İran Seyahati Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Eğer İran’a bir seyahat planınız varsa bu harika bir şey! Şahsen kendim bir ülkeye seyahat etmeden önce o ülkenin yaşayış şekillerini, kültürünü araştırır, video görüntülerini izler, varsa filmlerini seyreder ve İnternet üzerinden daha önce gitmiş kişilerin yazılarını okurum. Böylece henüz yola çıkmadan gideceğim yer hakkında ön bilgi edinmiş olur, az da olsa ülkeye adapte olmuş olurum.

Sizler de İran’a gitmeden önce öğrenmeniz gereken bazı şeylerin olduğunu unutmayın. Sizlere bu yazımda İran gelenek ve kültürleri hakkında bilmeniz gereken 10 genel bilgileri vereceğim.

İran’da Giyim Kuralları (İran’da Kadınlar ve Erkekler Nasıl Giyinir?)

Muhtemelen İran hakkında ilk duyduğunuz şeylerden biri de kıyafettir! Evet bu doğru! İran’da öyle herkes kafasına göre ne yazık ki giyinemiyor. Kamu alanlarında kadınlar ve erkekler için belli başlı uyulması gereken kıyafet kuralları vardır. Kadınlar: halka açık yerlerde saçlarını örtmek için eşarp kullanırlar. Ancak, kadınlarda bu baş kapatma kuralı öyle sanıldığı kadar da katı değildir. Başınızın tamamını kapatmak zorunda değilsiniz. Saçlarınızın ön kısımları açık kalabilir. Bunda bir sorun yok.

Dahası, kadınlar vücut hatlarını çıkaran dar kot pantolon veya tayt giyemiyorlar. Giyseler bile üstünü tunik elbise ile örtüyorlar. Ancak genel olarak İran’a yaz ayları seyahat edildiğinden dolayı buralar epey bir kavurucu oluyor. Bu yüzden dar elbiseler giyinip üzerine de tunik giyerseniz pişersiniz. Alta tişört giymeyi düşünürseniz yanınızda uzun kollu elbiseler getirmeyi unutmayın.

İran'da Özgürlükler

Peki, ya erkekler? Erkekler İran’da ne yazık ki şort ve kapri giyemiyorlar. Sıcak yaz aylarında giyemiyorlar. Erkekler için giyim kuralı bu kadar! 🙂

Ve önerim nedir? Fikrimi sorarsanız, kendinize yanınızda ağırlık yapmayan basit şeyler getirin. Buradan güzel renkli elbiseler satın alabilirsiniz. İran halkı (özellikla kadınlar) modaya yöneliyorlar ve bu yüzden İran’da güzel kıyafetler bulabilirsiniz. Üstelik Türkiye’ye göre ucuz! Bitmedi! Bir şey daha… Eğer İran’a yaz aylarında seyahat etmeyi planlıyorsanız, buraya getireceğiniz tüm kıyafetler gerçekten havanın çok sıcak olmasından dolayı bol kıyafetler olmasına dikkat edin.

Size şahane bir bilgi daha vereyim mi? Bakın kıymetimi bilin, kimse vermez bu bilgiyi. 🙂

Tanakora… Daha önce duydunuz mu? Tanakora, İran’da defolu ve ikinci el outdoor malzeme, elbise, ayakkabı türü şeylerin satıldığı yerlere verilen isimdir. Örneğin, Urmiye’nin Tanakora pazarı çok meşhurdur. Her şehirde Tanakora vardır. Bulunduğunuz şehirde bir vatandaşa Tanakoranın nerede olduğunu sorun. Ay, Fatiiih. Ben ikinci el giyecek biri miyim? Hıh! A, öyle demeyin. Tanakoradan Columbia, Nort Face gibi markaların ürünlerini bulabilir, Irak, Dubai, BAE gibi yerlerden gelen kaliteli ve Türkiye’de eşi benzeri olmayan tişört, pantolon, montlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu bilgiden sonra bana bir dua edersiniz değil mi? 😀

Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmek Güvenli Mi? İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

İran’da Birini Selamlamadan Önce Selamlama Kültürü Hakkında Bilgi Edinin!

İran halkı gerçekten çok arkadaş canlısı ama birbirlerini selamlamalarının yolu sizin için gerçekten yeni olabilir. Aynı cinsten insanlar üç kez yanak yanağa öpüşürler. Bilirsiniz bizde iki defa öpüşülür. Ancak unutmayın İran’da üç defa. Eğer unutursanız kafalarınızın çarpışması an meselesidir. 😀 Bu şekilde selamlaşma batı kültüründen tamamen farklıdır.

Karşı cins ile yanak yanağa öpüşmek ne yazık ki burada uygun görülen bir davranış şekli değil. Ha! Eğer ki bir aile üyesidir (akraba) veya çok yakın bir kişi olduğunda öpüşebiliyorlar. Tahran, Tebriz gibi yerlerde kafelere giderseniz zaten karşı cinsten gençlerin yanak yanağa öpüştüklerini de görürsünüz.

Daha resmi kurumlarda ise, insanlar yalnızca el sıkışıyorlar ve öpüşmekten kaçınıyorlar.

Pekala, İran’da biriyle tokalaşıp öpüşmek isterseniz unutmayın üç defa öpüşeceksiniz. Sol-Sağ-Sol öpücük! 🙂

Ayrıca Okuyun: İran’a Gitmeden Önce Öğrenmeniz İçin Faydalı Farsça Kelimeler

Master/Visa Kredi Kartları ve Nakit Para

İran’a geliyorsanız kredi kartlarının burada çalışmadığı bilmenizi isterim. Bu yüzden ceplerinizde nakit para taşıyın. Ama endişelenmeyin! Gayet ekonomik bir ülkeye geliyorsunuz. İran bütçe dostu bir ülkedir ve cebinizde binlerce lira paraya ihtiyacınız yok!

Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmenin Maliyeti Nedir? Ekonomik İran Gezisi İçin Tavsiyeler

Bir Araba Kiralayın, Toplu Taşımaya Binin veya Otostop Çekin!

Dünya çapında fiyatlara kıyasla, İran’da toplu taşıma gerçekten çok ucuz. Uçak ve trenler, İran’a seyahat eden kişiler arasında en popüler toplu taşıma araçlarıdır. Ülkeyi keşfetmek için yeterli zamanınız varsa, size önerim, ekonomik fiyatları, yüksek güvenliği ve çevre manzaraları görmeniz nedeniyle trenleri kullanmanız yönünde olacaktır.

İran Otobüsleri

İran’da araba kiralamaya ne dersiniz? Bence bu yolu hiç düşünmeyin! 🙂 İran’da trafik gerçekten hallaç pamuğu gibi ve kimse kurallara uymuyor. Kimse sinyal vermiyor, kimse şeridinde gitmiyor. Yani kendinize zulüm etmeyin. Zaten ülke ucuz. Binin trene veya otobüslere gidin başka bir şehre. Şehir içi ise toplu taşıma araçlarını kullanın.

Otostop çekmeyi seviyorsanız, İran sizin için bir cennet! Eğer dil için endişeleniyorsanız buna hiç gerek yok. Elinizi kaldırın ve bir araç hemen duracaktır. ‘Pul nederem’ demeyi unutmayın! 🙂

Ayrıca Okuyun: İran’a Nasıl Gidilir? (Otobüs, Uçak ve Tren)

İran’da Oteller ve Hosteller – Burada Deneyimlenecek Çok Şey Var!

Eğer lüks bir otelde kalmayı düşünüyorsanız bu maddeyi geçin ve otelinizi önceden rezerve edin. Ancak, yerel kültür ve yerel halkın deneyimlerini önemseyen bir gezginseniz, bu bölümü dikkatlice okuyun! İran’da özellikle eski tarihi şehirlerde çok sayıda eko kültür evleri vardır. Duvarlarda süslemeleri ve geleneksel yataklarla tasarlanmış eski bir evde kim uyumak istemez ki?

Ayrıca Okuyun: İran’a Seyahat Etmeden Önce Telefonunuza Yüklemeniz Gereken 5 Uygulama + Bonus

Peki, ya İran’da Couchsurfing nasıl işliyor? Couchsurfing platformu İran’da gerçekten aktif bir şekilde kullanılıyor. Ülkenin hemen her şehrinde, sizi ağırlayacak olan çok sayıda aktif üye var. Hatta düzenli olarak Tahran, İsfahan ve Kaşan gibi şehirlerde CS etkinlikleri dahi yapılıyor. Bu yüzden fikrimi soracak olursanız, İran’a henüz gelmeden önce Couchsurfing üzerinden gideceğiniz şehirde yaşayan aktif üyelere mesaj atın. Eminim sizi dışarıda bırakmayacaktır. Ha! Oldu ki sizi misafir etmek için evleri müsait değil, yine de kesinlikle bir fincan çay ikram etmeyi size teklif edeceklerdir.

İran Geleneksel Evleri

Hanımlar, beyler… İran’a gelmeden önce bilmeniz gereken bazı genel bilgiler vardı. Bunlar gerekli ve yararlı bilgiler. Bu yazıyı 2 bölüm olarak düşündüm. İlk bölümü olan bu yazıda sizlere 5 genel bilgi verdim. Bir sonraki bölümde ise diğer 5 genel bilgiyi vermiş olacağım.

İran hakkında merak ettiğiniz her şeyi site içerisinde yer alan yazılara yorum yazarak bana sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.

Kalın sevgiyle…

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.