pasaportunuzu bırakıyorsunuz. Ne zaman ki otelden çıkış yapacaksınız o zaman pasaportunuzu alıyorsunuz. Bazı insanlar bu durumdan dolayı tedirgin olabilirler, ancak tedirgin olmayın. Pasaportunuz güvende! Tabi pasaportunuzun ön yüz (kimlik bilgilerinin olduğu) fotokopisini ve kaldığınız otelin bir kartvizitini de yanınızda bulundurmayı unutmayın! Hostellerde bu durum değişebiliyor.
Kadınlarda Başı Kapamanın Derecesi Nedir?
İran bir İslam Cumhuriyeti’dir. Kendine has bazı yasal kuralları vardır. Bu kurallardan en belirgin olanı kıyafet kurallarıdır. İran’ı ziyaret eden kadınlar ve erkekler kıyafet kurallarına uymalıdırlar. Erkekler şort/kapri giyemiyor, kadınlar ise baş ve vücutlarını örtmeleri gerekiyor.
Kadınlar başlarının tamamını kapatmalarına gerek yok. Saçlarının ön kısımları çok fazla olmamak kaydıyla açık kalabilir. Zaten İran’a giriş yaptığınızda kadınların başlarını nasıl kapattıklarını göreceksiniz.
Kadınlar yanlarında kısa bir etek veya elbise getirebilirler. İranlılar evlerinde rahat giyinirler. Dışarıda kapalı iken, evlerinde şort-tişört takılıyorlar. Bu değişimi en iyi havalimanı veya sınır kapısında da görebilirsiniz. 🙂 İran tarafında kapalı olup, Türkiye tarafına girince açılıp saçılmaları karşısında şaşırmayın! 🙂 Eğer yaz aylarında İran’a gidecekseniz siz de ev içerisinde aşırı sıcaklarda rahat etmek için yanınızda birkaç kısa tişört getirebilirsiniz.
İnternette Serbestçe Gezinmek İçin VPN İhtiyacınız Olacak
İran’da, bazı uluslararası web sitelerine girmek için VPN’e ihtiyacınız olacak. Belirli bir web sitesine erişmek için akıllı telefonunuza bir VPN (sanal özel ağ) uygulaması yüklemeniz gerekecek. İran’da Facebook, Twitter ve YouTube engelli. İsrail hakkında yazan ve yazılan seyahat blogları da İran’da engelleniyor.
Peki, erişim yasağı olmayan siteler nedir? Herhangi bir sorun olmadan Gmail hesabınıza erişim sağlayabilirsiniz. Bununla beraber, Instagram’a da VPN kullanmadan rahatça giriş yapabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: İran’a Seyahat Etmeden Önce Telefonunuza Yüklemeniz Gereken 5 Uygulama + Bonus
Değerli okurlar,
Bu yazı dizisini üç bölüme ayıracağım. Serinin ilk bölümü 10 ipucundan oluşuyor. Diğer ipuçlarını da 10’ar madde halinde iki yazıda sizlerin paylaşımına sunacağım…
İran hakkında merak ettiğiniz başka şeyler olabilir. Aklınıza takılan tüm her şeyi site içerisinde yer alan ilgili yazılara yorum yazarak bana iletebilirsiniz. Kim bilir, belki de bir sonraki yazının konu başlığı sizin sorduğunuz sorunun içinde gizlidir. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Kalın sevgiyle…
Merhabalar Fatih Bey,
İran ile ilgili birçok yazınızı okudum. Emeklerinize sağlık. İran gezi rehberi kitabınızı rica edersem e-mail adresime gönderebilir misiniz?
İlginiz için teşekkür ederim.
Merhaba Ayten Hanım,
İran gezi rehberi e-kitabım eski bilgileri içeriyor. Gezilecek yerler, ulaşım vb. konular aynı kalsa da, konaklama, yeme-içme, ulaşım ücretleri gibi konular güncelliğini yitirdi. Bu bilgileri güncelleyip tekrar paylaşıma açacağım. Gezilecek yerler, şehirler arası ulaşım gibi bilgileri de zaten tüm detaylarıyla birlikte yazılarımdan okuyabilir, aklınıza takılanları, ilgili yazılara yorum yazarak her zaman sorabilirsiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.
Fatih Bey merhaba,
Biz arkadaşlarımızla İran gezisi planlıyoruz da tesadüfen sizin blogunuza denk geldim ve birçok sayfada okuduklarımdan daha fazla işime yarar bilgiler edindim. Öncelikle bunun için size teşekkür ederim. Danışmak istediğim bir konu vardı İran’da otel ayarlamaya çalışıyorum ancak normalde kullandığım uygulamalar üzerinden (Trivago, booking, hotels, Skyscanner gibi) otelleri bulamıyorum. İran’da kalacağımız oteli ne şekilde hangi siteden seçebiliriz?
Merhabalar,
Rica ederim. Otel rezervasyon konusunda endişelenmeyin. İran otelleri uluslararası otel rezervasyon sitelerinde yok fakat Instagram’ı aktif bir şekilde kullanıyorlar. Hostelworld gibi sitelerden veya Instagram aramasından ilgili şehirler için otel araması yapıp kendilerine özel mesaj yolu ile ulaşabilirsiniz. Konaklayacak kişinin adı, soyadı, konaklama tarihi gibi bilgileri kendilerine ileterek rezervasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, örneğin Tahran’da iken dilediğiniz otele gidip rezervasyonunuzu da yapabilirsiniz.
Fatih Bey merhabalar,
Ne kadar düşüncelisiniz ki tüm soruları çok detaylı cevaplamışsınız. Ben de eşimle İran gezisi planlıyorum ama daha planın çok başındayız şu an için sadece. Hala size detay sorular sorarsak yanıtlayabilir misiniz acaba bunu öğrenmek için yazdım.
Çok teşekkürler şimdiden. 🙂
Merhaba Sevim Nur Hanım,
Elbette sorabilirsiniz. Dilerseniz önce bir site içerisindeki yazılara bakın, yapılan yorumlara bir göz atın. Eğer sorularınıza yanıt alamazsanız mutlaka yazın bana. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Merhaba Fatih Bey,
İran’da döviz bozdurma işleri nasıl gerçekleşiyor. USD veya Euro mu götürmek mantıklı? Bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba Lütfi Bey,
İran’a USD ile gidebilirsiniz. Paranızı Tebriz’de Namaz Meydanı ve Kapalı Çarşı çevresinde, Tahran’da ise Ferdowsi ve Vali Asr Caddeleri üzerinde yer alan döviz bürolarında çevirebilirsiniz.
Teşekkür ederim.
Merhaba,
Yazılarınızı dikkatlice okudum. Eşim ile birlikte İran turu planlıyorum. İran otelleri ne yazık ki rezervasyon sitelerinde çıkmıyor diye yazmışsınız. Trivago da birçok otel bulabiliyorum. Bunlarda bir terslik olabilir mi? Parasını da online olarak ödeyebiliyorum. Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.
Merhaba Lütfi Bey,
Trivago’da yer alan İran otellerine bizzat varsa web siteleri üzerinden ulaşın. Telegram veya WhatsApp üzerinden kendilerine yazın ve ön rezervasyon öncesi kendilerinden onay alın.
Sayfanızı satır satır gezdim, sorulan soruları da okumaya çalıştım. Gördüm ki çoğu yerde cevapladığınız şeyleri ben tekrar sormuşum kusuruma bakmayın. Normalde çok kızıyorum okusana be adam diye kendi kendime kızıyorum böyle lap diye soru soranlara. 🙂 Ben yapmışım aynısını. 🙂 O yüzden zaten şu an ülke dışındasınız hiç zahmet etmeyin uğraştırmış olmak istemem. Oradan buradan ipuçlarını birleştirebilirim.
Sevgiler. 🙂
Estağfurullah, ne kusuru? 🙂 İnsanlara yardım etmekten keyif alıyorum, mutlu oluyorum. Eh okumak güzeldir de işte, gel de bunu bizim insanımıza anlat. 🙂 Evet İran’daydım. Dün itibariyle döndüm. Sorularını birkaç gün gecikmeli cevapladım, kusuruma bakma.
Daha fazla sorun olursa her zaman buradan bana yazabilirsin.
Merhaba Fatih Bey,
Yazılarınızı detaylı olarak inceliyorum, daha da okumam gereken not almam gereken birçok konu var. Yine de size danışmak istedim.
Eylül ve Ekim ayı için iki kadın olarak İran gezisi planlıyoruz daha doğrusu planlamaya çalışıyoruz henüz. 🙂
Amacım minimum ulaşım masrafı yapmak. İran içi seyahatler kısmında rahat davranacağım fakat İran’a giriş konusunda her türlü alternatifi değerlendirmeye azmettim. 🙂 Van’dan tren-otobüs hangisi olursa hepsini değerlendirmeye aldım. Sizin tavsiyeniz nedir bu konuda? Mesela Seyahat ayı uygun mu? Konaklama da aynı şekilde minimum bütçe ve mümkünse freelance işimi de yürütebileceğim bir otel, hostel vs. herhangi bir tavsiyeniz var mı? Cuouchsurfing ne kadar önerirsiniz bunu da istiyorum aslında ama referansım yok henüz yeniyim ve beni kabul ederler mi? He bir de Tebriz, Tahran, Şiraz, İsfahan ve Yezd şehirlerini görmek istiyorum. Rotam nasıl olmalı? Dönüş için de en pratik şekilde, kombinasyonu bir tülü uyduramadım. Uçakla Tahran’a gidip Tebriz’den tren ya da otobüsle mi dönsem? Bir sürü alternatif ürettim daha da kafam karıştı. En son olarak da alışveriş ve yemek mevzusunda tavsiyelerinizi ayrıca alabilirim. 🙂 İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Her soru 10 puan değerindedir.
Bol şanslar. 🙂
Merhaba Merve Hanım,
İlk olarak İran’a bir gezi planlıyor olmak harika! Ön yargılarımızı çöpe atıp yola çıkmalı ve İran’ı mutlaka görmeliyiz. Bu bakımdan sizi ve arkadaşınızı kutlarım. Sorularınıza gelecek olursak… Bir kere Eylül-Ekim ayları İran’ı gezmek için en ideal zaman aralığı. Zira İran’ın sıcakları Mayıs ortaları başlar ve Eylül ortalarına kadar sürer. Öyle böyle bir sıcak değil. Cehennem sıcağı. Hele ki güney şehirleri… Eylül sonu, Ekim ortaları İran’ı rahat bir şekilde gezebilirsiniz. Ulaşım için ise otobüs daha pratik olacaktır. Zira her gün Van’dan Tebriz’e veya Hoy’a midibüsler hareket ediyor. Diğer türlü tren haftanın yalnızca 1 günü hareket ediyor (karşılıklı sefer). Trene gerek yok. Hızlı ulaşım açısından otobüsü tavsiye ederim. Van-Tebriz 70 TL, Van-Hoy arası 25 TL. Hoy-Tebriz arası 12.000 Tümen. Van’dan Hoy’a ve buradan da Tebriz’e geçmek daha ekonomik olacaktır. Ne tür bir freelance iş yapıyorsunuz? Hostellere giderek çalışabilir, karşılığında konaklama ve şansınız varsa yemeği de bedavaya getirebilirsiniz. Otellerde çalışmanıza müsaade edeceklerini sanmıyorum ama gezgin şansı ve yol bu. Güzellikler, bilinmezlik güzeldir. (Bende bir sırt çantalı gezginim) Couchsurfing İran’da yaygın olarak kullanılıyor. Eylül’e kadar birkaç eş dosttan yapmacık da olsa referans mektubu isteyin. Profilinizi fotoğraf, kişisel bilgiler vs. doldurup zengin gösterin. Yanlış anlamazsınız umarım fakat kadın olmanız, karşı tarafın kabul etmesinde önemli de bir rol oynayacak. 🙂 Rota ise aynen soruda sıraladığınız gibi Tebriz, Tahran, İsfahan, Şiraz, Yezd, Tahran, Tebriz, Van şeklinde yapabilirsiniz. Tahran, İsfahan arasına Kaşan şehrini eklemenizi tavsiye ederim. Dönüş için Yezd-Tahran Iran Air veya Aseman Air havayollarına bakabilirsiniz. İran’da ulaşım ucuz. 100 TL’ye İran içi şehirlerarası uçuş yapabilirsiniz. Alışveriş ve yemek üzerine site içerisinde yazılarım mevcut.
Kaç puan aldım? Umarım sınavı başarılı bir şekilde geçmişimdir? 🙂
İran’a gitmeden veya oradayken bana her zaman yazabilirsiniz. Daha fazla sorularınız, merak ettikleriniz varsa site içerisinde ilgili yazılara yorum bırakarak bana iletebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Merhaba Fatih Bey,
100 üzerinden 100 aldınız. Yıldızlı beş pekiyi ile. 🙂 Yalnız ben sorduğum bu sayfayı bulamamıştım cevabınızı okumak biraz zaman aldı bütün konuları gezdim dolaştım ancak bulabildim. 🙂 Normal şartlarda yalnız gezmek en çok sevdiğim şeydir. Fakat söz konusu İran olunca yanımda 24 yaşındaki yeğenimi de alıp gitmek daha uygundur diye düşündüm. Geçen bu zaman diliminde dün itibariyle biletimi aldım. Gidişim 17 Eylül İstanbul-Van ve oradan Tebriz olacak. 24 Eylül Tahran-İstanbul dönüş gününden tasarruf etmek adına 17 Eylül’de gitmişken Van’ı da gezip akşamında otobüs ya da tren kullanarak İran’a geçmeyi planlıyorum ama sonraki rotayı hala tutturamadım. Tahran dönüş olacağı için orayı atlayarak sırasıyla devam edip belirttiğiniz gibi Yezd üzerinden uçakla Tahran ve sonrası İstanbul çok mantıklı geldi. Ve o kadar yolu otobüsle dönmekten kurtulduğumu okuyunca verdiğiniz fiyat dolayısıyla çok mutlu oldum. Bir ihtimalde olsa güzel. 🙂 Couch’lardan biri de bana rotaya Kaşan’ı eklememi önerdi. Sizin de tavsiyeniz ile sanırım ekleyeceğim. Ama 7 günü nasıl kullanacağımı ayarlayamadım. Ve yine de her ihtimale karşılık otel rezervasyonu yapabileceğim ya da gidince kolayca yer bulacağım güvenilir bir otel alternatifi gerekli benim için. İş konusunda yanlış anlaşıldım gibi. 🙂 Ben zaten hali hazırda yaptığım işi alıp orada yapabilir miyim diye sormak istemiştim aslında. Bilgisayarımı alıp gitsem internet kullanım imkanı olur mu? Çalışmama devam edebilir miyim manasında ama olabileceğini de anladım fakat senelik iznimi kullanmak en güzeli gibi geldi. 🙂 Birçok blog ve site aracılığıyla yapılacaklar edilecekler, yenmesi içilmesi aman mutlaka yapmadan dönmeyin listesi oluşturuyorum fakat sizin de diğer yazdığınız sayfalar ve cevapladığınız 32402084 tane soru haricinde varsa tavsiyeniz yine dikkate alacağımı bilmenizi isterim. 🙂 Aa bir de unutmadan bu soruma cevabı hiçbir yerde bulamadım size de sorayım istedim. Çölde çay keyfi! 🙂 yapabileceğim bir organizasyon bulabilir miyim? Bir tur vs. var mı çöllerini görüp konaklama yapıp ya da görüp gelmeli tarzında? Sizin bir fikriniz var mı bu konu ile ilgili?
Ne çok şey yazdığımın farkındayım ama bu masalsı şehir kafamda deli sorular olunca ayrıntı almak hoşuma gidiyor. 🙂 Her türlü tavsiyenize açığım, nerede ne yiyeyim ne içelim (diğer konu başlıklarında yazdıklarınızı okudum bu arada onlardan hariç varsa. 🙂 Bir de kafama takılan bir soru daha. 🙂 Nasir Al Mulk camisinde o renklerin yansıma saatlerinde insanlar orada nasıl boş alanda fotoğraflar çekip paylaşmış? 🙂 O boş anı nasıl yakalayabiliriz? 🙂
Ayrıca kitabınızı da alıp gideceğim zaten. 🙂
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba Merve Hanım,
100 aldığıma sevindim! 🙂 Teşekkürler… Söz konusu İran olunca neden tek çıkmıyorsun yola? 🙂 İran, dünyanın en güvenli ve misafirperver ülkelerinden biridir. Yalnız kadın başına da İran’ı rahatlıkla gezebilirsin. Bunun örnekleri çok… İran hakkında anlatılan, yazılan korku algısı oluşturan tüm içeriklere kulak asma… Biletini almana sevindim. Van’ı da görmüş olursun. Gidiş ve dönüş şehirlerini iyi planlamışsın. Yezd-Tahran arasını iç hat uçuşu yap. Qeshm Air veya Aseman Air’e bak. Türkiye’nin Pegasus’u diyebilirim bu iki havayolu firmasına. Couch’un haklı! Kaşan’ı da mutlaka görmelisin. İran otelleri ne yazık ki rezervasyon sitelerinde çıkmıyor. Booking’de yer alan oteller ise 2-3 bin gibi absürt rakamlar. Dışarıda kalmazsın. X şehre vardığın an bütçene uygun otel/hostel gidip rezervasyonunu yapabilirsin. Hem Eylül ayında gideceğin için otel doluluk oranı olmayacaktır. İnternet bağlantısı İran’da çok da kötü değil. PC ile işlerini yapabilmene engel kötü bir bağlantı olmaz. Zira ben de bazı yazılarımı İran’da iken yazmıştım.
Çölde çay keyfi, kamp keyfi, gün batımı keyfi yapabilirsin. Bu aktivite için Yezd veya İsfahan’da Varzaneh Çölü’ne gidebilirsin. Orada sana yardımcı olacak yerel rehberler olacaktır. Günlük 30 EUR. Eğer bulamazsan bana tekrar yaz senin için ilgilenirim.
Nasir Al Mulk camisinde güneşin tam kıvama gelmesi sabah saat 10’u buluyor. O saatte güneş ışınları vitray pencerelere vuruyor ve içerisi renk cümbüşü oluyor. O saatlerde boş an yok. Biraz cıngar çıkarıp durun durun ben de çekineceğim deyim direkt kendini pencere kenarına at. 🙂 Eğer beklersen boşalmasını hiçbir zaman fotoğraf çekinemezsin. 🙂
Kitaba olan ilgin için teşekkür ederim.
Daha fazla soruların olursa her zaman yazabilirsin. Sana yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.